Αριθμός σταγόνα στον ωκεανό της τεράστιας λίστας που υπάρχει σε κάθε Νοσοκομείο για μια επέμβαση, και υπό την αίρεση ότι θα το δεχθεί η Κομισιόν…
Μία από τις κυβερνητικές προτεραιότητες στο χώρο της Υγείας, για να «τρέξει» ακόμη περισσότερο η πολιτική της εμπορευματοποίησης, είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, στη λογική του «κόστους – οφέλους» που ασπάζονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Θέλοντας να εξωραΐσει αυτή την αντιδραστική αλλαγή και κυρίως τις συνέπειες που θα έχει για τις λαϊκές οικογένειες αυτό το μέτρο που θα τις αναγκάσει να δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν για μια επέμβαση, ο πρωθυπουργός πήγε σήμερα στο υπουργείο Υγείας για να διαφημίσει τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα γίνουν 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αριθμός σταγόνα στον ωκεανό της τεράστιας λίστας που υπάρχει σε κάθε Νοσοκομείο για μια επέμβαση, και υπό την αίρεση ότι θα το δεχθεί η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτή η «φιλολαϊκή» εξαγγελία αντικειμενικά είναι στον «αέρα» από την ίδια την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, μετά τα τεράστια κενά σε υγειονομικούς και σε υποδομές.
«Σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούρια», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποσιωπώντας ότι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα αποσαθρώσει ακόμη περισσότερο την τακτική λειτουργία των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να σπρώχνονται στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
Η ίδια η μέχρι σήμερα εμπειρία, από την λειτουργία αυτού του κατάπτυστου μέτρου που απογειώνει την εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, δείχνει ότι οι λίστες αναμονής κάθε άλλο παρά μειώθηκαν. Άλλωστε, μετά την ολοκλήρωση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, η κανονικότητα θα είναι η πληρωμή των ασθενών για να χειρουργηθούν.
Στην κατεύθυνση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με την λογική της «ανταγωνιστικής επιχείρησης» και του ασθενούς – πελάτη», στην σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με πρόσχημα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συζητήθηκαν, ακόμη, ο σχεδιασμός για την δήθεν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, την στιγμή που η υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων χτυπά «κόκκινο».
«Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ένα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Μόνο που το μέτρο της κυβέρνησης είναι «σταγόνα και εξανεμίζεται πριν καν φτάσει στις τσέπες των γιατρών. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των λεγόμενων πρόσθετων εφημεριών το χάνουν από την φορολόγηση μέσω της εφορίας. Έτσι αυτά που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός απέχουν «έτη φωτός» από αυτά που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι γιατροί του ΕΣΥ.
Και η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στην αγωνιώδη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το «μαύρο» – «άσπρο» στον τομέα της υγείας, την ώρα που ασθενείς, συνοδοί και υγειονομικοί στενάζουν καθημερινά στα νοσοκομεία και στις δημόσιες μονάδες υγείας. Να καλλιεργήσει επίσης κλίμα αναμονής και προσδοκιών αλλά και ψευδαισθήσεων ότι μπορεί να «συνυπάρξει ειρηνικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας», την στιγμή που τα κέρδη των ιδιωτικών μονοπωλίων της υγείας «χαίρουν άκρας υγείας», «αρμέγοντας» και εκμεταλλευόμενα στο έπακρο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα.
Από 902.gr