Αυξάνονται οι αντιδράσεις απέναντι στο πλωτό αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο / ομόφωνη η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Πάτρας
Ήδη η Δημοτική Αρχή Πάτρας, και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς – Ιθάκης, με κοινό κάλεσμά τους προχωρούν σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης απέναντι στα επιχειρηματικά σχέδια, την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Το κάλεσμά τους υπογράφουν επίσης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό», καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε εργατικό συνδικάτο, λαϊκό φορέα σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να προχωρήσουν σε συντονισμένο αγώνα.
«Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αλιέων, των αγροτών ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ)», σημειώνουν προσθέτοντας:
«Απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδια για τα πλωτά Αιολικά Πάρκα που θα έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος της, αλλά και με σοβαρές συνέπειες στις ακτές, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού σε χερσαίες ζώνες Natura, συνολικά στον θαλάσσιο πλούτο του Πατραϊκού Κόλπου, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα».
Αναφερόμενοι στο κολοσσιαίο μέγεθος αυτών των εγκαταστάσεων στον Πατραϊκό, όπου προβλέπονται πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 695 MW, εξηγούν πως «έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία».
Υπογραμμίζοντας πως την «ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός μας στενάζουν από την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα, η κυβέρνηση με τις ευχές της ΕΕ επιδοτεί μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να τοποθετούν εγκαταστάσεις τους παντού, θάλασσες και βουνά, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης της Ενέργειας”, να πουλούν πανάκριβα το ρεύμα που παράγουν, γιγαντώνοντας τα κέρδη τους», καλούν σε προετοιμασία αποφασιστικής, μαζικής, συντονισμένης και μαχητικής αγωνιστικής απάντησης.
«Οι αγώνες μας μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδια εγκατάστασης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, όπως έβαλαν φρένο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από το Πλατάνι, τα Τσελέικα και τον Άγιο Βασίλη του Δήμου Πατρέων, αλλά και στον Ερύμανθο!», υπογραμμίζουν θυμίζοντας πως ό,τι κέρδισε ο λαός ήταν από τους αγώνες του.
Οι φορείς απαιτούν: «Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».
Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας
Να σημειωθεί ότι ήδη στην τελευταία συνεδρίασή του την Πέμπτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, έπειτα από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμά της κατά της εγκατάστασης των πλωτών αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό, λέγοντας «Όχι στις θηριώδεις ανεμογεννήτριες».
Υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί στο περιβάλλον, αναφερόμενο στη ληστρική επίθεση στους εργαζόμενους και τον λαό συνολικά με τον «μανδύα» της «πράσινης μετάβασης», ο δήμος παράλληλα καλεί να εμποδιστεί αγωνιστικά η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς της, που περιλαμβάνουν εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό Κόλπο, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της Ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.
Καλούμε τον λαό της Πάτρας, αλλά και των υπόλοιπων δήμων της περιοχής, με την οργάνωσή του και τις κινητοποιήσεις του να μπλοκάρει την εγκατάσταση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο».
Αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανάλογων γιγαντιαίων μονάδων, ακόμη και σε ορεινούς όγκους, σημειώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πρόσφατη κινητοποίηση στην Τρίπολη, η συνεχής δράση στην περιοχή της Αρκαδίας αλλά και της Δυτικής Μάνης έφεραν πρόσφατα ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, με την αρνητική εισήγηση της περιβαλλοντικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, απέναντι στους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων «ΜΟRES» και «MORES II» σε Μαίναλο, Πάρνωνα και Ταΰγετο.