Βέροια Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας: Εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους η Έκθεση Εικαστικής Κούκλας στη Στέγη

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας φαίνεται πως δε θα πάψει να μας  ξαφνιάζει ευχάριστα με τις αλλεπάλληλες δημιουργίες του στο Λόγο, στην Τέχνη και πάνω απ’ όλα εκεί που τάχθηκε, στην Παιδεία.

Γιατί όλα αυτά, βέβαια, ένα μοναδικό στόχο έχουν, την Παιδεία. Και το βραβευμένο σχολείο της Ημαθίας τον στόχο του αυτόν τον έχει κατακτήσει εδώ και καιρό με τον καλύτερο τρόπο.

Σήμερα το απόγευμα στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών της Βέροιας έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικής Κούκλας του Σχολείου με πολλούς επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. Και εντυπωσιάστηκαν όλοι! Εντυπωσιάστηκαν από τη σύλληψη κι από την πραγμάτωση της ιδέας!

Πάνω από εκατό κούκλες, μικρές και μεγάλες, βγαλμένες από παραμύθια, από τη μυθολογία, τη Λογοτεχνία, την καθημερινή ζωή, αιχμαλώτιζαν τη ματιά σου με τα χρώματα, τις εκφράσεις ή και τους συμβολισμούς τους.

Και τι δεν μπορούσες να δεις! Από τον Δον Κιχώτη και τον Μικρό Πρίγκιπα μέχρι τον Μόγλη και τις μάγισσες με τα σκουπόξυλά τους να σε παραμονεύουν! Από τον Φασούλη κι έναν τσαγκάρη με τα εργαλεία του στην ποδιά μέχρι έναν αυστηρό δάσκαλο παλιάς εποχής κουστουμαρισμένο! Βασιλιάδες και βασίλισσες με τις κορώνες τους και ο Θησέας πλάι σε μια κοπελίτσα απ’ το Ρουμλούκι  με την τοπική της ενδυμασία! Τα παιδιά βρέθηκαν ξαφνικά σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο και θαύμαζαν με ολάνοιχτα μάτια…

Πίσω από μια δημιουργία υπάρχει πάντα ο δημιουργός. Κι εδώ δημιουργός είναι η Σοφία Παυλίδου. “Δια βίου δασκάλα” τη χαρακτηρίζει πάντα ο Διευθυντής του Σχολείου, ο χαρισματικός δάσκαλος και διευθυντής – εργάτης, Δημήτρης Κατσαβός. Δια βίου γιατί, αν και έχει συνταξιοδοτηθεί, εκείνη δεν έκοψε ποτέ τον ομφάλιο λώρο και δημιουργεί για το Σχολείο της. Οι δημιουργίες είναι ή θεατρικές ή εικαστικές. Αυτή ήταν η τελευταία.

Στέκεται μπροστά σε κάθε κούκλα της και εξηγεί. Η επίδραση της Τέχνης, (γιατί εδώ για Τέχνη πρόκειται), και στον πομπό του μηνύματος αλλά και στον αποδέκτη του, είναι πάντα συναρπαστική.

Ο Διευθυντής του Σχολείου ο Δημήτρης Κατσαβός μιλά στη Φαρέτρα:

“Η έκθεση είναι αποτέλεσμα δουλειάς που έγινε στο εργαστήριο του Σχολείου από την αρχή της χρονιάς. Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι εργάστηκαν όλοι μαζί με καθοδηγήτρια φυσικά την “Δια βίου δασκάλα” Σοφία Παυλίδου. Και για να χρησιμοποιήσω κι έναν καινούργιο όρο γι αυτήν, θα την ονομάσω “στρατευμένη συνοδοιπόρο” του Σχολείου μας.

Κάποιες από τις κούκλες μας  δημιουργήθηκαν για να παίξουν το ρόλο τους στο “Δεκέμβρη των παραμυθιών”, που οργανώνουμε εδώ και χρόνια στο σχολείο μας.

Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία τους να είναι ανακυκλώσιμα, για να είμαστε συνεπείς και στις σχολικές μας δράσεις για το περιβάλλον. Βασιζόμαστε κυρίως στο χαρτί και στην κόλλα.

Το σημαντικό είναι πως συμμετέχουν παιδιά στη διαδικασία της δημιουργίας στις ώρες των εικαστικών, αλλά και το απόγευμα μαζί με γονείς στα απογευματινά εργαστήρια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να συνυπάρχουν γονείς με παιδιά στο σχολείο, γιατί ένας από τους στόχους μας είναι να φέρνουμε σε παραγωγικό χρόνο κοντά τους γονείς με τα παιδιά.

Η αρχική μας σκέψη ήταν να μοιραστούν τις κούκλες τα παιδιά και οι γονείς, αποφασίστηκε, όμως, μετά από πρόταση του Δημάρχου, να εκτεθούν και στη συνέχεια να διατεθούν, ώστε να βοηθήσουμε με τα έσοδα στις ανάγκες των “Παιδιών της Άνοιξης”. Έτσι ένα τελικό ρετούς τις έκανες ακόμη πιο ελκυστικές, ώστε να εκτεθούν και στη συνέχεια να διατεθούν.

Οι ήρωες που απεικονίζονται ξεκινούν από τους ήρωες των παιδιών  στο βιβλίο της Α’ Τάξης και συνεχίζουμε με ήρωες παραμυθιών, της Μυθολογίας, της Κλασικής Λογοτεχνίας,  ακόμη και με δαχτυλόκουκλες.

Η δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου στο Σχέδιο Διαπίστευσης Erasmus+ και της στοχοθεσίας του (καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων,- συμμετοχή, οργάνωση, δημιουργία, ενσυναίσθηση /αλληλεγγύη …) καθώς και στη λογική της εξωστρέφειας και επί-κοινωνίας του έργου του, που έχει υιοθετήσει, εδώ και πολλά χρόνια, με τη σχολική και όχι μόνο κοινότητα.

Η Έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Βέροιας.”

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου και θα λειτουργεί από τις 9:00 έως τις13:00, ώρες κατά τις οποίες θα μπορούν να υλοποιήσουν τα σχολεία οργανωμένες και προγραμματισμένες επισκέψεις, καθώς και 18:00 με 20:00 τα απογεύματα.

(Τα ενδιαφερόμενα σχολεία και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για κλείσιμο ημέρας και ώρας επίσκεψης, με το Διευθυντή του Σχολείου, κο Κατσαβό Δημήτρη, στο τηλέφωνο 2331097278).

……………………………..

………………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων