Κόσμος Πολιτισμός Φωτογραφία

Δήμητρα Στασινοπούλου: Εντυπωσιακές εικόνες από τη “Γιορτή του Φωτός” στο Λάος

Από τη συνεργάτιδά μας, πολυβραβευμένη φωτογράφο, Δήμητρα Στασινοπούλου, από το Λάος όπου βρισκόταν πριν λίγες μέρες, πήραμε μια σειρά -περίπου 300- εντυπωσιακών φωτογραφιών σε υψηλή ανάλυση τις οποίες και μπορείτε να κατεβάσετε. Η φωτογράφος θεωρεί και θέλει οι δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που έχει βγάλει απ’ όλο τον κόσμο, να είναι κτήμα όλων μας. Εμείς  περιμένουμε το νέο φωτογραφικό της υλικό από την Καμπότζη, όπου τώρα βρίσκεται.

Η ίδια, εντυπωσιασμένη από τη χώρα αλλά και από τις εκδηλώσεις για τη “Γιορτή του Φωτός” μάς γράφει: “Οι άνθρωποι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!! Κι αν δεν έχουν περάσει βάσανα…! Αν και  αυτά είναι γνωστά βέβαια, αλλά την ποσότητα των βομβών που έπεσαν δεν την φανταζόμουνα. Κι όμως μπορούν να χαμογελούν ακόμη…!

Σχετικά με τον Βομβαρδισμό του Λάος  -μεταξύ 1964 και 1973- από τις ΗΠΑ μάς ενημερώνει:

«Βομβαρδισμός του Λάος. Οι βομβαρδισμοί δεν περιορίστηκαν στο Βόρειο Βιετνάμ. Άλλες εναέριες εκστρατείες, όπως το Operation Barrel Roll , στόχευαν διάφορα μέρη της υποδομής του Βιετκόνγκ και της NVA. Αυτές περιελάμβαναν τη διαδρομή ανεφοδιασμού του μονοπατιού Χο Τσι Μινχ , η οποία διέσχιζε το Λάος και την Καμπότζη.

Το φαινομενικά ουδέτερο Λάος είχε γίνει το σκηνικό ενός εμφυλίου πολέμου, φέρνοντας αντιμέτωπους την κυβέρνηση του Λάος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ εναντίον του Pathet Lao και των συμμάχων του στο Βόρειο Βιετνάμ. Τεράστιοι εναέριοι βομβαρδισμοί κατά των δυνάμεων του Pathet Lao και του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν την κατάρρευση της Βασιλικής κεντρικής κυβέρνησης και να αρνηθούν τη χρήση του μονοπατιού Χο Τσι Μινχ.

Μεταξύ 1964 και 1973, οι ΗΠΑ έριξαν δύο εκατομμύρια τόνους βομβών στο Λάος, σχεδόν ίσο με τους 2,1 εκατομμύρια τόνους βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας το Λάος την πιο βαριά βομβαρδισμένη χώρα στην ιστορία σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της»

Ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

dimitrastasinopoulos . com / LAOS LUANG PRABANK Festival of Lights

————-

Παλιότερη συνέντευξη της Δήμητρας Στασινοπούλου, στον Γιώργη έξαρχο, για τη Φαρέτρα, μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια:

Γιώργης Έξαρχος: “Δήμητρα Στασινοπούλου – Η κάθε μια φωτογραφία της είναι πάνω από χίλιες λέξεις – Μια οικουμενική ελληνίδα”

banner-article

Ροη ειδήσεων