Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Μελικιώτικο Καρναβάλ 2024 / Παρέλαση αρμάτων, ομάδων καρναβαλιστών & παραδοσιακών συγκροτημάτων – Λαϊκό γλέντι

Εδώ και 74 χρόνια το Καρναβάλι της Μελίκης ζει και μάλιστα εδώ και 60 χρόνια έχει και τη δική του σημαία.

Ο κόσμος, που θέλει αυτές τις μέρες του χρόνου να ξεδίνει, να ξεφεύγει από όσα καθημερινά τον βασανίζουν, το κράτησε μέσα στο χρόνο, προσθέτοντας και αφαιρώντας στοιχεία, καθώς περνά ο καιρός. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι που το παρακολουθεί, το αγαπά και το χειροκροτεί.

Όπως κάθε χρόνο ο κόσμος, Μελικιώτες και όχι μόνο, είχαν γεμίσει την κεντρική πλατεία και αργότερα το δρόμο της παρέλασης και περίμεναν υπομονετικά.

Τα άρματα και οι καρναβαλιστές περίμεναν κι αυτοί συγκεντρωμένοι τη σειρά τους με έκδηλο το κέφι, καθώς έκαναν πρόβα generale πειράζοντας ο ένας τον άλλον.

Στην Πλατεία χορευτικά συγκροτήματα εναλλάσσονταν πάνω στην εξέδρα, συμβάλλοντας στη χαρούμενη διάθεση που επικρατούσε παντού.

Η παρέλαση άρχισε με τους επίσημους πάνω στην εξέδρα και  τα άρματα με τους συλλόγους να περνούν, διανύοντας την απόσταση χορεύοντας. Και μάλιστα, πέρα από τους τοπικούς συλλόγους, συμμετείχε και χορευτικός σύλλογος από τα Τρίκαλα.

Και τι δεν έβλεπες! Γύφτικους γάμους, σφουγγαρίστρες χαριτωμένες, εκλογομαγειρέματα, ρακοκάζανα, ρεμπέτες θεριακλήδες με τα μπουζούκια τους, κοτόπουλα τσαχπίνικα και… πρόβατα που ο βοσκός προσπαθούσε να τα εντάξει στο… εκλογικό μαντρί! Και άλλα πολλά…

Και όλα, βέβαια, με τη συνοδεία σχολίων ετοιμόλογης συντονίστριας – παρουσιάστριας,  που ανέβαζε το κλίμα της γενικής ευφορίας με τα λεγόμενά της.

Δεν έλειψε και η πολιτική σάτιρα, που δε δίστασε να εκτοξευθεί κατευθείαν στα αυτιά των εκλεγμένων αρχόντων, που με αίσθηση χιούμορ την άκουσαν αδιαμαρτύρητα.

Στον κόσμο και στους παρελαύνοντες, ένα είναι το σίγουρο, το κέφι περίσσευε.

Και του χρόνου!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

…………….

* Η διοργάνωση ολόκληρης της Εβδομάδας του Μελικιώτικου Καρναβαλιού, που κράτησε από τις 10 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, 18 Μαρτίου, έγινε από:

  • ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΚΗΣ
  • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

Σημείωση Φαρέτρας: Οι 165 φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν αναρτηθεί με τη σειρά που τραβήχτηκαν.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων