Κόσμος Περιβάλλον

Σχεδόν 400 κρανία πιθήκων κατασχέθηκαν μέσα σε 7 μήνες στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Τα κρανία των πρωτευόντων θηλαστικών προορίζονταν για κυνηγετικές λέσχες στις ΗΠΑ

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι υποστηρίζουν πως έχουν κατασχέσει σχεδόν 400 κρανία από προστατευόμενα είδη πιθήκων μέσα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών το 2022.

Οι τελωνειακοί πράκτορες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσαν την Πέμπτη ότι κατάσχεσαν 392 δέματα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2022 που περιείχαν κρανία πρωτευόντων κυρίως από το Καμερούν και προορίζονταν για παραλήπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατάσχεσαν επίσης εκατοντάδες ακόμη πακέτα με κρανία ή οστά από άλλα είδη. Κανένα από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν δεν περιλάμβανε νομικές άδειες για την πώληση προστατευόμενων ειδών, ανέφερε το τελωνείο.

«Η εμπορία προστατευόμενων ειδών είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα εμπορία μετά τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των τελωνείων του αεροδρομίου, Γκίλμπερτ Μπέλτραν, καθώς έδειξε εκατοντάδες κρανία, σαγόνια και κέρατα από προστατευόμενα είδη.

Αυτή η «μακάβρια» επιχείρηση παράγει από 8 δισεκατομμύρια έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, είπε ο Μπέλτραν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, τα κρανία πιθανότατα προορίζονταν για συλλέκτες και κυνηγετικά κλαμπ στις ΗΠΑ, όπου τα κρανία δίνονται ως δώρα ή βραβεία.

Μερικές από τις συσκευασίες περιείχαν επίσης ολόκληρα ζώα.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι γνώρισαν για πρώτη φορά το εμπόριο κρανίων πιθήκων τον Μάιο του 2022 όταν ανακάλυψαν επτά κρανία που είχαν αποκττηθεί από την Αφρική.

Ενίσχυσαν την αναζήτησή τους και βρήκαν δεκάδες ακόμη, κυρίως από την οικογένεια των κερκοπιτεκειδών, η οποία περιλαμβάνει μακάκους, μπαμπουίνους και μανδρίλους, καθώς και από χιμπατζήδες.

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά συνήθως κυνηγούνται για κρέας, είπε ο Φαμπρίς Γκαγιέτ, ειδικός στα τελωνεία όσον αφορά το εμπόριο ζώων. «Η πώληση των κρανίων είναι μια επακόλουθη επιχείρηση», είπε.

Τα κρανία των μικρών πρωτευόντων κοστίζουν 30 έως 50 ευρώ το καθένα, τα μεγαλύτερα από 400 έως 500 ευρώ και τα κρανία χιμπατζήδων έως 1.000 ευρώ, είπε.

Υπάρχει επίσης μια ακμάζουσα επιχείρηση στα κατάλοιπα άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ενυδρίδων, των μεγάλων αιλουροειδών, των σαυρών και των αρπακτικών πτηνών.

Τα κρανία θα παραδοθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Aix-en-Provence στη νότια Γαλλία για επιστημονική αξιολόγηση.

«Είμαι έκπληκτη όταν σκέφτομαι ότι οι πιο στενοί μας συγγενείς, οι πίθηκοι και οι μεγάλοι πίθηκοι, αποδεκατίζονται και απειλείται βιοποικιλότητά τους για μια επιχείρηση που είναι τόσο ανόητη όσο και εξωφρενική», δήλωσε η ειδικός σε πιθήκους του μουσείου, καθηγήτρια Σαμπρίνα Κριφ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας