Κουζίνα Περισσότερο διαβασμένα

Το πιο τέλειο παραδοσιακό και νηστίσιμο κανταΐφι / από την κουζίνα της Σοφίας

Μελωμένο, και τραγανό στην επιφάνεια φύλλο κανταΐφι, σωστά σιροπιασμένο με γέμιση ζουμερή, όλο γλύκα

Υλικά

500 γρ.κανταίφι

250 γρ.βιτάμ λιωμένο

200 γρ.καρύδι ψιλοκομμένο

1κγ κανέλα

Λίγο γαρίφαλο

2κς φρυγανιά

Για το σιρόπι [κρύο]

850 λ΄νερό

800γρ.ζαχαρη

Λιγο χυμό λεμονιού

Φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού

κανέλα

Εκτέλεση

Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα, προσέχουμε να μην σπάσουμε τις ίνες, ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα πασπαλίζουμε με κανέλα και γαρύφαλλο,  προσθέτουμε και τη φρυγανιά.

Ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το φύλλο σε 20 με 22 κομμάτια.Παίρνουμε ένα κομμάτι από το φύλλο και το απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα.Ακουμπάμε πάνω μια κ.σ. καρύδι και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά. Πριν βάλουμε το καρύδι ραντίζουμε λίγο το φύλλο με το λιωμένο βιτάμ.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια και τα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Περιχύνουμε τα ρολάκια σιγά σιγά μ ένα κουτάλι ή μ’ ένα πινέλο. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωσή τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170 β. Κελσίου, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα και 15 λ. μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφού βγει από το φούρνο, ζεστό καθώς είναι, το περιχύνουμε με κρύο σιρόπι, το οποίο έχουμε βράσει για 5 λ. από την ώρα του βρασμού.

Όλα τα γλυκά του ταψιού είναι καλό να μένουν μια ολόκληρη νύχτα, για να ρουφήξουν καλά το σιρόπι.

Καλή σας επιτυχία

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας