Καρκίνος προστάτη: Η εξέταση που κάνει διάγνωση με 100% ακρίβεια
Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στη Φινλανδία ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνικής νοημοσύνης για την ιστολογική διάγνωση και ταξινόμηση του καρκίνου του προστάτη.
Το νέο αυτό διαγνωστικό εργαλείο φιλοδοξεί να βοηθήσει στην ακριβέστερη διάγνωση και τη λήψη των βέλτιστων θεραπευτικών αποφάσεων για την συχνότερη ανδρική κακοήθεια.
Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του The Lancet Oncology, ο Martin Eklund επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα «έχουν πλέον την δυνατότητα να μειώσουμε το φόρτο εργασίας των ουρολόγων και να τους δώσουμε χώρο και χρόνο να επικεντρωθούν στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ασθενών. Το διαγνωστικό σύστημα μας μπορεί να εκπαιδευθεί να διαγνώσει και να ταξινομήσει τον καρκίνο του προστάτη με την ίδια αξιοπιστία με τους ειδήμονες της ιατρικής κοινότητας».
Στις μέρες μας το πρόβλημα με την παθολογία του καρκίνου του προστάτη είναι ότι εν μέρει η αξιολόγηση των βιοψιών ενέχει και υποκειμενικότητα. Διαφορετικοί παθολογοανατόμοι καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα μελετώντας τα ίδια δείγματα γενετικού υλικού. Αυτό με τη σειρά του ωθεί τον θεράποντα ιατρό να βασιστεί σε διφορούμενες πληροφορίες προκειμένου να συνταγογραφήσει θεραπεία.
Η διεθνής επιστημονική ομάδα «εκπαίδευσε» και δοκίμασε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασιζόμενη σε πάνω από 8.000 βιοψίες από 1.200 Σουηδούς 50-69 ετών και απεικονιστικές εξετάσεις υψηλής ανάλυσης. Περίπου 6.600 δείγμα χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδευθεί το σύστημα να εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ βιοψιών με και χωρίς καρκίνο. Τα εναπομείναντα δείγματα αλλά και άλλα επιπλέον που είχαν συλλεχθεί από άλλα εργαστήρια χρησιμοποιήθηκαν για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκθέσεις αξιολόγησης 23 παγκοσμίως κορυφαίων ειδικών.
Η σύγκριση έδειξε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδόν τέλειο στον καθορισμό του αν ένα δείγμα περιέχει καρκίνο ή όχι, καθώς και στον καθορισμό των διαστάσεων του όγκου. Αναφορικά με τη σοβαρότητα του καρκίνο του προστάτη που τώρα καθορίζεται βάσει του σκορ Gleason το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τους 23 ειδικούς.
Αν και τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο ώστε να μπορέσει να τεθεί το σύστημα στη διάθεση των γιατρών άμεσα. Γι’ αυτό ήδη διεξάγεται πολυκεντρική μελέτη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Η έρευνα αναμένεται να «εκπαιδεύσει» περαιτέρω το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση του καρκίνου μέσω βιοψιών αλλά και διαφορετικών προτύπων εξέλιξης των νεοπλασιών του προστάτη.
Τέλος, σε ξεχωριστή μελέτη που ήδη σχεδιάζεται να αρχίσει άμεσα θα ελεγχθεί η δυνατότητα ενσωμάτωσης του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης στο σουηδικό σύστημα υγείας.