ART Εικαστικά Πολιτισμός

Ρούλη Μπούα. Αντικρίζοντας με τα μάτια του παιδιού τον κόσμο της ζωγραφικής

Η Ρούλη Μπούα ανήκει στους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που τα έργα της  με το χρώμα, τη σύλληψη και την απόδοση θυμίζουν την Ναΐφ και Πριμιτίφ τεχνοτροπία, έχουν όμως τη δική της σφραγίδα προσέγγισης του κοινού.

Η Ναΐφ ζωγραφική, παρεξηγημένη πριν από τον 20ο αιώνα, έχει καταλάβει πλέον το χώρο της, χωρίς η ίδια η ονομασία της, που παραπέμπει στο “αφελής” γαλλικά, να αποτελεί δέσμευση για την ποιότητα και την αξία της. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο Χουάν Μιρό χρειάστηκε να γεράσει, για να μπορέσει να ζωγραφίσει σαν παιδί!

Η Μπούα που σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στο Παρίσι, έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα Ιστορίας Ελληνικής Τέχνης, Βυζαντινής Αγιογραφίας και Σκηνογραφίας.

Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Διεθνούς Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Ναΐφ και Πριμιτίφ.

 Η ζωγραφική της Μπούα ακυρώνει τις συμβάσεις της ζωγραφικής με την προοπτική και τη συμμετρία των  όγκων και ξεχύνεται ελεύθερα αποτυπώνοντας έναν κόσμο άλλοτε φανταστικό, (ένας καβαλάρης πετά στον ουρανό, κουβαλώντας στο φεγγάρι την αγαπημένη του!) και άλλοτε καθημερινό, όπως λουόμενες στην παραλία, ή μια μπουγάδα ρούχων στο φύσημα του αέρα.

Το κοινό τους; Η ποίηση στη ζωγραφική τους απόδοση!

Τα χρώματά της είναι εντυπωσιακά. Άλλοτε ζωντανά κοντράστ ανάμεσα στο μπλε και το κόκκινο, άλλοτε τρυφερά σμιξίματα ανάμεσα στο μωβ και το γαλάζιο, πάντα όμως με την αθώα παιδική ματιά που ανακαλύπει για πρώτη φορά τον κόσμο.

Η ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

………………..

………………………………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων