Υγεία

“Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα ζητήματα των διαγνωστικών εργαστηρίων” γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών

Το κρίσιμο θέμα της κατάργησης του τεκμηρίου αθωότητας των ιατρών, έθεσε ο προεδρεύων του ΠΙΣ Αναστάσιος Βασιάδης

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας για τα επίκαιρα ζητήματα των Διαγνωστικών Εργαστηρίων με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιαννάκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, ο προεδρεύων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αναστάσιος Βασιάδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, Φώτης Πατσουράκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδ.

Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Δημήτριος Φατσίτας. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο rebate και στο clowback παραδεχόμενος ότι επιφέρουν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στα εργαστήρια, η οποία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων για την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου. Εκ μέρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο Αναστάσιος Βασιάδης δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του αντιπροσωπευτικότερου Ιατρικού Φορέα προς τους εργαστηριακούς ιατρούς και τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Ειδικότερα ο Προεδρεύων του ΠΙΣ αναφέρθηκε στις επανηλειμμένες παρεμβάσεις που εγένοντο προς το Υπουργείο για την κατάργηση του rebate και του clowback και την απόδοση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τους ιατρούς, που η διαρκής εκκρεμότητα τους οδηγεί νομοτελειακά τα εργαστήρια σε κατάργηση και την περίθαλψη των πολιτών σε δραματική υποβάθμιση.

Ο Α.Βασιάδης αναφέρθηκε και στις ειδικές παρεμβάσεις του ΠΙΣ προς τα Ευρωπαϊκά Όργανα που απέφεραν την έγκριση ειδικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ενσωμάτωση ειδικού άρθρου στην Διατλαντική Συμφωνία. Τέλος ο Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απευθυνόμενος προς τον Παύλο Πολάκη ζήτησε την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που καταργεί το συνταγματικό τεκμήριο της αθωότητας των Ιατρών εις βάρος των οποίων εκκρεμούν καταγγελίες, τους αφαιρεί άμεσα την άδεια άσκησης επαγγέλματος πριν την τελεσιδίκηση και τους οδηγεί σε ηθική, επιστημονική και επαγγελματική εξόντωση. Τα γενικά αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που άπτονται των Διαγνωστικών Εργαστηρίων ανέπτυξαν ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων Φώτης Πατσουράκος και οι Εκπρόσωποι των επιμέρους Φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018. Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποίησε τα τελευταία 4 χρόνια το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση με την δημιουργία ξεχωριστών κωδικών, αύξηση ορίου δαπανών σε συγκεκριμένες εξετάσεις κ.α., ενώ παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκ. ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατάργησης του clowback, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του θα έχει εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2018. Κατέθεσε δε την πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων. Η πρόταση έγινε δεκτή από τους παρευρεθέντες . Από τις πρώτες όμως προσπάθειες εργασίας διεφάνη οτι δεν υπάρχουν σημεία σύμπτωσης των απόψεων. Έτσι ο Κλάδος των Εργαστηριακών ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις, τις οποίες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει απόλυτα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ