Πρωτοποριακή μέθοδος μεταμόσχευσης εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (video)
Μια πρωτοποριακή μέθοδος μεταμοσχεύσεων εφαρμόζεται στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται μόνο ένα τμήμα του κερατοειδούς για ασθενείς με ενδοθηλίωση ενώ το υπόλοιπο τμήμα του κερατοειδούς μπορεί να αξιοποιηθεί σε ασθενείς με κερατόκωνο. Όπως εξήγησε ο καθηγητής οφθαλμολογίας του ΑΠΘ
Νικόλαος Ζιάκας η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά μέχρι πρόσφατα ερχόταν στην Ελλάδα εισαγόμενα, με μεγάλο κόστος σε χρήμα αλλά και σε χρόνο αναμονής. Εδώ και δύο χρόνια τέτοιου είδους μοσχεύματα, μεγέθους λίγων μικρομέτρων, παράγονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείο προμηθεύτηκε τη σχετική υλικοτεχνική υποδομή και υποστήριξε την κλινική σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα για αυτή την πρακτική το νοσοκομείο βραβεύτηκε στα Ηealth Βusiness Αwards.
Το γεγονός ότι τα μοσχεύματα παράγονται στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους αυθημερόν και η όραση τους αποκαθίσταται πολύ πιο σύντομα, σε σχέση με την κλασική μεταμόσχευση που απαιτούσε έξι μήνες αποθεραπείας. «Θαύμα της επιστήμης» χαρακτήρισε τη μέθοδο ο Βασίλης Τσομπάνογλου, ο οποίος είχε την εμπειρία τόσο της κλασικής μεταμόσχευσης όσο και της νέας μεθόδου. «Η επέμβαση έγινε με τοπική αναισθησία, την επόμενη μέρα έβλεπα!».
–
–
Αναφερόμενος στο πώς η πανδημία επηρεάζει τις μεταμοσχεύσεις ο κ. Ζιάκας ανέφερε ότι ενώ το 2019 είχαν γίνει 42 μεταμοσχεύσεις στο Παπαγεωργίου και συνολικά 80 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για φέτος είναι 19 στο Παπαγεωργίου και πενήντα συνολικά. Λόγω της πανδημίας οι γιατροί στις ΜΕΘ δίνουν τεράστιο αγώνα για να σώσουν ζωές, οπότε η δωρεά οργάνων μοιάζει με πολυτέλεια, ενώ λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις υπάρχει δυσκολία να φτάσουν μοσχεύματα από εξωτερικό, ενώ ασθενείς που θα μπορούσαν να γίνουν δωρητές δεν μπορούν μετά θάνατον να ελεγχθούν για covid.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ