Βίντεο Γενικά Ελλάδα Πολιτισμός Φωτογραφία

Δήμητρα Στασινοπούλου “Μυστράς – Η Μεσαιωνική Βυζαντινή Πολιτεία & το Κάστρο” – video

Είχα επισκεφτεί τον Μυστρά όταν ήμουν 20 χρονών, και τώρα πήγα για δύο μέρες και πραγματικά μαγεύτικα με την ομορφιά του. Χώρος παλιάς δόξας και συνάμα η αφετηρία μιας οδυνηρής κατάληξης. Αυτή η χώρα είναι ένα ανεξάντλητο  “θησαυροφυλάκιο”.

 Έξι χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, «το Κάστρο του Μυζηθρά» μας υποδέχεται με τα υπέροχα ερείπιά του. Ολόκληρη η βυζαντινή πολιτεία, αλλοτινή πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως, μας δείχνει τα παλάτια, τα αρχοντικά και τις οχυρώσεις, τα μοναστήρια και τις καταπληκτικές εκκλησίες, διατηρώντας τη μνήμη δυνατή. Αυτός «ο κόσμος ο μικρός ο μέγας» της βυζαντινής πρωτεύουσας του Μοριά,  μας θυμίζει σε κάθε βήμα το φρόνημα και το ήθος της πόλης που ρίζωσε στον πρόβουνο του Ταύγετου.

Την περίοδο κατά την οποία στη γειτονική Ιταλία ξεκίνησε η Αναγέννηση, ο βυζαντινός πολιτισμός φτάνει στον Μυστρά σε ιδιαίτερα επίπεδα ακμής και ωριμότητας. Καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι συρρέουν στην καστροπολιτεία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μοναδική πνευματική αναγέννηση, κυρίως στην αγιογραφία, αλλά και στην αρχιτεκτονική. Αυτή η Παλαιολόγεια Αναγέννηση, όπως ονομάστηκε, καλύπτει την τελευταία περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από το 13ο ως το 15ο αιώνα.  Στον Μυστρά έχουμε κορυφαία δείγματα αυτής της εκλεπτυσμένης και κομψής τέχνης, που κατάγονται κατευθείαν από τα καλύτερα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης. Εδώ, στη Μητρόπολη, στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – λέγεται μάλιστα πως η πλάκα με το δικέφαλο αετό στο κέντρο του ναού μαρτυρεί αυτό ακριβώς το γεγονός. 

Δήμητρα Στασινοπούλου

——————–

Η κ. Στασινοπούλου την ιστοσελίδα της www.dimitrastasinopoulou.com έχει αναρτήσει 30 βιβλία, βίντεο όπως και τις φωτογραφίες. Όλα είναι ελεύθερα για όποιον θέλει να τα δει, να τα μοιραστεί ή να τα αποθηκεύσει. Το Δεκέμβριο του 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Η Ρουμανία της Καρδιάς μου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο UNESCO. Το Δεκέμβριο του 2022 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το τελευταίο βιβλίο της  “Η Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία – Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη.”

———————-

Για να ανοίξει το video κάνετε κλικ στον σύνδεσμο

https://www.yumpu.com/xx/document/read/67888174/-

Γιώργης Έξαρχος: “Δήμητρα Στασινοπούλου – Η κάθε μια φωτογραφία της είναι πάνω από χίλιες λέξεις – Μια οικουμενική ελληνίδα”

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας