Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια: “Ο ποταμός Τριπόταμος στο διάβα του χρόνου” – Εντυπωσιακή έκθεση πολύτιμων ιστορικών φωτογραφιών

Αν η φωτογραφία αιχμαλωτίζει το παρόν και το περνά στην αθανασία για τον καθένα μας, πόσο πολύτιμο είναι να αιχμαλωτίζεται η στιγμή και να γίνεται Ιστορία για μια πόλη!

Γνωστός ο Στέργιος Ζυγουλιάνος για την καταγραφή της Ιστορίας της Βέροιας μέσα από την πολύτιμη συλλογή φωτογραφιών του, γνωστό το πάθος του να απαθανατίσει το πρόσωπο της πόλης, αλλά συνάμα και η προσοχή του, ώστε η συλλογή του να ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη συνέπεια στον όρο “ιστορικό ντοκουμέντο”.

Αυτήν τη φορά οι φωτογραφίες του είχαν για θέμα τον ποταμό Τριπόταμο με τίτλο της έκθεσής τους «Ο ποταμός Τριπόταμος στο διάβα του χρόνου – Εκεί, κάτω στο ποτάμι…»  σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας”.

Ο Σύλλογος έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια όχι απλά το ενδιαφέρον του για το ποτάμι της πόλης, αλλά κυριολεκτικά την αφοσίωσή του στο θέμα του ποταμού, προσπαθώντας να του δώσει τη θέση που του αξίζει και που κάποτε είχε για την πόλη της Βέροιας.

Τη συγκεκριμένη έκθεση στήριξαν ο Δήμος Βέροιας, το “Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια” και η   ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ στην αίθουσα εκθέσεων (στον 2ο όροφο) του Χώρου Τεχνών, μέρα όχι τυχαία, αφού σήμερα γιορτάζονται και τα Θεοφάνεια.

Με πολύ κόσμο  να έχει πλημμυρίσει τον εκθεσιακό χώρο, ο Στέργιος Ζυγουλιάνος, ο Πρόεδρος των “Φίλων του Τριπόταμου” Πάρης Παπακανάκης και ο συντηρητής Αρχαιοτήτων  Γιώργος Κάκαρης ξενάγησαν το κοινό της έκθεσης από φωτογραφία σε φωτογραφία, πληροφορώντας και σχολιάζοντας.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν γοητευτικό, επιστροφή σε κάποια σπαράγματα μνήμης για τους μεγαλύτερους, εφαλτήριο για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης για τους νεότερους, πράγμα που πρέπει να το θεωρήσουν χρέος.

Ένα ποτάμι που διασχίζει μια πόλη είναι πηγή ζωής κι όταν αυτό είναι το δικό σου ποτάμι, της δικής σου πόλης, δεν μπορεί παρά στο διάβα του να κουβαλά την ίδια τη ζωή της πόλης, την καθημερινότητά της, τις δραστηριότητές της, αλλά και τις ατομικές ιστορίες των ανθρώπων της.

Η έκθεση ξεκινά με τα παραποτάμια κτήρια της Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής, που καλύπτουν τον 17ο και τις αρχές του 18ου αιώνα. Αρχοντικά και νοικοκυρόσπιτα.

Ψηλοί αυλόγυροι, σαχνισιά, λιακωτά, το Ρολόι στο βάθος, μιναρές και φυσικά η συνοικία Μπαρμπούτα, που τότε συγκέντρωνε και τις δραστηριότητες, όντας  η περιοχή και χώρος αναψυχής. Εκεί συγκεντρωνόταν  ο κόσμος, γύρω από το ποτάμι. Πολύ αργότερα, στα νεότερα χρόνια, μετακινήθηκαν προς τον κάμπο, προς την Ελιά.

Οι φωτογραφίες της καθημερινότητας είναι και οι πιο γοητευτικές, γιατί εκεί υπεισέρχεται και το ανθρώπινο στοιχείο. Το νεροκουβάλημα, το πλύσιμο των ρούχων στις όχθες του ποταμού, αλλά και το στέγνωμά τους. Άλλες εποχές…

Καθώς ο χρόνος περνά, οι φωτογραφίες στο ποτάμι καθρεφτίζουν πια και τις αλλαγές στην κοινωνία. Η γυναίκα  αρχίζει δειλά να χειραφετείται με… σημαντικό βήμα να φωτογραφίζεται χωρίς τον πατέρα, τον άντρα ή τον αδελφό της! Πρόοδος!

Στην περιοχή της Μπαρμπούτας  το εξοχικό καφενείο “Μπαρμπούτα” είναι πασίγνωστο, ιδιαίτερα όταν τα συμμαχικά στρατεύματα  στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περνούν από τη Βέροια και οι καρτ ποστάλ κυκλοφορούν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Στην πλημμύρα του 1935, που παρέσυρε τα πάντα, η γέφυρα Καραχμέτ που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, είναι η μόνη που αντέχει και αποτυπώνεται σε πολλές φωτογραφίες και σε κάρτες. Αλλά και η γέφυρα Μουαρήφ, στην είσοδο της πόλης, αποτελούσε με το ομώνυμο καφενείο της πόλο έλξης. Κυρίες της αστικής τάξης, ευρωπαϊκά ντυμένες, φωτογραφίζονται με αντίστοιχης κοινωνικής τάξης κυρίους στην αυλή του.

Σ’ αυτήν τη γέφυρα ρίχνεται τελικά μετά την απελευθέρωση της πόλης και ο σταυρός των Θεοφανείων, με εντυπωσιακές από ιστορική άποψη φωτογραφίες.

Οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων δείχνουν την ευρωστία της πόλης. Υδρόμυλοι, αλευρόμυλοι, νηματουργεία  δίπλα στο ποτάμι, αποτυπώνουν μια εποχή που χάθηκε για πάντα αφήνοντας τα σημάδια της μόνο στο φιλμ.

Και η έκθεση κλείνει με μονότοξα πέτρινα γεφύρια, που δεν υπάρχουν φυσικά πια ούτε ως ανάμνηση…

Ένα ταξίδι στο χρόνο και την Ιστορία μιας πόλης που παιδιά της είμαστε εμείς σήμερα, οι σημερινοί της κάτοικοι.

Μια έκθεση προσεγμένη από κάθε άποψη, που  θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες  από 6 ως και 31 Ιανουαρίου  2025.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας