Το ρεπορτάζ του «Π» από τις 11 Σεπτέμβρη ήταν σαφές και (εξακολουθεί να) υποστηρίζει ότι στις διαβουλεύσεις για την επικείμενη έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών έχει μπει θέμα (μερικής) αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Π» αυτήν την «ιδέα» έχουν υιοθετήσει και προωθούν (και) οι ΗΠΑ. Μάλιστα αναφορά σ αυτήν την πιθανότητα γίνεται και στο «κείμενο κατανόησης» της «μυστικής» συνάντησης των εκπροσώπων Μητσοτάκη – Ερντογάν – Μέρκελ στο Βερολίνο.
Την «διάψευση» του ρεπορτάζ του «Π» ανέλαβαν αξιότιμοι κατά τα λοιπά συνάδελφοι οι οποίοι μετέφεραν (αμάσητα) τις κυβερνητικές θέσεις (κι αυτό ρεπορτάζ είναι) καθώς και διάφοροι καθηγητάδες, διανθίζοντας τα όσα υποστήριζαν με απόψεις «ότι αυτά δεν γίνονται» ή ότι όλα αυτά (το ρεπορτάζ του «Π» δηλαδή) «εκπορεύονται από γνωστούς κύκλους» (ποιους άραγε;) ή ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο». Σ’ αυτό το τελευταίο, να σημειώσουμε ότι το ρεπορτάζ του «Π» ουδέποτε υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε. Αυτό που υποστηρίζει είναι ότι αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να δεχτεί αυτήν τη συζήτηση…
Στην προσπάθεια αποδόμησης του ρεπορτάζ η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ υπερ-πρόβαλε την… ειλικρίνεια του αμερικανού πρεσβευτή Πάιατ ο οποίος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να κάνουν τέτοια πράγματα, δηλαδή να λένε αν και πού θα πρέπει η χώρα να τοποθετήσει τον οπλισμό της…
Ωστόσο, και επειδή οι Αμερικανοί είναι σοβαροί στις δουλειές τους (σοβαρότεροι τουλάχιστον από τα… ρουλεμάν τους), τα ψέματά τους τα διαβαθμίζουν και τα διασπείρουν, όχι από την κορυφή, αλλά από τη βάση. Στην κορυφή τα προσχήματα τηρούνται.
Έτσι, όταν ο Πομπέο ρωτήθηκε ευθέως από τον Αλέξη Παπαχελά στην συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή αν ισχύουν κάποιες αναφορές που επιμένουν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το τουρκικό αίτημα περί αποστρατιωτικοποίησης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: «Έχουμε τη θέση πως αυτές οι απαιτήσεις, οι διαφορές, πρέπει να επιλύονται μέσα από την προβλεπόμενη διεθνή διαδικασία. Αυτός είναι ο τρόπος επίλυσης. Διαφορές όπως αυτές που βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πολλές σε όλο τον κόσμο. Πάντα λέγαμε ότι πρέπει να καταφεύγουμε στους διεθνείς κανόνες και στο διεθνές δίκαιο και όχι να ενεργούμε με απειλές στρατιωτικών συγκρούσεων, αλλά οι διαφορές να επιλύονται μέσω μηχανισμών που είναι διαθέσιμοι για όλες τις χώρες».
Είναι προφανές ότι θα αρκούσε ένα «όχι», αλλά είπαμε στην κορυφή ενός σοβαρού συστήματος εξουσίας όπως είναι το αμερικανικό δεν χωράνε χοντροκομμένα ψέματα τα οποία μάλιστα μπορούν να αποκαλυφθούν «αύριο». Για τη λάντζα οι αμερικανοί έχουν τους πρεσβευτές τους και άλλους κατά τόπους υπαλλήλους τους, συμπεριλαμβανομένων καθηγητάδων ακόμη και κυβερνητικών αξιωματούχων…
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το λιγότερο που συνάγεται από την απάντηση Πομπέο είναι η αναγνώριση του επίσημου τουρκικού αιτήματος (όπως καταγράφηκε πριν μερικές μέρες με δήλωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας) περί αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του αμερικανού ΥΠΕΞ καλό είναι να συζητηθεί σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες…
Σιωπή αντί απαντήσεων
Ανάλογη θα πρέπει να σημειώσουμε ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην ευθεία ερώτηση που έθεσε πριν την επίσκεψη Πομπέο ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγναντίου στην Ουάσιγκτον:
Ερώτηση: Σύμφωνα με αναφορές, ο κ. Πομπέο, ο υπουργός Πομπέο πηγαίνει στην Ελλάδα ως διαμεσολαβητής στην ένταση με την Τουρκία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η πληροφορία είναι σωστή. Και η δεύτερή μου ερώτηση: Ζητήσατε από την Ελλάδα να αποσύρει στρατό και όπλα από τα νησιά του Αιγαίου; υπάρχουν δημοσιεύματα και γι αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ.
(Σ.σ. Να δούμε και αυτήν την απάντηση σημειώνοντας ότι τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση δεν έπαιξαν στα ελληνικά ΜΜΕ)
Απάντηση Στέητ Ντηπάρτμεντ: «(…) Όπως γνωρίζετε, μιλήσαμε γι’ αυτό και ο Υπουργός έχει βεβαίως μιλήσει γι’ αυτό πάρα πολλές φορές, για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει εκφράσει το βαθύ του ενδιαφέρον για τις προκλήσεις που είχαμε εκεί, αλλά και πάλι, εναγκαλιζόμενος τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στο διάλογο. Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και φυσικά το ενθαρρύνουμε. Οπότε είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί το θέμα.
»Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια στη Βιέννη και επίσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου της Τουρκίας λίγες μέρες μετά, όταν και οι δύο βρίσκονταν στη Δομινικανή Δημοκρατία. Βεβαίως, η ικανότητα αποκλιμάκωσης και κατόπιν συνομιλιών μεταξύ των δύο αυτών ΝΑΤΟικών συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι τόσο σημαντική και μειώνει την πιθανότητα κάποιων περιστατικών ή δυστυχημάτων, οπότε συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν μπροστά και, ιδανικά, να μπορέσουν να δημιουργήσουν/ ολοκληρώσουν μια συμφωνία (…)».
Τελειώνοντας, προς το παρόν, μ’ αυτό το θέμα, έχουμε τέσσερις ερωτήσεις τις οποίες οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να απαντήσουν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για να διαλύσουν μια για πάντα τις όποιες εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί:
1. Στο «κείμενο κατανόησης» του Βερολίνου τί ακριβώς περιλαμβάνεται; Υπάρχει νύξη περί αποστρατιωτικοποίησης;
2. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν βρήκε μισή αράδα να καταδικάσει ή να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας το οποίο ζητά στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών;
3. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ γίνεται ή όχι συζήτηση για κάποια «ποιοτική» αλλαγή του οπλισμού που υπάρχει στα νησιά;
4. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η συζήτηση που σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως συμπληρωματική διαδικασία των διερευνητικών που θα ξεκινήσουν οσονούπω;
Κάθε (πειστική) απάντηση δεκτή. Μέχρι τότε…