Όμως και οι εισβολείς κατέγραψαν ξανά βαριές απώλειες σε όλα τα μέτωπα, με τη Χαμάς να ανατινάζει κτίρια και τεθωρακισμένα μέσα στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ να «σοκάρει» τους Ισραηλινούς πλήττοντας τη Χάιφα και τα περίχωρά της με περισσότερες από εκατό ρουκέτες
Γιώργος Τσιάρας
Αλλη μια εξαιρετικά αιματηρή μέρα ήταν η χτεσινή για τον Λίβανο και τη Λωρίδα τη Γάζας, καθώς η ισραηλινή αεροπορία εξακολούθησε τους άγριους βομβαρδισμούς εκατοντάδων στόχων, δολοφονώντας δεκάδες αμάχους. Μάλιστα, χτες το Ισραήλ έστειλε τα τεθωρακισμένα του πιο βαθιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα, ενώ έπληξε άλλο ένα σχολείο-καταφύγιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ακόμη ανθρώπους.
Όμως και οι εισβολείς κατέγραψαν ξανά βαριές απώλειες σε όλα τα μέτωπα, με τη Χαμάς να ανατινάζει κτίρια και τεθωρακισμένα μέσα στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ να «σοκάρει» τους Ισραηλινούς πλήττοντας τη Χάιφα και τα περίχωρά της με περισσότερες από εκατό ρουκέτες. Αρκετοί από τους πυραύλους αυτούς φαίνεται μάλιστα πως κατάφεραν να τρυπήσουν τον «Σιδερένιο Θόλο» και να εκραγούν στο έδαφος, προξενώντας υλικές ζημιές σε κτίρια, τραυματίζοντας ελαφρά 12 πολίτες και αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε την εκκένωση όλων των χημικών εργοστασίων, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επίθεση της Χεζμπολάχ στο στρατηγικό αυτό λιμάνι από την έναρξη του πολέμου!
Συνολικά, δε, οι Ισραηλινοί επιτελείς παραδέχτηκαν πως η υποτίθεται «ξοφλημένη» και «ακέφαλη» σιιτική οργάνωση εκτόξευσε χτες περισσότερες από 135 ρουκέτες μέσα στο Ισραήλ σε λιγότερο από 12 ώρες, μεταξύ των οποίων και περίπου 25 εναντίον μονάδας των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που είχαν μόλις διασχίσει τη μεθόριο του Λιβάνου με την Ανω Γαλιλαία, παρακάμπτοντας φυλάκιο κυανόκρανων του ΟΗΕ στην περιοχή αλ-Λαμπουνέχ. Μάλιστα η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι η επίθεση αυτή προκάλεσε σοβαρές απώλειες και ανάγκασε τους επιτιθέμενους να οπισθοχωρήσουν.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χτες ότι μια τέταρτη μεραρχία συμμετέχει πλέον στην εισβολή, η οποία έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, αλλά όλα δείχνουν πως οι χερσαίες επιχειρήσεις περιορίζονται σε μια στενή λωρίδα κατά μήκος των συνόρων. Γενικά, η εικόνα από τα φλεγόμενα σύνορα είναι πως οι Ισραηλινοί έχουν βρει τον μάστορά τους από την οργανωμένη λιβανέζικη αντίσταση και, παρά την κατάληψη ορισμένων ισοπεδωμένων από το πυροβολικό και την αεροπορία μεθοριακών χωριών και κωμοπόλεων, όπως η Μαρούν αλ-Ρας, όπου κομάντος ύψωσαν χτες την ισραηλινή σημαία μέσα στα ερείπια, στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν πίσω στη σχετική «ασφάλεια» της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Να σημειωθεί εδώ ότι το Μαρούν αλ-Ρας είναι το θέατρο της αγριότερης ώς τώρα χερσαίας μάχης του νέου πολέμου, όπου την περασμένη εβδομάδα έπεσε σε ενέδρα ένας ολόκληρος λόχος επίλεκτων Ισραηλινών.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσαν χτες περιχαρείς ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο επικρατέστερος για τη διάδοχη του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, πιθανότατα σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό. «Είναι μια οργάνωση χωρίς ηγέτη […]. Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει», τόνισε ο Γκαλάντ, προσθέτοντας ότι «η δύναμη πυρός της Χεζμπολάχ έχει επίσης δεχτεί βαρύ πλήγμα».
Αλλά βέβαια όπως είδαμε παραπάνω αυτά είναι κούφια λόγια, αφού η Χεζμπολάχ και ειδικά ο στρατιωτικός της βραχίονας δεν χρειάζονται ηγέτες για να πολεμήσουν τους εισβολείς! Αντίθετα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως «οι δυνάμεις μας είναι άθικτες» και πως «αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι ότι ο πόνος των Ισραηλινών αυξάνεται»!
Τι θα κάνει τώρα ο Νετανιάχου; Χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκάλεσε νέο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποφασίσει αν και πότε θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και από τους πιο μετριοπαθείς επιτελείς του στρατού για αποφυγή ενός ισχυρού πλήγματος κατά των πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Μάλιστα, χτες, η εφημερίδα Jerusalem Post, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους, γράφει πως το Ισραήλ «πιθανότατα θα εγκαταλείψει την ιδέα να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις» της Τεχεράνης, καθώς φοβάται το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου με το Ιράν και τους συμμάχους του, που θα μπορούσε λέει να «αδυνατίσει σημαντικά» τη συνεχιζόμενη προσπάθεια συντριβής των Χαμάς και Χεζμπολάχ, αλλά και να επιδεινώσει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις του Τελ Αβίβ με την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν. Οπότε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ισραήλ ενδέχεται τελικά να… αυτοσυγκρατηθεί και να πλήξει «μόνο διάφορες στρατιωτικές βάσεις» του Ιράν…
–