“Αποτίμηση έργου και η επόμενη μέρα στην Υγεία” – Συνέντευξη τύπου στο Νοσοκομείο Βέροιας
Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο της Βέροιας με θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τη λειτουργία Νοσοκομείων.
Ομιλητές οι: Μαυρογιώργος Δημήτρης, (Διοικητής Νοσοκομείου),
Τσαπαρόπουλος Πέτρος, (Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής ΤΟΠΦΥ Βέροιας) και
Χατζή Μαρία, ( Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Βέροιας).
Ξεκινώντας ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, είπε:
«Εν μέσω σκανδάλων εμείς θα μιλήσουμε για την πραγματική εικόνα των νοσοκομείων. Εμείς κάνουμε πολιτική με τη δράση και το έργο μας.»
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε αρχικά στην τραγική κατάσταση που αντιμετώπισε, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση το Γενικού Νοσοκομείου, με κλειστή τη μονάδα της Νάουσας και υποστελεχωμένη της Βέροιας.
Με προσπάθεια που καρποφόρησε, να στελεχωθεί η μία και να ενισχυθεί η άλλη, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση, με σημαντικό επίτευγμα την αναβάθμιση της Καρδιολογικής Κλινικής -σε πρόσωπα και μηχανήματα- η οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες, στέλνοντας ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
Αναφερόμενος αρχικά στην κατοχή πια σημαντικών μηχανημάτων διάγνωσης, όπως ο αξονικός τομογράφος και ο ψηφιακός μαστογράφος, μίλησε με ενθουσιασμό για τη μονάδα εντατικής θεραπείας, εξοπλισμένη με τέσσερις γιατρούς, μονάδα που παράγει έργο αξιοθαύμαστο.
Επισημαίνοντας το δυσβάστακτο βάρος που επέφερε στα νοσοκομεία της χώρας η επιφόρτισή τους και με την παροχή Πρωτοβάθμιας Υγείας (2013-14) απ’ αυτά, αλλά και την έλλειψη ειδικευομένων που έφευγαν κατά κύματα στο Εξωτερικό, έδειξε πως ναι μεν οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, (όπως στο Ορθοπεδικό Τμήμα), αλλά γίνονται συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισής τους σε συνεργασία με το Νοσοκομείο της Νάουσας.
«Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της Α/θμιας Φροντίδας σήμερα θα προχωρήσουμε καλύτερα και στη Β/θμια» κατέληξε ο Δημήτρης Μαυρογιώργος.
Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος δήλωσε πως διορίστηκε αμισθί στη θέση του Προέδρου της ΤΟΠΦΥ, τονίζοντας τη σημερινή καινοτομία η διοίκηση του Νοσοκομείου να έχει επιτέλους επαφή και να κοινωνεί τα προβλήματα Υγείας.
Ξεκινώντας από ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σκληροί χαρακτηρισμοί για την Υγεία, όπως διαμορφώνεται σήμερα, άδικοι, όπως είπε, για τους ανθρώπους της που αναλώνονται κυριολεκτικά σ’ αυτήν, αναφέρθηκε διεξοδικά και με παράθεση στοιχείων σε προτεραιότητες που δόθηκαν.
Συγκεκριμένα: «Ενώ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κατέρρεε με τη διάλυση της Α/μιας Φροντίδας, άρα και τα νοσοκομεία, η Κυβέρνηση που ανέλαβε προσπάθησε να το στηρίξει, ανεβάζοντας τη δαπάνη από το 4,7 που το παρέλαβε στο 5,3 που είναι σήμερα.
Κάναμε χιλιάδες προσλήψεις, ενώ μέχρι το ’14 δεν υπήρχε καμία, προχωρώντας σε υγειονομική εξυγίανση ( έχουμε πλεόνασμα και όχι έλλειμμά σήμερα) και το σημαντικότερο, όλες οι εισφορές ΕΦΚΑ των πολιτών πηγαίνουν στον ΕΟΠΥ, δηλαδή στην Υγεία.»
Τονίζοντας πως τώρα οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στην Υγεία, καθολική και ισότιμη, καθώς και πρόσβαση στα φάρμακα, πρόσθεσε πως το Σύστημα Υγείας επιτέλους ηθικοποιείται με την αποκάλυψη σκανδάλων.
Σημαντικότερο κομμάτι όλων θεωρεί ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος την Α/θμια Φροντίδα Υγείας, που τώρα πια θα αποτελεί μια ασπίδα για τον πολίτη και την Υγεία.
Μιλώντας αναλυτικά για τις ΤΟΜΥ, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και στελέχωση και άλλων ειδικοτήτων, επεσήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα αυτής της εφαρμογής
Η Μαρία Χατζή, Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, υπεύθυνη από το Μάιο του ’18, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει το ΚΥ αυτό που πραγματικά όλοι οραματίζονται.
Φέρνοντας την ευχάριστη είδηση πως ήδη καλύφθηκαν θέσεις ιατρικού προσωπικού, εξοπλίστηκαν εργαστήρια, πέρασε σε στατιστικά στοιχεία εντυπωσιακά, όπως ότι στο τρίμηνο πέρασαν 354 άτομα από το ΚΥ, με πάρα πολλές εξετάσεις.
«Η προσπάθειά μας είναι η μέγιστη, ώστε να στηρίξουμε τις 4 ομάδες των ΤΟΜΥ. Το αρνητικό είναι η μη προσέλευση γενικών γιατρών, τόνισε, επισημαίνοντας και τη συμμετοχή του ΚΥ σε εκδηλώσεις μεγάλου ιατρικού ενδιαφέροντος γύρω από την πρόληψη. Πρόσθετη πληροφορία ότι το ΚΥ σε λίγο θα μπορεί να μπει σε διαδικασία και απογευματινού ωραρίου.»
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ακολούθησαν, πώς αντιμετωπίζονται οι ουρές στα νοσοκομεία, η υποστελέχωση, η δυσκολία στο κλείσιμο των ραντεβού, η έλλειψη στοιχειωδών υλικών ή η απροθυμία των γιατρών να μπουν στο σύστημα ως οικογενειακοί γιατροί, δόθηκαν απαντήσεις με τις οποίες άλλες έδειξαν πως ως λαός ίσως δεν έχουμε την απαιτούμενη υπομονή (ουρές), η υποστελέχωση βήμα το βήμα αντιμετωπίζεται, τα ραντεβού είναι θέμα αδυναμίας των υπαλλήλων να καλύψουν και εξυπηρετούμενους στα γκισέ αλλά και τη μεγάλη τηλεφωνική επικοινωνία. Όσο για την έλλειψη υλικών, ο Διοικητής είπε πως στο Νοσοκομείο της Βέροιας κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.
Για το θέμα των οικογενειακών γιατρών, που δεν είναι πρόθυμοι να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ο κ. Τσαπαρόπουλος το αιτιολόγησε ως αποτέλεσμα της μη στήριξης των τοπικών ιατρικών συλλόγων αλλά και του Πανελληνίου, και στην όχι και τόσο πλήρη ενημέρωση από τη μεριά της Κυβέρνησης του ρόλου και της επαγγελματικής αποκατάστασης των γιατρών αυτών στο καινούριο σύστημα Υγείας.