Άρθρα Βέροια Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης από Βέροια για ακρίβεια, μνημόνια και άλλα τινά» / γράφει ο Τεύκρος

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  προχθές στη Βέροια ξεκίνησε την ομιλία του με το θέμα της ακρίβειας και σωστά, γιατί η ακρίβεια πλήττει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων και είναι μια από τις αιτίες της μεγάλης φτώχειας, που διακατέχει ένα μεγάλο μέρος τους.

Όμως κατά πόσο θίχτηκαν οι βασικές αιτίες που προκαλούν την ακρίβεια;

Βέβαια, σαφώς και έχει απόλυτο δίκιο για την ασυδοσία των μεσαζόντων, που επί της ουσίας δεν έχουν κανέναν έλεγχο, μ’ αποτέλεσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση να προκύπτουν δυσανάλογες τιμές.

Τόνισε  ότι η ενέργεια, για την παραγωγή προϊόντων, πρέπει να έχει μικρό κόστος και ότι η λύση δεν είναι το εισαγόμενο υγραέριο, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή τα  φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, παραλείποντας  να πει ότι γέμισε η χώρα μας απ’ αυτά τα είδη, που κατά κύριο λόγο ανήκουν σε πολυεθνικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν έκανε καμιά αναφορά στο λιγνίτη, που είναι το εθνικό μας καύσιμο αλλά η ΕΕ μας απαγορεύει να το χρησιμοποιήσουμε, για να μην μολύνεται η ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια,  τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία και άλλες χώρες το χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Για το θέμα της ακρίβειας αναμενόμενο ήταν να αναφερθεί  στην επιστολή της κυβέρνησης προς την ΕΕ, για να παρέμβει σε μια σειρά πολυεθνικές που πουλούν τα προϊόντα τους στη χώρα μας σε τιμή πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες και ρώτησε ποιος κυβερνά.

Ο ίδιος απέφυγε να αναφέρει τις λέξεις φόροι, υπερφορολογήση, ειδικοί φόροι, τέλη, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, σαν αιτίες της ακρίβειας και έκανε την πρόταση, για την αντιμετώπισή της, τη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικά προϊόντα.

Ρωτούμε: Κι αν μειωθεί ο ΦΠΑ, όπως το ζήτησε, πόσο να μειωθεί; Σε βασικά προϊόντα είναι 9%.  Αλλά, ακόμη κι αν οι πολυεθνικές συμμορφωθούν και μειώσουν τις τιμές σε κάποια απ΄αυτά, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, πόσο θα χτυπηθεί η ακρίβεια;

Βέβαια, δεν θέλησε να μας πει ότι βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων η χώρα μας είναι υποχρεωμένη κάθε χρόνο να «παράγει», και για εξήντα(;) ακόμη χρόνια, ένα πλεόνασμα για τους δανειστές, μια ακόμη μνημονιακή δέσμευση, που κρατά υποχρεωτικά τη φορολογία στα ύψη.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα έλεγε όχι σ΄ αυτή τη μνημονιακή δέσμευση;

Και ας θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα ψήφισε και τα τρία μνημόνια, εξαπατώντας στην ουσία τον ελληνικό λαό, γι αυτό και υπέστη εκλογική συντριβή από 43% το 2009 κατακρημνίστηκε στο 4,68% το 2015 και τότε έγινε… ΚΙΝΑΛ!

Αλλά, ας αφήσουμε αυτά τα δυσάρεστα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί, κι ας σταθούμε στην ακρίβεια. Όταν δεν προτείνεται  ουσιαστική μείωση των φόρων στα καύσιμα, που είναι διπλάσιοι από την ίδια την πραγματική τους αξία και που είναι η βάση της παραγωγής σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, είναι δυνατόν να παράγουμε και να έχουμε φτηνά προϊόντα στην αγορά;

Όταν όμως αυτά είναι ακριβά από την παραγωγή, στην κατανάλωση οι τιμές φτάνουν στα ύψη και από τη μια κερδίζουν οι μεσάζοντες και από την άλλη το κράτος παράγει υπερπλεονάσματα και συνάμα φτώχεια.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια θα έπρεπε να είμαστε καλύτερα. κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση.

Αλήθεια, κατά πόσο βγήκαμε από τα μνημόνια; Ζήτησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ, από τότε που… «Βγήκαμε» από τα μνημόνια να ανακληθεί έστω κι ένας μνημονιακός νόμος; Υπέβαλε ποτέ στη Βουλή τέτοια πρόταση;   Αλήθεια συμφωνεί πχ με τον νόμο Κατρούγκαλου; Αν όχι, τι κινήσεις έκανε το κόμμα του για την ανάκλησή του;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως πάλι ήταν φυσικό, δεν έκανε καμιά αναφορά στο Δημόσιο Χρέος, το οποίο σήμερα είναι μεγαλύτερο από τότε που το κόμμα του ψήφισε το 1ο μνημόνιο, με τη δικαιολογία τότε τη μείωσή του. Απολογείται κανείς γι αυτό;

Προφανώς και συμφωνεί στην πώληση, ας μην πούμε εκποίηση, της κρατικής περιουσίας ή μήπως δεν είναι έτσι;

Κουβέντα λοιπόν, που αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν ελέγχει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις εθνικές οδούς, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ορυκτό πλούτο της. Α:κόμη και αυτό το νερό οδηγείται στον έλεγχο των ιδιωτών!

Τίποτα δεν είπε για τους πελάτες της ΔΕΗ, που κατ’ ανάγκην έγιναν τζογαδόροι και πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά το λεγόμενο «χρηματιστήριο της ενέργειας», ώστε να πετυχαίνουν το… φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Και σ΄ ένα χρηματιστήριο είναι γνωστό  ποιοι κερδίζουν.

Ούτε φυσικά για τις κατασχέσεις πρώτων κατοικιών, μ’ αποτέλεσμα να πετιούνται χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, επειδή δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μιας και τα μνημόνιά τους τούς τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Για τα κέρδη, υπερκέρδη (αισχροκέρδεια) τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, διυλιστηρίων θα μικρύνουν, αν αλλάξει μνημονιακή κυβέρνηση; Μήπως οι κυβερνήσεις κυβερνούν;

Τέλος, δεν έκανε καμιά αναφορά για το μεγάλο θέμα της περιοχής μας. Γιατί έκλεισε η «Βαρβαρέσος»;  Το κόμμα του δεν είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων; Αυτό κάνει και ο βιομήχανος, παίρνει τα κεφάλαιά του και τα πάει εκεί που το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ανεργία, μια λέξη που μάλλον δεν την ανέφερε  στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης.

Ίσως, αυτοί που μας φόρτωσαν τρία μνημόνια ποντάρουν στο ότι ο κόσμος ξεχνάει. Κι αν έτσι είναι, τότε αξίζουμε να ζούμε σε κράτος όχι ελεύθερο αλλά, σε… αποικία!

—–

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας