Η Βέροια ξεκινά για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης / συνέντευξη τύπου
Το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την πόλη μας, τη Βέροια, έγινε σήμερα με τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, ανακοινώνοντας και επίσημα τη συνεργασία του Γιάννη Τροχόπουλου στην χρονοβόρα, απαιτητική αλλά και ωραία διαδρομή, που θα ακολουθήσει.
Παρόντες, πέρα από τον Δήμαρχο, τον Γιάννη Τροχόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Λάζαρο Ασλανίδη, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Μαρία Ανδρεάδου, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, η Διεθύντρια της ΚΕΠΑ Κατερίνα Γρηγοριάδου και ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, που σ’ αυτόν οφείλεται η ιδέα της διεκδίκησης και η μελέτη της, πριν από δύο χρόνια.
Ο Λάζαρος Ασλανίδης ξεκίνησε από την προσωπικότητα του Γιάννη Τροχόπουλου, που έκανε γνωστή τη Βέροια και έξω από την Ελλάδα με την παγκόσμια βράβευση της Βιβλιοθήκης μας, προσωπικότητα που αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη δυνατή προσπάθεια της διεκδίκησης.
“Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, ώστε να φτάσουμε από κοινού στο όραμα” πρόσθεσε.
Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, με συναίσθηση των δυσκολιών που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα δήλωσε:
“Ξεκινάμε σήμερα μια σύνθετη διαδικασία, που θα πάρει χρόνο, ελπίζοντας στο καλό αποτέλεσμα. Ξεκινάμε τη διαδικασία της διερεύνησης της κατάθεσης φακέλλου με τον καλύτερο τρόπο. Οι ενέργειές μας είναι πρόδρομες και απαιτούνται πολλά για τη διεκδίκηση. Πρέπει να υπάρχουν τα εχέγγυα για την επίτευξη του σκοπού. Και εχέγγυα αποτελούν, πέρα από τον Γιάννη Τροχόπουλο, που τονίζω ότι συνεργάζεται αμισθί, η εκπρόσωπος της περιφέρειας , οι εκπρόσωποι της ΚΕΠΑ, οι μελετητικές μας ομάδες και ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, που είναι εδώ σήμερα.”
Ο Γιάννης Τροχόπουλος, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόταση , που τον κάνει μετά την επιστροφή του στη Βέροια να συμμετέχει στο έργο της Αυτοδιοίκησης, ζήτησε να μην υπάρχουν προσδοκίες μέχρι την επίτευξη του σκοπού.
“Οι άνθρωποι μπορούν να ονειρεύονται, ο Δήμος όμως πρέπει να είναι ορθολογιστής κι αυτό το διέκρινα, όταν μου προτάθηκε η συνεργασία. Θα αναλάβει μια ομάδα και θα γίνονται ανακοινώσεις, συνδέοντας τους θεσμούς με την πόλη, με στόχο το όραμα. Θα χρειαστεί μια σύνθετη διαδικασία, συνδυάζοντας φορείς και άτομα.”
Ο Κώστας Ρίζος μίλησε για την πολιτιστική πορεία της πόλης μέσα από την ΚΕΠΑ και το ΔΗΠΕΘΕ, που πέτυχε την αναγνώριση και από τη μεριά της Πολιτείας, πράγμα που αποτελεί εγγύηση για το πρώτο βήμα αλλά και για τη συνέχεια, μιλώντας για ένα όραμα, που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
“Αλλωστε, το αξίζουμε” πρόσθεσε.
Η Κατερίνα Γρηγοριάδου μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η πόλη, άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα, οφέλη που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της πόλης και
η Μαρία Ανδρεάδου πρόσθεσε: “Δηλώνουμε ως Περιφέρεια την αμέριστη συμπαράστασή μας. Πάντα στηρίζουμε προσπάθειες που ωφελούν τις πόλεις μας.”
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους όπως:
Τι σημαίνει ο τίτλος για την πόλη πέρα από το οικονομικό όφελος
Ποια είναι τα κριτήρια για την επίτευξη του τίτλου
Ποιοι φορείς θα συμμετάσχουν
Πότε πρέπει να υποβληθεί ο φάκελλος διεκδίκησης
Και δόθηκαν αντίστοιχες απαντήσεις:
Και μόνο η συμμετοχή στη διεκδίκηση αποτελεί κέρδος για μία πόλη, γιατί δημιουργεί εξωστρέφεια, όσο μικρή κι είναι η πόλη, (περίπτωση Ελευσίνας).
Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί είναι εκείνο που μετράει, αλλά χρειάζονται και 9 απαραίτητες προϋποθέσεις. (Απαριθμήθηκαν.)
Πέρα από τους φορείς Πολιτισμού θα συμμετάσχουν ολόκληρες ομάδες αλλά και ενεργοί πολίτες από το σύνολο της κοινωνίας
Ο φάκελλος πρέπει να υποβληθεί το 2028 και η ένταξη, για όποια πόλη το καταφέρει, θα γίνει το 1934.
Κλείνοντας, ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης διάβασε απόσπασμα από άρθρο του, του 2022, σχετικό με τη διεκδίκηση, που αφορούσε ειδικά στα οφέλη από τη διεκδίκηση του τίτλου, τονίζοντας πως ο τίτλος δεν έχει σχέση με το μέγεθος της πόλης, αλλά με το βάρος του φακέλλου, που συνοδεύει την υποψηφιότητα.
Φωτογραφίες: faretra.info
……………