Θεάματα Λαογραφία Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Μια εκδήλωσή του, που έβαλε τον πήχη της ποιότητας ακόμη πιο ψηλά / Ένας ύμνος στην Παράδοση!

  Μουσικοχορευτική αναδρομή στις παραδόσεις της Ημαθίας – Ύμνος στην παράδοση

Μια υψηλής ποιότητας, (σκηνοθετικών, μουσικο-χορευτικών και σκηνογραφικών προδιαγραφών), εκδήλωση πραγματοποίησε το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου 2023, στον κατάμεστο κόσμου Χώρο Τεχνών του Δήμου.

Η εκδήλωση με τίτλο: “Η λησμονιά με έπιασε και κίνησα τα πίσω…”, υπήρξε μια ζωντανή αναδρομή δυνατών συνειρμών και εντυπώσεων στις ντόπιες χορογραφικές παραδόσεις της Ημαθίας των αρχών του 20ου Αιώνα, όπως αποτυπώθηκαν στην λαογραφική ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά των ήχων, των ιδιωμάτων αλλά και ενός εμβληματικού ενδυματολογικού κώδικα πέντε γεωγραφικών περιοχών του Νομού και πιο συγκεκριμένα του Ρουμλουκιού, της Νάουσας και του κάμπου της, της Βέροιας και των ορεινών Πιερίων. Ιδιαίτερα και εν μέρει διαφορετικά έθιμα της κάθε περιοχής, που ωστόσο δίνουν την κοινή συνισταμένη μιας αδιαίρετης γεωγραφικής και ιστορικής ενότητας, με κέντρο αναφοράς την παράδοση και τον πολιτισμό της Ημαθίας.

Προλογίζοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας κ.Ελισάβετ Μάλαμα, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της, καθώς, όπως σημείωσε, αφενός στην υλοποίηση της παράστασης συνέδραμε μία ομάδα αποτελούμενη από παλιούς χορευτές, που οι συνθήκες της ζωής τούς ανάγκασαν να απέχουν από το Λύκειο Ελληνίδων και από το χώρο γενικότερα και αφετέρου η συγκεκριμένη παράσταση αποτέλεσε, έστω και αναδρομικά, έναν άτυπο εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυσή του Λυκείου, που καθυστέρησε 2 χρόνια λόγω της πανδημίας.

«…Ανασκαλίζουμε μνήμες, μπαούλα, φωτογραφίες και θύμησες έτσι, ώστε να πάμε πίσω σε όλα αυτά που βρίσκονται στην καρδιά γραμμένα και όταν πάνε να ξεθωριάσουν τα ανασύρουμε με ανυπομονησία. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, ξεχωριστό, όπου συνυπάρχουν πολλές ομάδες με αρκετά κοινά στοιχεία σε χορούς, μουσικές και μουσικά όργανα, ξεκινώντας από τους χώρους και την ενδυμασία…» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Μάλαμα, αναφερόμενη στο πνεύμα της εκδήλωσης.

Υπό την καθοδήγηση και καλλιτεχνική επιμέλεια των χοροδιδασκάλων Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, Ζωής Βεσυροπούλου και Γεωργίου Κελεπούρη, νήπια, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και μεσήλικες χορευτές και χορεύτριες έδωσαν με τη σκηνική τους παρουσία τη δική τους σφραγίδα,  μέσα από μία ιδιαίτερη ποικιλία παραδοσιακών χορών, υπό τους ήχους της γκάιντας, του βιολιού του κλαρίνου του νταουλιού και του ζουρνά, του ακορντεόν και της τρομπέτας.

Οι εντυπωσιακές ερμηνείες της Ελένης Αναγνώστου και της Άννας – Πολύμνιας Προβάδου έδεσαν μοναδικά και ζυγισμένα στο σύνολο με το δικό τους καταλυτικό ρόλο, ως προς την βέλτιστη ανάδειξη των ποιοτικών λεπτομερειών της μουσικό – θεατρικής και χορευτικής αυτής εκδήλωσης.

Η θεατρικής απόδοσης αφήγηση της Θεοδοσίας Ελευθεριάδου, υποδυόμενης τη γιαγιά  που ξεδιπλώνει στα παιδιά, μέσα από παλιές ιστορίες, πτυχές της τοπικής μας παράδοσης, σ’ ένα παράλληλο και αυτόνομο σκηνικό εποχής,  υπήρξε ιδιαίτερα πειστική και αρμονικά ενσωματωμένη στην ατμόσφαιρα της κεντρικής σκηνής.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη  του άρτιου αυτού αποτελέσματος συνεργάστηκαν με τους διοργανωτές το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Δημήτριος Χαρίεσσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου,  ο Εκπολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Κυψέλης Ημαθίας,  ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς «Η Γκιώνα»,  ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας και τέλος η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας.

Στο τέλος της βραδιάς οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα όλων έδωσαν τη συνισταμένη ενός Ύμνου στην Παράδοση. Βραδιάς πλούσιας σε ηχοχρώματα, με το χορό και τη μουσική να αποτελούν τον κορμό της εκδήλωσης και το λόγο να έρχεται να δέσει με τη μουσική και τη λιτή θεατρική δράση σ’ ένα καλοδουλεμένο σύνολο.

Φωτογραφίες: faretra.info

https://youtu.be/3FW61fOFWEE  (Κάνετε κλικ για να ανοίξει το video)

Το Πρόγραμμα και οι συντελεστές της εκδήλωσης

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ

Χοροί κατά περιοχή:

ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τ’Σ ΠΑΤΡΩΝΑΣ
Τ’Σ ΓΚΑΙΝΤΑΣ
ΠΑΤΙΝΑΔΑ ΔΙΠΛΗ
ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΛΗ
Τ’Σ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ
Τ’Σ ΜΠΟΕΜΤΣΑΣ
ΣΥΡΤΟ
ΠΑΤΙΝΑΔΑ ΜΟΝΗ

ΒΕΡΟΙΑ

ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΒΡΥΣΟΥΛΑ
ΣΥΓΚΑΘΙΣΤΟΣ

ΠΙΕΡΙΑ

ΤΣΟΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ
ΠΑΤΡΩΝΑ
ΚΑΤΣΑΜΠΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΥΔΑ

ΝΑΟΥΣΑ

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
ΜΟΥΣΤΑΜΠΕΙΚΟ
ΜΕΛΙΚΕΣ
ΠΑΤΙΝΑΔΑ

ΚΑΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΣΥΡΤΟΣ
ΤΣΟΥΡΑΠΙΑ
ΓΙΑΝΤΖΙΤΣΚΑ
ΠΟΥΣΙΤΝΙΤΣΑ
ΣΓΟΥΡΟ ΑΡΝΙ
ΠΑΤΡΟΥΝΙΝΑ
ΚΟΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΑΡΕΝΑ

Επιμέλεια προγράμματος & οργανωτική υποστήριξη
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια- Χοροδιδάσκαλοι: 
Νικολαΐδης Κωνσταντίνος, 
Βεσυροπούλου Ζωή, 
Κελεπούρης Γεώργιος

Αφήγηση: Θεοδοσία Ελευθεριάδου

Τραγούδι: Ελένη Αναγνώστου,
Άννα Πολύμνια Προβάδου

Γκάιντα: Τσιγγενάπουλος Δημήτριος
Βιολί: Τσιρώνη Κατερίνα
Κλαρίνο-ούτι: Τσιρώνης Γεώργιος
Κρουστά: Τσιρώνης Απόστολος
Ζουρνάς-κλαρίνο: Ψαθάς Ευάγγελος
Ακορντεόν-νταούλι: Ψαθάς Ευάγγελος
Νταούλι-ζουρνάς: Παζαρέντζης Σταύρος
Τρομπέτα: Πασχάλης Καρβουνάρης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας