Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

Δημήτρης Μαργαριτόπουλος. Η λέξη επιτυχία αρχίζει με τρία «Ε»:  Εντιμότητα – Ειλικρίνεια –  Επαγγελματισμός

Ο δημοφιλής και επιτυχημένος Βεροιώτης επιχειρηματίας, στον κλάδο της Ασφάλισης, μιλά στη faretra.info

Ένα από τα πιο ζωντανά κι εκφραστικά χαμόγελα της πόλης, με πολλή αισιοδοξία, βεβαιότητα και πειθώ, με ένα εξαιρετικά εύστοχο χιούμορ και πάντα έναν ζεστό λόγο στην καθημερινή του «καλημέρα», ανήκει στον Δημήτρη Μαργαριτόπουλο, που ίδρυσε και στελέχωσε δυναμικά, με αλματώδη πρόοδο, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα του κλάδου της Ασφάλισης στη χώρα.

Ένα δίκτυο παροχής ποικίλων υπηρεσιών, που θυμίζει στην κυριολεξία, (ως προς το κτίριο στέγασης των γραφείων του, τη διαρρύθμιση των χώρων και την οργάνωση), συγκρότημα ή μέγαρο σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Βέροιας, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Αντωνίου, επί της οδού Μαλακούση 14, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Βενιζέλου.

22.000 ενεργοί πελάτες σε όλη την Ελλάδα, με 44.000 συμβόλαια ασφάλισης κάθε είδους και 15 συνεργαζόμενες εταιρείες,  πιστοποιούν το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος δεν είναι συμβατικά και μόνο ένας καλός επαγγελματίας του κλάδου του, που ξέρει να κερδίζει πελάτες, αλλά πολύ περισσότερο ο δικός τους άνθρωπος που κέρδισε και συνεχίζει να κερδίζει τους συνανθρώπους του, κατορθώνοντας μέσα σε μερικά μόλις χρόνια να δώσει στο δύσκολο επάγγελμα του Ασφαλιστή τον ποιοτικό, στην πράξη, χαρακτήρα του λειτουργήματος ενός … πραγματικού «προστάτη» που εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά.  Καθώς ο ίδιος βιώνει τις προϋποθέσεις της αγάπης και της αλήθειας των σχέσεων που στηρίζονται και ανατροφοδοτούνται μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία, επικυρώνει την εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά στη σφαίρα της ειλικρίνειας, της εντιμότητας και άρα της αξιοπιστίας.

Μιλώντας στη Φαρέτρα, σε μια ανεπιτήδευτη φιλική συζήτηση, εν είδει μιας ουσιαστικής, όμως, και περιεκτικής συνέντευξης, εντός του πενταώροφου κτιρίου των γραφείων του, μοιάζει ως προς την απλότητα και τη ζεστασιά, ένας σεμνός κι ευχάριστος άνθρωπος της γειτονιάς μας, που μας φιλοξενεί ωστόσο  στην έδρα ενός μικρού … «μεγιστάνα» της τοπικής επιχειρηματικότητας!

Κερδίζει τη ζωή, διεκδικώντας το όνειρο από την παιδική του ηλικία!

Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος κατάγεται από τη Βέροια, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε κερδίζοντας, όπως μας αποκαλύπτει, τη ζωή και διεκδικώντας τα όνειρα του, από πολύ νωρίς:

«Από μικρός εργαζόμουν, από την ηλικία των εφτά μόλις ετών, στο κυλικείο του πατέρα μου, ενώ σε ηλικία 12 χρονών έκανα ήδη τρεις δουλειές. Ως δεύτερος σερβιτόρος σε γάμους στο Ξενοδοχείο Βέροια, ως διανομέας παραγγελιών λουλουδιών σε γνωστό ανθοπωλείο της Βέροιας, και τα καλοκαίρια στα χωράφια. Πρώτη φορά θάλασσα είδα στα 15 μου!…», είναι τα λόγια του.

Αναφερόμενος στο πώς τον κέρδισε η επιχειρηματικότητα και μάλιστα στον δύσκολο και απαιτητικό κλάδο της Ασφάλισης αναφέρει:

«…Εκ των πραγμάτων θα ήταν αφύσικο να μην ακολουθήσω κάποιο ελεύθερο επάγγελμα, έχοντας μάθει από μικρός να κερδίζω τα δικά μου χρήματα, από το χαρτζιλίκι ακόμα, όχι αυτό που δωρίζουν συνήθως οι παππούδες. Δε θα μου ταίριαζε να γίνω δημόσιος υπάλληλος. Έμαθα να κυνηγώ τη δουλειά, σε όποια δουλειά κι αν δούλευα και στόχος μου ήταν να πάει καλύτερα. Άλλωστε πάντα έβαζα στόχους σε ό,τι κι αν έκανα. Πάντα επεδίωκα το καλύτερο, τη βελτίωση.  Τον κλάδο της Ασφάλισης δεν τον διάλεξα. Με διάλεξε! Ήμουν πελάτης σε κάποιον ασφαλιστή, την περίοδο που εργαζόμουν ως υπεύθυνος μεγάλου και γνωστού καταστήματος ρούχων στη Βέροια, το οποίο σήμερα έχει κλείσει. Εκείνος μου είπε ότι είμαι για αυτή τη δουλειά.

Αρχικά δεν το δέχτηκα έχοντας στο μυαλό μου ένα κλασικό προφίλ του ασφαλιστή που πιέζει τον κόσμο για να πείσει και να κλείσει συμβόλαια. Είχα όμως ασφαλιστική συνείδηση και αυτό με βοήθησε, καθώς πίστευα στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν με έκανε να ονειρευτώ πως θα είμαι στα 40 μου (τότε ήμουν 26) δείχνοντάς μου και το καλό και το κακό όνειρο – τον εφιάλτη. Μου είπε: Στα 40 σου, αν κάνεις ακόμα αυτή τη δουλειά που κάνεις τώρα, το πιο πιθανό είναι να είσαι άνεργος, είτε να έχει κλείσει η επιχείρηση.

Νομίζω έβλεπε μπροστά, γιατί πωλητές σε τέτοια πόστα, συνήθως για τα επιχειρηματικά μοντέλα που λειτουργούν με ηλικιακά και στιλιστικά κριτήρια, έχουν ημερομηνία λήξης. Τους πετάει έξω η ίδια η αγορά κάποια στιγμή. Περιγράφοντας λοιπόν το καλό όνειρο με ρώτησε πώς θα ήθελα να φαντάζομαι τον εαυτό μου στα 40 – 45 μου. Να έχω οικογένεια, όπως και έχω, να ταξιδεύω, να κάνω αυτά που θέλω, όντας κυρίαρχος του εαυτού μου, και συμφώνησα. Κάνε τότε αυτή τη δουλειά, μου είπε και είχε δίκιο. Μάλιστα μου δήλωσε: Εγώ θα ασφαλιζόμουν σε εσένα και το εννοώ, γιατί έχεις το πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη! Και ένιωσα ότι όντως το εννοούσε. Δεν ήταν απλώς ένα τέχνασμα για να με πείσει να κάνω αυτή τη δουλειά…».

«Η ζυγαριά γέρνει πάντα υπέρ του… έρωτα»

Ενώ αντικειμενικά το επάγγελμα του Ασφαλιστή είναι μια σκληρή δουλειά απαιτήσεων σε πειθώ, πωλήσεις, δείκτες επιτυχίας κλπ,  ωστόσο στη δική του «ζυγαριά» των μεγεθών, ο Δημήτρης αντισταθμίζει τον κόπο και το άγχος, με τον έρωτα, αφού, όπως καταθέτει ο ίδιος αγαπά πολύ τη δουλειά του, με την οποία είναι… «ερωτευμένος»:

«…Όταν πήγα στα πρώτα σεμινάρια είδα πράγματα αναφορικά με την επιθετική μεθοδολογία της δουλειάς που δε μου άρεσαν. Δεν άρμοζαν στο χαρακτήρα μου. Οπότε στην πορεία και πάνω στη δουλειά, ξεκινώντας, έχτισα τη δική μου μέθοδο, το δικό μου τρόπο για να διαμορφώσω πελατολόγιο. Δυσκολεύτηκα στην αρχή, γιατί ο τρόπος μου είχε μεν αποτέλεσμα αλλά ήθελε και χρόνο και υπομονή και τελικά έδωσε καρπούς, που αντισταθμίζουν σημαντικά και υποσκελίζουν και το άγχος, και την πίεση και την κόπωση της δουλειάς που αντικειμενικά υπάρχουν. Άλλωστε είναι μια δουλειά που την κάνω με αγάπη και η ζυγαριά γέρνει πάντα υπέρ του… έρωτα. Δεν μπορώ πλέον να φανταστώ τον εαυτό μου έξω από αυτό το χώρο…», ομολογεί.

Μια επιχείρηση, μια ομάδα, μια… «οικογένεια»!

Αφοπλιστικά ειλικρινής και τίμιος στα λόγια του ο Δημήτρης αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας του, που μέσα σ’ αυτά κρύβεται η ταπεινοφροσύνη της αυτογνωσίας του, με την αναγνώριση ικανότερων, από τον ίδιο, ανθρώπων των οποίων τη βεντάλια των χαρισμάτων αξιοποίησε κάνοντάς τους σταθερούς συνεργάτες:

«…Μιλούσα πάντα για τα καλά της ασφάλισης σε ανθρώπους. Σχετικά με το σχεδιασμό της προσέγγισης, όμως, αξιοποιώντας πάντα, ως προς την επικοινωνία, ένα δίκτυο ολοένα και πιο διευρυμένο, έξυπνων ανθρώπων που μιλούσαν εκείνοι εξ ονόματός μου για τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης αλλά και παρουσιάζοντας παράλληλα και εμένα, κατάφερα ό,τι έκανα. Αξιοποίησα δηλαδή ως επικοινωνιακό εργαλείο την πειθώ, που αντικειμενικά και πάντα στην ελληνική κοινωνία και αγορά στηρίζεται στην καλή μαρτυρία που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα.

Έχω μια αρχή στη δουλειά μου. Εφόσον θέλω να πετύχω στην υλοποίηση των στόχων  μου μέσα από τη συγκεκριμένη δουλειά, πάντα βάζω μπροστά πιο έξυπνους ανθρώπους από μένα να μου την κάνουν! Και το δηλώνω απροκάλυπτα. Συνεργάζομαι με πολύ πιο έξυπνους ανθρώπους από μένα. Είτε είναι εργαζόμενοι στο γραφείο μου, είτε είναι άνθρωποι συνεργαζόμενων εταιριών, ηλεκτρονικοί, τεχνικοί της πληροφορικής κοκ. Θέλω να μαθαίνω από όλους αυτούς ή τουλάχιστον να μου κάνουν τη δουλειά μου όπως τη θέλω. Δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα μόνος μου. Από την άλλη θεωρώ ότι μπορώ να έχω το πάνω χέρι στα της διοίκησης. Δεν μπορώ όμως ταυτόχρονα να είμαι το ίδιο καλός και στα οικονομικά, ή στην πώληση, στους υπολογιστές… δηλαδή σε τομείς που άλλοι είναι πολύ πιο ικανοί από εμένα.  Ο καθένας είναι ο καλύτερος στον τομέα του.

Είμαστε δηλαδή μια ομάδα, στην οποία ο καθένας ασκεί και εξασκεί τα χαρίσματά του. Έχω βρει λοιπόν τους κατάλληλους ανθρώπους που μου φέρνουν τη δουλειά απ’ έξω και ανθρώπους που διεκπεραιώνουν τη δουλειά μέσα. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι συνεργάτες μου νιώθουν την επιχείρηση ως δίκη τους δουλειά και την επιτυχία της ως δική τους υπόθεση πληροφορεί εσωτερικά και τον πελάτη, ο οποίος για χρόνια ακούει στο τηλέφωνο τις ίδιες φωνές, αναγνωρίζει και γνωρίζει τα πρόσωπα με τα μικρά τους ονόματα,  νιώθοντας και ο ίδιος ότι ανήκει σε μια… κατά κάποια έννοια οικογένεια. Κάτι που τον πληροφορεί για τη σταθερότητα των πραγμάτων και του εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και σιγουριά…», αποκαλύπτει χαρακτηριστικά.

«Είμαι ο εαυτός μου και καταθέτω αυτά που πιστεύω, ανεξαρτήτως κόστους»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναντίρρητα αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς του παγκόσμιου ιστού αλλά και ακατανίκητα επικοινωνιακά εργαλεία κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος έχει μια ιδιαίτερα εξωστρεφή παρουσία που κινείται μεταξύ λαϊκής φιλοσοφίας και χριστιανικής πίστης. Σε ερώτησή μας για το πού και πώς διασταυρώνεται ο πιστός Δημήτρης με τον επιχειρηματία Μαργαριτόπουλο και πόσος κόσμος από τους διαδικτυακούς φίλους του συγκοινωνεί μαζί του σε αυτόν τον ξεχωριστό και όχι συνηθισμένο δίαυλο αναφοράς μάς ξεκαθαρίζει:

«…Δεν έχει καμία σχέση το προσωπικό μου προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τη δουλειά μου. Εκεί καταθέτω και εκφράζω τον Δημήτρη ως άνθρωπο και όχι τον Μαργαριτόπουλο ως επιχειρηματία. Εκεί δημοσιεύω τις προσωπικές μου θέσεις και απόψεις και μπορώ να ομολογήσω ότι κατά καιρούς επιχειρηματικά μου έχει κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Έχω χάσει δηλαδή και πελάτες, λόγω δημοσιεύσεων που έχω κάνει. Αυτή είναι όμως η πίστη μου, η φιλοσοφία μου, οι εμπειρίες της ζωής μου και δε μ’ ενδιαφέρει αν κάποιοι ενοχληθούν ή με παρεξηγήσουν. Αποφεύγω τις κομματικές και οπαδικές τοποθετήσεις. Τις απεχθάνομαι και λόγω αυτών έχω διαγράψει και πολλούς φίλους αλλά έχω και εγώ διαγραφεί από άλλους. Κρατώ αυτούς που θέλω και είναι σήμερα περίπου 2000 απ’ όλη την Ελλάδα, με τους περισσότερους από τους οποίους γνωριζόμαστε και προσωπικά…».

 

Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος

Στο ερώτημα πού έγκειται η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας με την καλώς εννοούμενη έννοια του υγιούς ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά του κλάδου, ο Δημήτρης αποκαλύπτει ακόμη ένα μυστικό της επιτυχίας του:   «…Το μυστικό ως συνταγή της επιτυχίας είναι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ένα στοίχημα που απαιτεί υπομονή και μπορούν να το κερδίσουν όλοι αλλά και κανένας!

Τα πράγματα για μένα είναι απλά, ασχέτως αν η αγορά διαμορφώνει κανόνες και νόμους που σταθμίζουν την ακρίβεια αναλογικά με την ποιότητα. Πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα και μου αρέσει αυτό, γιατί είναι άλλες οι αφετηρίες των στόχων μου στην επιχειρηματικότητα. Όπως προείπα με τη δουλειά μου είμαι ερωτευμένος και δε δουλεύω για το κέρδος και μόνο, ώστε αντί για τη θεμιτή κερδοφορία να κυνηγάω την κερδο… μανία που μπορεί να φτάνει στην αισχροκέρδεια.

Μ’ ενδιαφέρει να μπορώ να ζω άνετα κάνοντας τα όνειρά μου πραγματικότητα, στο μέτρο του εφικτού, έχοντας πρωτίστως τακτοποιήσει με συνέπεια και εγκαίρως τις υποχρεώσεις μου σε κάλυψη λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας προσωπικού. Μέχρι εκεί όμως. Δηλαδή ο πήχης της κερδοφορίας δεν προσπερνά ποτέ κόκκινες γραμμές της ηθικής του επαγγελματισμού. Δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι της λεγόμενης… αρπαχτής.

Για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό γραφείο, αυτή τη στιγμή, μαζί με τη σύζυγό μου, είμαστε 18 εργαζόμενοι. Η δουλειά θα μπορούσε να βγει και με 15. Οι τρεις παραπάνω εργαζόμενοι λοιπόν κάνουν τη διαφορά ως προς την ποιότητα. Οπότε υπολογίζοντας ότι ένας εργαζόμενος στοιχίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, οι τρεις επιπλέον τα τριπλάσια. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσα να τα έχω στην τσέπη μου αλλά δε θα είχα την εικόνα, τη φήμη και το όνομα της επιχείρησης που έχω. Ταυτόχρονα φροντίζω και οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι, ώστε να δουλεύουν και οι ίδιοι με όρεξη. Γι αυτό και κανένας τους δεν πληρώνεται με το βασικό μισθό. Ο νέος παίρνει επιπλέον 30 και ο παλιός 50% από αυτό που δικαιούται…», καταθέτει επί λέξει.

Η επιτυχία  χτίστηκε πάνω στο τρίπτυχο: Εντιμότητα – Ειλικρίνεια – Επαγγελματισμός

Στο ερώτημα πώς εξελίχθηκε ένα γραφείο μιας μικρής επαρχίας, όπως ξεκίνησε, σε δίκτυο εθνικών συνεργατών με ένα εύρος πελατολογίου χιλιάδων ανθρώπων, μας απαντά αναλυτικά:

«…Ο κεντρικός στόχος μου στη δουλειά ήταν και είναι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, ώστε να μη χαλάσει η φήμη μου. Και πληρώνω καλά γι’ αυτό το σκοπό! Ο συνεργάτης μου εργαζόμενος είναι κατά κάποιον τρόπο «ιερό» πρόσωπο, γιατί χωρίς αυτόν δε θα μπορούσα να προχωρήσω στη δουλειά μου.  Ο ανταγωνισμός συνήθως δε βάζει το χέρι στην τσέπη κοιτώντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Η πολιτική μου αντίθετα στηρίζεται στην υπομονή που γεννά καρπούς. Μπήκα και «μέσα»  κάποιες χρονιές ολόκληρες, μέχρι να στήσω αυτό που θέλω. Είχα όμως και την τόλμη και την υπομονή να περιμένω, ώστε να απολαμβάνω.

Επιπλέον αλλάζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πολιτική, ώστε να είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά, για να μπορώ να ανταγωνιστώ όχι τα τοπικά γραφεία, αλλά τα μεγάλα αθηναϊκά πρακτορεία και τα διαδικτυακά. Το καλό όνομα που το διαφυλάσσω ως κόρη οφθαλμού και είναι και κάτι που το τονίζω πάντα στην ομάδα, όταν έχουμε επαγγελματικό meeting. Αυτό το καλό όνομα χτίστηκε πάνω στο αδιαπραγμάτευτο τρίπτυχο: Εντιμότητα – Επαγγελματισμός – Ειλικρίνεια. Δε λέμε ποτέ στον πελάτη ψέματα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες για χρόνια που σαφώς μας προτιμούν όχι μόνο για τις καλές μας τιμές, αλλά σε συνδυασμό με μια υψηλή ποιότητα και ευρεία γκάμα παροχής υπηρεσιών. Πολύ περισσότερο μας εμπιστεύονται γιατί τους έχουμε κερδίσει με την ειλικρίνεια, την τιμιότητα και την ανθρωπιά. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλης της επαγγελματικής μας ομάδας. Αυτές είναι λοιπόν οι προϋποθέσεις – συναρτήσεις της ποιότητας, ως βασικά συστατικά της συνταγής της επιτυχίας.  

Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα πακέτα όλων των κλάδων ασφάλισης (περιουσίας, αυτοκινήτου, αστικής ευθύνης, υγείας και ζωής)  με εξειδικευμένο προσωπικό ανά τομέα, η επιχείρηση διαθέτει οργανωμένο τμήμα ζημιών των πελατών μας, με πιστοποιημένους συνεργάτες από την Τράπεζα της Ελλάδος, με όλες τις επανα-πιστοποιήσεις και τα σεμινάρια τους. Μια επιπλέον επιχειρηματική δραστηριότητά μας είναι ένα δίκτυο τηλεφωνικών κέντρων της NOVA και της ELPEDISON, δια του οποίου διενεργούμε τηλεφωνικές πωλήσεις. Το σύνολο των δραστηριοτήτων μας ανέβασε τον αριθμό των εργαζομένων στους 40 με στόχο να τους κάνουμε 50 στο άμεσο μέλλον και έπεται συνέχεια. Λειτουργούμε ένα δίκτυο πέρα των γραφείων της Βέροιας, με περιφερειακά στη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η επιχείρηση διατηρεί και εξωτερικούς συνεργάτες και στην Αθήνα…».

   

Ασφάλιση – Ταυτόσημη με την ποιότητα ζωής για μας και τους δικούς μας

Τέλος σε ερώτησή μας γιατί θα έπρεπε να προτιμήσει κάποιος μια ιδιωτική ασφάλιση ζωής ή υγείας, υπογραμμίζει:

«…Καλό θα ήταν να έχουμε όλοι μια ιδιωτική ασφάλιση υγείας για πάρα πολλούς λόγους. Όσοι έχουν και τη χρειαστήκαν κατάλαβαν και τους λόγους που έπρεπε να την έχουν. Είναι μεγάλη υπόθεση να σου φεύγει ένα άγχος από τη ζωή σου, για τον αστάθμητο, τον απρόσμενο κίνδυνο που κρύβεται στο άγνωστο που μας ξημερώνει όλους. Το κεντρικό μας σκεπτικό είναι το μακάρι να μην πάθουμε ποτέ τίποτα αλλά και αν, ο μη γένοιτο, συμβεί οτιδήποτε, έχοντας μια ιδιωτική ασφάλιση έχεις και μια άλλη σιγουριά. Ότι θα έχεις την καλύτερη φροντίδα στις καλύτερες υποδομές, με τους καλύτερους γιατρούς κοκ. Ανάλογης φιλοσοφίας με τα αντίστοιχα οφέλη έχουν όλα τα ασφαλιστικά πακέτα, όπως και οι ασφάλειες ζωής.

Άρα ο στόχος της ασφάλισης είναι η ασφάλεια, η προστασία, και εν κατακλείδι η διασφάλιση και η προαγωγή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής τόσο για μας, όσο και για τους δικούς μας ανθρώπους…».

https://margaritopoulos.com/

…………………………

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων