Κορωνοϊός Υγεία

Τα “παρατράγουδα” με τα self tests

——–

 Υπατία Κοκκινάκη

Στα θρανία τους επέστρεψαν οι μαθητές Λυκείου τη Δευτέρα 12 Απριλίου με «πυξίδα» τα αποτελέσματα των self tests. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζουν σθεναρά ότι τα self tests θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού, αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ παρουσίασε διάφορα προβλήματα, τα οποία θυμίζουν αρκετά το φιάσκο με την πλατφόρμα για το πρόγραμμα κατάρτισης των επιστημόνων τον Απρίλιο του 2020 με το χαρακτηριστικό… «Σκόιλ Ελικικού».

Αυτή τη φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από λέξεις όπως ο «Χρήστος ΑΜΚΑ», «αυτοέλεγχος του τενεκένα» κ.ά., τα οποία αποτέλεσαν… έμπνευση για τους χρήστες τους και προκάλεσαν έντονο γέλιο.
Ωστόσο, πέρα από το γέλιο, προκάλεσαν και «κλάμα», καθώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για τα self tests, δηλαδή οι φαρμακοποιοί, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς θα το έκαναν αυτό, αφού η πλατφόρμα «μιλούσε» σε μια δική της… γλώσσα.

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕΤο «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα των self tests. «Εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και βοηθητικό προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην εστίαση των σχολείων, γραμματείς κ.λπ.) δεν μπορούν να υποβληθούν σε self tests» αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Οι μεν εκπαιδευτικοί διότι δεν έχουν δηλωθεί στο myschool (είναι απαραίτητη η δήλωση του ΑΦΜ για να αναγνωριστεί ο ΑΜΚΑ), οι δε υπόλοιποι εργαζόμενοι γιατί κανείς από τους φωστήρες της κυβέρνησης δεν σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί, που αποτελούν μεγάλο τμήμα του προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων, έρχονται σε καθημερινή επαφή με μαθητές και γονείς, ώστε να ληφθεί σχετική πρόνοια» προσθέτει.

«Έτσι πολλοί ανυποψίαστοι συνάδελφοί μας που πήγαν σε φαρμακεία να παραλάβουν τα τεστ έκπληκτοι μάθαιναν ότι… δεν είναι εκπαιδευτικοί, καθώς η πλατφόρμα δεν έβρισκε τους ΑΦΜ τους στο myschool!» αναφέρει σε άλλο σημείο.

«Περίπου το ένα τρίτο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (με τα τελευταία στοιχεία έχουν δηλωθεί μόλις 7.000 περίπου από τους 11.000 και πλέον ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς) δεν δηλώνεται στην πλατφόρμα, διότι συγκεκριμένοι σχολάρχες «κρύβουν» εκπαιδευτικούς και τμήματα για να φοροδιαφύγουν και να μην καταβάλλουν νόμιμες αποδοχές» συμπληρώνει.
Η ΟΙΕΛΕ ζητάει να λυθεί άμεσα το ζήτημα, ενώ προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Άνοιγμα λυκείων χωρίς μέτραΗ Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων. Επιπλέον τονίζει ότι «το μόνο “μέτρο” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self test» και ότι «μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Ακόμη προσθέτει ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφέρει πως «η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».

Επίσης η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εμπαίζει για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς με το ζήτημα του εμβολιασμού. Στα ειδικά σχολεία, αν και λειτουργούν κανονικά, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, ενώ στη Γενική Εκπαίδευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για παροχή μόνο των αδιάθετων εμβολίων σε εκπαιδευτικούς σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι εμβολιασμένοι οι εκπαιδευτικοί εγκαίρως, πριν το άνοιγμα των σχολείων».

Αλαλούμ με την πλατφόρμα

Αρχικά, όπως είχε δηλώσει ο δεύτερος αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, η πλατφόρμα για τα self tests ήταν σχεδιασμένη να αποδέχεται ένα τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ και όχι δύο, όπως είχε ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Δηλαδή ένας μαθητής ή καθηγητής δεν έχει δυνατότητα να προμηθευτεί σε μία εβδομάδα άνω του ενός self test, από εκείνα που χορηγούνται δωρεάν στον κόσμο. Η μόνη πιθανή εναλλακτική σε μία τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει ένας δικαιούχος, π.χ. καθηγητής ή μαθητής Λυκείου, 2 τεστ ανά εβδομάδα, είναι να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει δεν θέλει» είχε πει ο Γιάννης Δαγρές.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι από τη Δευτέρα 12 Απριλίου η πλατφόρμα των self tests θα χορηγεί δύο tests ανά δικαιούχο ΑΜΚΑ. «Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να είναι οι μαθητές Λυκείου, ηλικίας 16-18 ετών και οι εκπαιδευτικοί τους» προσθέτει.

Δεν αρκεί το ατομικό τεστΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία έδωσε έμφαση στο ενδεχόμενο «η μεθοδολογία των κατ’ οίκον τεστ» να έχει ψευδή αποτελέσματα. Αναφερόμενη στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των self tests, η Αθηνά Λινού, με δηλώσεις της στο Open TV, πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τους μαθητές που δήλωσαν αρνητικοί και να επαναλάβει την εξέτασή τους με μοριακό τεστ για να επιβεβαιώσει ότι τα self tests είναι αξιόπιστα.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων