Αυθαιρεσία και απουσία ελέγχων στις ιδιωτικές κλινικές απειλούν τη δημόσια υγεία, όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων, Δημήτρης Αλεξόπουλος.
«Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν τηρούνται, ενώ άλλα είναι ελλιπή και αφήνουν παραθυράκια να κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης ό,τι θέλει. Χειρουργούνται άνθρωποι χωρίς να έχουν κάνει τεστ για covid 19. Επιστρέφουν συνάδελφοι στη δουλειά και τους λένε να κάνουν μόνοι τα τεστ, ενώ είχαμε και εκδικητική απόλυση, βιολόγου που μας είχε ενημερώσει σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα συναδέλφων στην Βιοϊατρική».
Εργοδοτική τρομοκρατία για να μην καταγγέλλονται κρούσματα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία, χρησιμοποιείται εκφοβισμός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην ανακοινώνουν τα κρούσματα και πολύ περισσότερο να μην διεκδικούν μέτρα προστασίας που μπορεί να έχουν κόστος για τον εργοδότη.
«Υπάρχει εργοδοτική τρομοκρατία σε μεγάλο βαθμό. Αναδείχτηκε πιο έντονα σε πολλά ιδρύματα που διεκδίκησαν μέτρα προστασίας σε εργαζόμενους.
Κυριάρχησε η λογική δεν αναδεικνύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Δείτε το παράδειγμα του βιολόγου που απολύθηκε πριν λίγες ημέρες. Ήταν ο άνθρωπος που μας πληροφόρησε για την κατάσταση στην Βιοϊατρική από τα τέλη Μαρτίου. Ήταν εργαζόμενος στο τμήμα που γίνεται η επεξεργασία των δειγμάτων για COVID στον όμιλο και κατήγγειλε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στο προσωπικό λόγω έλλειψης μέτρων. Μετά την κινητοποίηση μας, ελήφθησαν μέτρα και από τότε δεν έχουμε κρούσμα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Χάρη στον συνάδελφο τον οποίο απέλυσαν χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος λόγος, παρά μόνο το ότι μίλησε. Είναι προφανές ότι πρόκειται για εκδικητική απόλυση. Ο συνάδελφος, έχει υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις, ενώ ακόμα και οι προϊστάμενοι του, είχαν άγνοια για την απόλυση» λέει ο Δ. Αλεξόπουλος.
Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και δεν γίνονται έλεγχοι
Ο Δ. Αλεξόπουλος, τονίζει πως αρκετά από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δεν τηρούνται στα ιδιωτικά ιδρύματα ενώ άλλα είναι ελλιπή με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στον ιό εργαζόμενοι και ασθενείς. Τονίζει δε, ότι σε μικρότερες επιχειρήσεις όπως είναι τα γηροκομεία, η κατάσταση συχνά είναι χειρότερη.
«Όταν επιτράπηκαν ξανά τα χειρουργεία, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μέτρα σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των επιτρεπόμενων χειρουργείων θα έπρεπε να είναι κατά 50% μικρότερος από πριν. Τι έκαναν οι κλινικές; Διατήρησαν τον ίδιο αριθμό και προκειμένου να μπορούν να το δικαιολογήσουν, ανέφεραν τα προγραμματισμένα χειρουργεία ως έκτακτα», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου.
Μπαίνουν στο χειρουργείο ασθενείς που δεν έχουν κάνει τεστ
Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ. «Όχι όλοι» συμπληρώνει ο Δ. Αλεξόπουλος. «Η οδηγία είναι ελλιπής, γιατί αναφέρει πως η υποχρέωση αφορά τους ασθενείς που πριν ή μετά το χειρουργείο νοσηλεύονται. Οπότε οι εργοδότες, προκειμένου να προσεγγίσουν πελάτες, δεν υποχρεώνουν όλους τους ασθενείς να κάνουν το τεστ το οποίο θα πρέπει να το πληρώσουν έξτρα κι έτσι μπαίνουν στο χειρουργείο άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τεστ, ή το έκαναν και δεν έχει βγει το αποτέλεσμα. Επίσης, υποτίθεται πως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ σε όποιον επιστρέφει από την άδεια του. Έχουμε καταγγελίες ότι κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους ενώ οι περισσότεροι ζητούν από τους εργαζόμενους να πάνε μόνοι τους να κάνουν το τεστ πριν επιστρέψουν στη δουλειά για να μην το πληρώσει ο εργοδότης. Να θυμίσω ότι δεν είναι το μόνο κόστος που έχουν κληθεί να πληρώσουν. Στην αρχή της πανδημίας, αγόραζαν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι μάσκες και αντισηπτικά».
Ο πρόεδρος του Σωματείου προσθέτει, ότι προκειμένου να μην επωμισθούν οι εργοδότες το κόστος των τεστ των υπαλλήλων τους, σε κάποιες περιπτώσεις ανακλήθηκαν οι άδειες. «Έχουμε καταγγελίες ότι έκοψαν άδειες και γι’ αυτό τον λόγο» λέει ο Δ. Αλεξόπουλος.
Υπεύθυνος για τον έλεγχο των ιδρυμάτων αυτών, είναι ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο οι καταγγελίες που φτάνουν στο Σωματείο, δεν δείχνουν πως είναι ενεργοποιημένος ώστε να πάψουν οι παραπάνω τακτικές που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την κατάσταση των εργαζομένων.
«Στα σωματεία δεν επιτρέπεται να ελέγξουν την κατάσταση. Μόνο ο ΕΟΔΥ νομιμοποιείται να το κάνει. Οι καταγγελίες είναι πολλές. Και ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει καν αν κάνει ελέγχους και ποια είναι τα ευρήματα» καταλήγει ο Δ. Αλεξόπουλος.