Η διατροφή που κρατάει τον διαβήτη μακριά!
Ο σακχαρώδης διαβήτης και η διατροφή έχουν μια άρρηκτη σχέση που συμβάλει τόσο στην καλή κατάσταση της υγείας του ατόμου που ήδη πάσχει από τη νόσο, όσο και στην πρόληψη από την σοβαρή ασθένεια. Για την δεύτερη αυτή περίπτωση οι διαβητολόγοι τονίζουν με έμφαση την ανάγκη μιας ισορροπημένης διατροφής, ως μέτρο για να μην νοσήσουμε. Η διατροφή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε πολλές φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και ιχνοστοιχεία μετάλλων και φυσικά στον αποκλεισμό/περιορισμό της ζάχαρης, των κορεσμένων λιπαρών και των πολλών αμυλούχων τροφών.
Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό \\\”PLoS Medicine\\\”, τα επιστημονικά αποτελέσματα από την μελέτη 200.000 ανδρών και γυναικών για πάνω από 20 έτη, τα οποία αφορούσαν διατροφικές συνήθειές και τη σχέση τους με τον διαβήτη.
Κατέληξαν λοιπόν πως όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή με ελάχιστα ζωικά προϊόντα και περιορισμένα ζωικά λιπαρά είχαν κατά μέσο όρο 20% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος και λιγότερα λαχανικά. Για τους φανατικούς χορτοφάγους η μείωση του κινδύνου έφθασε το εντυπωσιακό 34% ενώ η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε πως ακόμα και μια μικρή μείωση των ζωικών προϊόντων (π.χ. από 5 μερίδες την ημέρα σε 4), είχε θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη του διαβήτη.
Αν και πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για τα οφέλη της χορτοφαγίας με συνδυασμό με τον περιορισμό των ζωικών λιπαρών, ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει τόσο πολύ στην σχέση της εν λόγω διατροφής με την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Τα λαχανικά που θα σας χορτάσουν αλλά είναι και γεμάτα με βιταμίνες που είναι απαραίτητες στην διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σπανάκι, το αγγούρι, τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες.
Εκτός από τις διατροφικές επιλογές, η πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, την απώλεια περιττών κιλών, την ρύθμιση της χοληστερίνης και απαραίτητα τον συχνό, προληπτικό έλεγχο αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με διαβήτη.