Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ειδήσεις με Διάρκεια

“Σημείον Συνάντησης” δύο σημαντικών εικαστικών. Άγγελος Αντωνόπουλος και Γιάννης Ζιώγας στη Γκαλερί Παπατζίκου

Δήμητρα Σμυρνή

Είναι καθηγητές, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ο Άγγελος Αντωνόπουλος, και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας ο Γιάννης Ζιώγας. Έχουν μια καλλιτεχνική πορεία με πολλά κοινά στοιχεία που τους οδήγησαν και σε προηγούμενες καλλιτεχνικές συναντήσεις, και, όπως δηλώνουν και οι δυο, τους συνδέει μακροχρόνια φιλία.

Στα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης στη Γκαλερί Παπατζίκου, με τίτλο «Σημείον Συνάντησης», οι δύο καλλιτέχνες επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω εκθέτοντας τη δουλειά τους. Κοινό τους θέμα ο άνθρωπος, η ανθρώπινη φιγούρα, όπως τη συλλαμβάνει και την αποτυπώνει η ματιά του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά.

Επιλογή του κοντράστ ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο από τη μεριά του Άγγελου Αντωνόπουλου, επιλογή της εναλλαγής χρωμάτων από το Γιάννη Ζιώγα.

Διείσδυση στο εσωτερικό του ανθρώπινου νου και της ψυχής με πορτρέτα σε προφίλ από τον Άγγελο Αντωνόπουλο, θέση της ανθρώπινης φιγούρας μέσα στο χώρο και το χρόνο από το Γιάννη Ζιώγα.

Μπροστά σε ένα πληροφορημένο κοινό που γέμισε τη Γκαλερί, η Βίκυ Παπατζίκου είπε εγκαινιάζοντας την Έκθεση:

«Η παρουσία των δύο καλλιτεχνών στην πόλη μας την τιμά και τιμά κι εμένα προσωπικά. Είναι σημαντικό να τους έχουμε κοντά μας και να τους ακούσουμε να μιλούν για τη δουλειά τους.

Η σημερινή έκθεση έχει την ιδιαιτερότητα να εγκαινιάζει έναν δεύτερο κύκλο εκθέσεων, μετά από έναν πρώτο δεκαετή κύκλο, που ολοκληρώθηκε φέτος.

Η Τέχνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, ίσως όμως είναι το πιο παρήγορο πράγμα στους δύσκολους καιρούς μας.»

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος, αφού ευχαρίστησε τη Βίκυ Παπατζίκου για την ευκαιρία να γνωρίσει τη Βέροια και να ξανασυναντηθεί μ’ έναν φίλο και καλλιτεχνικό συνοδοιπόρο, όπως ο Γιάννης Ζιώγας, μιλώντας για τη συγκεκριμένη δουλειά του, που εκτίθεται στη γκαλερί, είπε:

«Στα έξι πορτρέτα που βλέπετε το προφίλ είναι ο κυρίαρχος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω ένα πορτρέτο. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να μπορέσει ο θεατής να εισχωρήσει μέσα στον κόσμο του εικονιζόμενου.

 Καθώς, λοιπόν, δίνω ένα περίγραμμα της μορφής του, το βλέμμα μπαινοβγαίνει μέσα στο εσωτερικό του ανθρώπου ανακαλύπτοντας σκέψεις και ιδέες που κουβαλάει κάθε άνθρωπος, αλλά και το περιβάλλον από το οποίο επηρεάζεται αλλά και το επηρεάζει.»

Ευχαριστώντας και ο Γιάννης Ζιώγας την οικοδέσποινα της βραδιάς πρόσθεσε:

“Για όλους εμάς, που δουλεύουμε στη Φλώρινα, η ενεργοποίηση η πολιτιστική που συντελείται στο χώρο εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Τέχνη δίνει ευκαιρίες συνάντησης και κοινωνικοποίησης.

Με τον Άγγελο διασταυρωνόμαστε σ’ αυτήν την έκθεση με τον τρόπο που η φιγούρα κινείται μέσα στο χώρο.

Μέχρι το ’90 είμαι οπαδός του μαυρόασπρου, μετά όμως με κερδίζει το χρώμα, όπως βλέπετε και στη συγκεκριμένη έκθεση.

 Εδώ παραθέτω μερικά πορτρέτα του Ιανού, της Ρωμαϊκής θεότητας, που συμβολίζει το χρόνο. Ο χρόνος μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με τον άνθρωπο.

Συχνά το έργο μου το συνοδεύουν λέξεις ή αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε δύο πίνακες που εκθέτω εδώ.»

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 5 Απριλίου.

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη  του Άγγελου Αντωνόπουλου στη Δήμητρα Σμυρνή για τη faretra  ΕΔΩ

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο