Βακτήρια εντέρου: Ο ρόλος τους στη μακροζωία
Ερευνητές από το Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν 176 υγιείς αιωνόβιους Ιάπωνες.
Διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός εντερικών ιών και βακτηρίων στον οργανισμό τους είναι μοναδικός.
«Θέλαμε να διαπιστώσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα βακτήρια στο έντερο των ηλικιωμένων Ιαπώνων παράγουν νέα μόρια που το καθιστούν ανθεκτικό σε παθογόνους μικροοργανισμούς, δηλαδή μικρόβια που ευνοούν την ανάπτυξη παθήσεων. Και αν το έντερο τους προστατεύεται καλύτερα από λοιμώξεις, τότε αυτό είναι πιθανώς ένα από τα πράγματα που τους κάνουν να ζουν περισσότερο από τους άλλους», λέει ο Joachim Johansen, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
«Το έντερό μας περιέχει δισεκατομμύρια ιούς που ζουν εκτός αλλά και εντός των βακτηρίων και μπορούν να μολύνουν τα βακτηριακά κύτταρα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στο έντερό μας, υπάρχουν επίσης πολλοί ιοί σ’ αυτά τα βακτήρια», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Simon Rasmussen, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που σχεδίασαν, οι ερευνητές κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τα εντερικά βακτήρια και τους βακτηριακούς ιούς των αιωνόβιων.
«Θέλουμε να κατανοήσουμε τη δυναμική της εντερικής χλωρίδας. Πώς αλληλεπιδρούν τα διάφορα είδη βακτηρίων και ιών; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικροβίωμα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε πολύ και με υγεία; Είναι μερικά βακτήρια καλύτερα από άλλα; Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο, είμαστε σε θέση να περιγράψουμε την ισορροπία μεταξύ ιών και βακτηρίων», λέει ο Rasmussen. Η νέα γνώση για τα εντερικά βακτήρια μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τα βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα για να το προστατεύσουμε από ασθένειες.
«Έχουμε μάθει ότι εάν ένας ιός επισκέπτεται ένα βακτήριο, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει το βακτήριο. Οι ιοί που βρήκαμε στους υγιείς αιωνόβιους Ιάπωνες περιείχαν επιπλέον γονίδια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα βακτήρια. Διαπιστώσαμε ότι μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεταμόρφωση συγκεκριμένων μορίων, τα οποία μπορεί να χρησιμεύουν για τη σταθεροποίηση της εντερικής χλωρίδας και την εξουδετέρωση της φλεγμονής», λέει ο Johansen.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature microbiology.
Πηγή: onmed.gr