Ρεπορτάζ Υγεία

ΚΚΕ: “Υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας – Όχι στην εμπορευματοποίησή της”

Εκδήλωση στη Βέροια  με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Ημαθίας. Κύριος ομιλητής ο Οδυσσέας Μαΐατα, μέλος του Γ.Π. της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αρχικά πήρε το λόγο ο γιατρός και στέλεχος του ΚΚΕ στην Ημαθία Γιώργος Καρτσιούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας  στην Ημαθία.

«Στο παρελθόν υπήρχε ένα ικανοποιητικό σύστημα υγείας και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στην πίεση του διεθνούς παράγοντα, κυρίως εξαιτίας του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά και λόγω των αγώνων του ταξικού κινήματος στη χώρα μας.

Σήμερα βλέπουμε μια συνεχή υποβάθμιση σε όλο το εύρος του δημόσιου συστήματος υγείας.  Αυτό οφείλεται στη συνεχή υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με την ταυτόχρονη εμπορευματοποίησή τους.

Έχουμε συνεχή μείωση σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ή για  άλλο λόγο δεν αναπληρώνονται με μόνιμο προσωπικό. Οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών για ορισμένο χρόνο, με μειωμένες απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, προφανώς και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Έχουν ιδιωτικοποιηθεί, σ’ όλα τα επίπεδα της δημόσιας υγείας, υπηρεσίες όπως της  καθαριότητας και της σίτισης. Επίσης σε τεχνικές υπηρεσίες και φύλαξη έχουν μπει εργολαβίες με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με πολύ χαμηλές αμοιβές, που εργάζονται σε κλίμα τρομοκρατίας.

Επίσης υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο θέμα της διακομιδής στην περιοχή μας, όπως και στον τεχνολογικό εξοπλισμό, με βλάβες που αργούν να επιδιορθωθούν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς  να ωθούνται στα ιδιωτικά ιατρεία.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα δυο  Νοσοκομεία του Νομού.

«Στο Νοσοκομείο Νάουσας οι ελλείψεις είναι τραγικές.  Φτάσαμε στο κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής για ένα διάστημα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο της Βέροιας, με ελλείψεις  προσωπικού σε όλους τους τομείς, ιδίως ελλείψεις στον ψυχιατρικό τομέα, όπου δεν υπάρχει μονάδα νοσηλείας και περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες. Δεν υπάρχει νευρολογικό τμήμα. Τα ραντεβού για κάποιες ειδικότητες φτάνουν τους τρεις με τέσσερεις μήνες.

Στον τομέα της πρόληψης δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα, εκτός από τα εμβόλια που και αυτά πέρασαν σε μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα.»

Για να καταλήξει ο ομιλητής.

«Η τραγική αυτή κατάσταση που σας περιέγραψα δεν οφείλεται σε άγνοια ή ανικανότητα των διοικούντων. Οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνώντων και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου.»

Στη συνέχεια ο δεύτερος ομιλητής αναφέρθηκε γενικά στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας σ΄ ολόκληρη τη χώρα, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτή που προηγούμενα έχει περιγραφεί  για την Ημαθία.

Βασικά σημεία που ανέλυσε ήταν η εμπορευματοποίηση της υγείας γενικά, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα.

«Μέχρι και δυο χρόνια αναμονής ασθενών για χειρουργεία!»

Αναφέρθηκε  στα απογευματινά ιατρεία και στην προσπάθεια να αποκομίσουν έσοδα τα νοσοκομεία από τη λειτουργιά τους, τόνισε δε ότι και εκεί έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής.

Αναφέρθηκε επίσης στις μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία, οι οποίες και καλύπτονται από τους  ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥ, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, στις 35 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού σε όλη την Ελλάδα, στις περικοπές εφημεριών.  Για να συνεχίσει: «Ακόμη και όλες τις προσλήψεις των 1600 ατόμων που έχουν αναγγείλει να υλοποιήσουν, τα κενά θα συνεχίσουν να είναι μεγάλα.»

Μίλησε για τις «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ).

“Θα είναι ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα χαμηλών προδιαγραφών, παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών, χωρίς επαρκή στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς ιατρικό εξοπλισμό, χωρίς καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Θα είναι συνολικά μακριά από τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, που θα παίζει το ρόλο του «Κόφτη» στην πρόσβαση προς το Δημόσιο Νοσοκομείο, γιατί θα πρέπει να υπάρχει έγκριση γι αυτό από τους γιατρούς του ΤΟΜΥ, που θα αντιστοιχούν 3 γιατροί ανά 15 χιλιάδες πολίτες”

Κλείνοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασθενείς και κατάργησης της επιχειρηματικότητας στην υγεία, η οποία και αποτελεί αυτή τη στιγμή μοχλό κερδοφορίας για την ΕΕ.

Και βέβαια αυτό προϋποθέτει ανάλογες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Όμως, για να συμβούν αυτά απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται να διαμορφωθεί η πιο πλατιά κοινωνική συμμαχία, να ενισχυθεί η λαϊκή πάλη για να μπει φρένο, να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική των κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθημερινή επιδείνωση του επιπέδου της υγείας του λαού. Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι οι λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, στα φάρμακα γίνονται ένα όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα” κατέληξε ο ομιλητής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ