ART Βέροια Εικαστικά Πολιτισμός

Ελαχιστογραφίες: Γιάννης Ζιώγας – Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – “Εδώ που είμαστε, θα έλθετε” / γράφει η Βίκυ Παπατζίκου

«Το περπάτημα αποτελεί, ίσως, την πιο ελευθεριακή διαδικασία υπέρβασης προς εκείνο που μας έχει απαγορευθεί».

Είναι εκπρόσωπος των “περιπατητικών τεχνών”, της καλλιτεχνικής πρακτικής που βασίζεται στην κοινότητα, ενισχύοντας έναν από τους κυριότερους  σκοπούς της τέχνης, τη σχέση της με την κοινωνία και το τοπίο, σχέση πιο αναγκαία από ποτέ στον σημερινό μας κόσμο.

Ο Γιάννης Ζιώγας, σημειώνει: (…) θα συνεχίσω να προσπαθώ να φτάσω στο 2322, να αγγίξω το σύνορο που είναι αόρατο, το όριο που νοηματοδοτεί το ανύπαρκτο, τον αφιονισμένο αέρα που ισοπεδώνει την βλάστηση, την ομίχλη που κρύβει αλλά και αγκαλιάζει τις πέτρες και τα κοιλώματα των τάφων, το σώμα που το στηρίζει ένα μπαταρισμένο γόνατο που πονά αλλά και ελευθερώνει την προσπάθεια.

Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, εκτίθενται ζωγραφικά έργα, ακρυλικά σε μουσαμά και ακουαρέλες μεγάλων διαστάσεων. Τα έργα του είναι απότοκα των περιπατητικών του διασχίσεων. Το βάδισμα  αναπόσπαστο κομμάτι στην Τέχνη του. Εκείνο το οποίο ο ζωγράφος αποκαλεί «ψυχικό πουαντιγισμό», μια επαναλαμβανόμενη αποτύπωση συμβόλων, τα εννιά σύμβολα που χρησιμοποιεί, συντίθενται  για να σχηματίσουν τα εννοιολογικά πέπλα και διαμορφώνουν τις επιφάνειες των έργων του από το 1996.

Η τωρινή δουλειά του καλλιτέχνη από το 2019 και μετά, ενσωματώνει τις εμπειρίες φωτός και χρώματος που δημιουργήθηκαν από τις περιπατητικές του διαδρομές στην περιοχή από την Φλώρινα έως τον Γράμμο. Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του μεσαιωνικού ρητού Quod Sumus Hoc Eritis, “Εδώ που είμαστε, θα έλθετε” θέλοντας να υποδηλώσει την εμμένεια της ζωγραφικής ως μιας τέχνης που προέρχεται από το παρελθόν και κατευθύνει το μέλλον.

Τα ψηφιακά έργα του, καταγράφουν τις στιγμές της αμηχανίας του καλλιτέχνη ενώ διασχίζει το τοπίο, από τη Φλώρινα στο Γράμμο, εκεί στα ίδια χαρακώματα που ο Στρατής Μυριβήλης στο αριστουργηματικό του έργο “Η Ζωή εν Τάφω”, μέσα στον όλεθρο του πολέμου, υμνεί τη ζωή και την πίστη για επιβίωση, εκεί διαμορφώνονται οι δισταγμοί της ζωγραφικής του Γιάννη Ζιώγα.

https://m.youtube.com/watch?v=HjZJfT6Hrms

  • Την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 18:30, θα διεξαχθεί στρογγυλή τράπεζα με τίτλο  «Το ήδη «μετά» της Ζωγραφικής», και παρουσίαση του καταλόγου. Στην στρογγυλή τράπεζα θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την σημασία της ζωγραφικής και αυτό που η ζωγραφική υπαγορεύει.
  • Διάρκεια έκθεσης έως Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Βίκυ Παπατζίκου 6/4/2024

Σύντομο βιογραφικό : Ο Γιάννης Ζιώγας (1962) είναι ζωγράφος που διερευνά και άλλες εικαστικές περιοχές έκφρασης. Έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Καθηγητής Ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  Οργανώνει τη διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες και άλλες Διεθνείς Περιπατητικές Συναντήσεις/Συνέδρια στις Πρέσπες και σε άλλα διεθνή κέντρα. Είναι Καλλιτεχνικός/Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου «Περπάτημα και Τοπικές Κοινότητες» (WALC. Συγχρηματοδοτούμενο από EE, Creative Europe).  Έχει δημοσιευμένο συγγραφικό έργο για τη σύγχρονη Αισθητική και τις Πρακτικές της.

  • Η πρώτη μας συνεργασία ανάγεται στον Μάρτιο του 2017 ΄΄ΣΗΜΕΙΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ΄ όπου και συνεκθέτει  με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στη Βέροια – papatzikou gallery.
  • Το 2022 & 2023 ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ στο ART-ATHINA
Σημείωση Φαρέτρας: Διαβάστε για τα εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Αντωνόπουλου και Γιάννη Ζιώγα που έγιναν στην Γκαλερί Παπατζίκου τον Μάρτιο του 2017.

“Σημείον Συνάντησης” δύο σημαντικών εικαστικών. Άγγελος Αντωνόπουλος και Γιάννης Ζιώγας στη Γκαλερί Παπατζίκου

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο