Εικαστικά Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός

Δήμητρα Στασινοπούλου: «Ένδυμα Ψυχής». Φωτογραφίες από την Έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Δήμητρα Στασινοπούλου, η βραβευμένη από την Unesco Ελληνίδα φωτογράφος, αυτήν τη φορά δε φωτογραφίζει τόπους μακρινούς και τους ανθρώπους τους, με τη μοναδική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το φακό της, αλλά φωτογραφίζει… τις φωτογραφίες μιας έκθεσης στο  Μουσείο της Ακρόπολης, που την εντυπωσίασαν βαθιά με την καλλιτεχνική τους διάσταση, αποτυπώνοντας τις φορεσιές μιας εποχής.

far

Γραφει:

Οι ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας, σε μια πραγματικά μοναδική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ήταν εκείνος που με ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης εμπιστεύτηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του Μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ, για να τις παρουσιάσουν με έναν καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους.

Τυπώνοντας τις φωτογραφίες πάνω σε ύφασμα και κεντώντας λεπτομέρειες των φορεσιών, δημιούργησαν μια νέα τέχνη με πραγματικά μοναδικά έργα. Οι δύο δημιουργοί ένωσαν τη ευαισθησία τους και την αγάπη τους για την τέχνη και μας παρέδωσαν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο αποτέλεσμα, εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας.

Όπως γράφει ο δημιουργός και φωτογράφος Βαγγέλης Κύρου «Με χάρτη πλαισίου τεσσάρων τετραγωνικών ως φόντο, ήθελα να ταξιδέψω στον χώρο και το χρόνο, όπου ανθίζει ο ελληνισμός. Φαντάστηκα τις φορεσιές αυτές σε πορτραίτα της εποχής της Αναγέννησης, μιας Αναγέννησης που επηρεάστηκε από την Ελλάδα, αλλά που η Ιστορία μάς στέρησε λόγω της οθωμανικής κατοχής. Μέσα από τα βλέμματα θέλησα να φτάσω ως την ψυχή και ο Ανατόλι με τα κεντήματα, να δώσει ζωή στην ύλη.Ένα ταξίδι και αυτό από τα βάθη της ψυχής στο τρισδιάστατο της ύλης, κρατώντας ως κέντρο το επίπεδο της φωτογραφίας».  

Η αίσθηση του επισκέπτη και η «ανάταση» που αισθάνεται στο χώρο της έκθεσης δεν μπορεί φυσικά να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες, που λόγω και του χαμηλού (αλλά εξαιρετικού) φωτισμού ήταν δύσκολο να αποτυπωθούν σωστά, είναι απλώς ένα δείγμα της υπέροχης αυτής δουλειάς των δύο τόσο ταλαντούχων και ευαίσθητων ανθρώπων.  ‘Όσοι μένουν στην Αθήνα μπορούν να την δουν μέχρι την Κυριακή 2, Απριλίου. Η συνολική μεγάλη παρουσίαση 70 έργων φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ίδρυμα Β. Καρέλια και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες.

Pictures link:  https://dimitrastasinopoulou.smugmug.com/ΕΝΔΥΜΑ-ΨΥΧΗΣ-Μουσείο-Ακρόπολης-Μάρτιος-2023   (Δείτε όλες τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση)

Δήμητρα Στασινοπούλου

banner-article

Ροη ειδήσεων