Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός

Λιτόχωρο / Μια έξοχη μουσική βραδιά με “Μελωδίες μιας άλλης εποχής” στη σκιά του Ολύμπου

Πολύς ο κόσμος, πολλές οι μελωδίες, ατμόσφαιρα μιας άλλης, περασμένης εποχής, αποτέλεσμα σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς η χθεσινή βραδιά!

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου “Ιωάννης & Θεόφραστος Σακελλαρίδης”, πλαισιωμένη από το Σύνολο Δωματίου Musicart του Νέου Ωδείου Κοζάνης, κατέθεσαν με σεβασμό στο κοινό τους μια σειρά από μελωδίες κάτω από το φως του φεγγαριού, στη σκιά του Ολύμπου, στον  Αύλειο Χώρο του Εθνικού του Πάρκου.

Η Musicart, με Προκόφιεφ, Κωνσταντινίδη, Ρουμάνικους Χορούς και με “Το χαμόγελο της Τζοκόντας” του Μάνου Χατζιδάκι, κάλυψε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που έκλεισε με σταχυολογήματα που διασκεύασε και επεξεργάστηκε η μαέστρος του Συνόλου Μαρία Καραγιάννη. Ειδικά το κλείσιμο, να ξεκινά από τον Μπαχ, να περνά από Σοστακόβιτς, Ραβέλ, Θεοδωράκη και τόσους άλλους, για να καταλήξει στον κινηματογραφικό “Ροζ Πάνθηρα” ήταν και  ευρηματικό και εντυπωσιακό!

Στο δεύτερο μέρος η Δημοτική Χορωδία του Λιτοχώρου, που την έχουμε ακούσει πάντα  να προσεγγίζει μουσικούς κύκλους με επιτυχία -με κορυφαία την προσέγγιση του Κάντο Χενεράλ του Νερούδα & του Θεοδωράκη πριν από χρόνια-  αυτήν τη φορά έδωσε τραγούδια ή κομμάτια από οπερέτες των Σακελλαρίδη, Γιαννίδη, Ατίκ, με εντυπωσιακό τρόπο.

Ανάμεσα στα δύο μέρη του προγράμματος η νεαρή Μελίνα Μιχαηλίδου, παίζοντας ένα κομμάτι του Τσέρνι στο πιάνο της, έδειξε τις δυνατότητές της, που υποστηρίζονται ως δυνατότητες νέου ταλέντου από τη Χορωδία, καταχειροκροτούμενη.

Ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, γνωστός για τη γνώση και το πάθος του για τη μουσική, αρχιτέκτονας εδώ και χρόνια της Χορωδίας, είχε στο πλάι του αυτήν τη φορά την  υψίφωνο σοπράνο Γιούλη Καραγκούνη, διεθνούς φήμης πια καλλιτέχνιδα, όπως πληροφόρησε ο ίδιος το κοινό, η οποία όχι μόνο με τη φωνή αλλά και με τη σκηνική της εμπειρία από όπερες στις οποίες έχει συμμετάσχει και πρωταγωνίστησε, μάγεψε κυριολεκτικά το κοινό. Φωνή και σκηνική παρουσία σε θαυμαστή αναλογία!

Τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και σηματοδοτούν μια εποχή, ξεδιπλώθηκαν νοσταλγικά, ενθουσιάζοντας το κοινό.

Από το “Δυο πράσινα μάτια” μέχρι το “Η καρδιά μου πονεί για σας”, ένας κύκλος μελωδικός πλουτίστηκε και από μία άρια του Βέρντι από το “Η δύναμη του πεπρωμένου”, που αποδόθηκε εκπληκτικά από τη Γιούλη Καραγκούνη.

Η Χορωδία, με τις  εξαιρετικές φωνές και τη διδασκαλία του μαέστρου της να προσδίδει ηχοχρώματα που παρέπεμπαν αμυδρά στα Εφτάνησα,  καταχειροκροτήθηκε για μια ακόμη φορά και μάλιστα με δυο από τα μέλη της, τα αδέλφια Κοσμά Τζοβανόπουλο και Μαρία, να στέκονται σ’ έναν μουσικό διάλογο με τη σοπράνο σχεδόν ισότιμα!

Η βραδιά έκλεισε με το “Ριρή, Ριρίκα”, που το απέδωσε η Γιούλη Καραγκούνη με τον Ευθύμιο Μαυρίδη, προκαλώντας το συνεχές χειροκρότημα και τα αλλεπάλληλα “μπράβο”.

Ο Πρόεδρος και ψυχή της Χορωδίας, ο Παναγιώτης Χρυσικός, δεν μπορεί παρά να είναι για μια ακόμη φορά ευτυχής με την απόδοση της Χορωδίας, αλλά και με την επιτυχία της βραδιάς. Μπράβο!

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων