Μουσική Πολιτισμός

“Χριστουγεννιάτικες πνοές μουσικής και ελπίδας” / γράφει η Πόπη Φιρτινίδου

Παρακολούθησα χθες βράδυ τη συναυλία της ορχήστρας πνευστών του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας

Στην αρχή της βραδιάς χάρηκα που άκουσα τον πρόεδρο της ΚΕΠΑ Κώστα Ρίζο να ευχαριστεί, δημόσια και δικαίως, το ΠΑΜΑΚ για την βοήθειά του στην προσπάθεια της ΚΕΠΑ να εξαιρεθεί από την υποχρεωτική άρση της αυτονομίας της και την υπαγωγή της στον Δήμο Βέροιας. Αυτές οι χειρονομίες πρέπει να αναγνωρίζονται, να γίνονται γνωστές και ποτέ να μην ξεχνιούνται.

Σε ό,τι αφορά την μουσική: απόλαυσα την εικόνα των νέων ανθρώπων να συνεργάζονται για να παραγάγουν όμορφο αποτέλεσμα, γοητεύτηκα από τον τρόπο που και η παραμικρή λεπτομέρεια, μια πινελιά, μια σκέψη, μια απάντηση, είχαν αγαπηθεί, είχαν φωτιστεί, είχαν αναδειχθεί ως έπρεπε, θαύμασα τα έργα που ξέφευγαν από τη λογική του «ευπώλητου» μουσικού πολτού που συνήθως αποδίδεται από σύνολα πνευστών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ταξίδεψα με μια παλέτα δυναμικών που ξεκινούσε από το πιο δειλό πιανίσιμο και έφτανε μέχρι το ρωμαλέο φόρτε, αλλά και με το αμάλγαμα των ηχοχρωμάτων, των κρουστών και του κοντραμπάσου, που στόλισαν και συνομίλησαν με τα πνευστά.

Απόλαυσα ιδιαίτερα τον Wagner και τον Rodrigo. Μα πιο πολύ απόλαυσα την εικόνα ενός πραγματικού εργάτη της Μουσικής Παιδείας από όποια θέση κι αν την υπηρέτησε, του κυρίου Κωστή Χασιώτη, που με αγάπη,  γνώση και υπομονή ανέδειξε τις αρετές των μουσικών του, ενώ φέρθηκε με ευγένεια στο κοινό, θέτοντας, ανάμεσα σε πολλά, ακόμα ένα γεφυράκι ανάμεσα στο λόγιο άκουσμα και το κοινό της πόλης.

Αυτοί οι άνθρωποι, τέτοιοι άνθρωποι, χρειάζονται για να πάει μπροστά η μουσική εδώ, αλλού, παντού.

Περιμένω να τους ξανακούσω και είμαι βέβαιη ότι μετά από τέτοια υποθήκη, την επόμενη φορά το κοινό θα είναι εξίσου ζεστό, μα πολλαπλάσιο.

Καλές γιορτές, συνάδελφοι!

………………….

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων