Το αντικαρκινικό λαχανικό που ρίχνει την πίεση
Είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, ενώ αποτελεί το αγαπημένο σνακ του γνωστού μας Ποπάυ! Η έρευνα αποκαλύπτει όλους τους λόγους που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο μας
Το σπανάκι υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό και θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, επιβεβαιώνουν την καρδιοπροστατευτική δράση του σπανακιού, καθώς και των υπολοίπων πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι το σπανάκι περιέχει τέσσερα πεπτίδια που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες το σπανάκι μελετάται και όσον αφορά την αντικαρκινική του δράση. Μάλιστα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Πρόκειται για τη λουτεολίνη (φλαβόνη) και την κεπφερόλη (φλαβονόλη) η πρόσληψη των οποίων συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην International Journal of Cancer. Επιπρόσθετα του αποδίδεται μια ακόμη αντικαρκινική ιδιότητα όσον αφορά την προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Καλό είναι όταν το καταναλώνουμε να το συνοδεύουμε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά) για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει, καθώς και με ελαιόλαδο προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει.