Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας υποδέχονται και φέτος τη σχολική κοινότητα με ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στα οποία σχολικές τάξεις μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή και να παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Όλα τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και απευθύνονται σε σχολικές ομάδες 20 – 25 παιδιών με συνοδεία εκπαιδευτικών.
Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου: από το σήμερα της σύγχρονης πόλης στο χθες της παλαιοχριστιανικής Βέροιας»,
που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη (09:00 – 10:30, 11:00 – 12:30) στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Παταπίου , απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Δ’, Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’, Β’, Γ’ γυμνασίου και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν πώς γεννήθηκε ένας αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της πόλης, και ν’ ανακαλύψουν τα μνημεία του μέσα από τα επάλληλα στρώματα του ιστορικού χρόνου. Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σχήματα & Χρώματα”, αφιερωμένο στα διακοσμητικά μοτίβα των τοιχογραφιών του ιερού ναού και των ψηφιδωτών του αρχαιολογικού χώρου, υποδέχεται σχολικές ομάδες Α’ και Β’ δημοτικού κάθε εργάσιμη μέρα εκτός της Τρίτης.
Στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, μια σειρά δράσεων προσφέρεται κάθε Πέμπτη (09:00 – 10:00, 10:30 – 11:30, 12:00 – 13:00). Το πρόγραμμα «Βέροια: Η ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της» απευθύνεται σε παιδιά Ε’ και Στ’ δημοτικού και Α’, Β’, Γ’ γυμνασίου και πραγματεύεται τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας της Βέροιας από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως τα όψιμα χρόνια της Οθωμανοκρατίας. Το πρόγραμμα «Από τη Βυζαντινή Βέροια στις πόλεις της αυτοκρατορίας» προσφέρεται και αυτό για παιδιά Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’, Β’, Γ’ γυμνασίου, και έχει ως θέμα την επικοινωνία των πόλεων της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις υλικές μαρτυρίες που προκύπτουν από την μετακίνηση των ανθρώπων (επαγγελματιών, αξιωματούχων, καλλιτεχνών, εμπόρων), τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, τη διάδοση λατρείας τοπικών αγίων και στην καθιέρωση νέων εικονογραφικών τύπων. Σχολικές ομάδες του νηπιαγωγείου & Α’, Β’, Γ’, Δ’ δημοτικού μπορούν να παρακολουθήσουν τη δράση «Μαρμαρένια μου βρυσούλα»,
που αφορά στη χρήση του νερού κατά τη βυζαντινή περίοδο και στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας, με επισήμανση στην αξία του ως απαραίτητου αγαθού για κάθε μορφή ζωής διαχρονικά.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, κάθε Παρασκευή, ένα πρόγραμμα για τη “Μέδουσα” και διάφορες εκδοχές του μύθου της περιμένει τα παιδιά Γ’, Δ’, Ε’ & Στ’ δημοτικού, ενώ σχολικές ομάδες όλων των τάξεων του γυμνασίου μπορούν να παρακολουθήσουν “Το Γυμνάσιο της αρχαίας Βέροιας”, μια δράση με κεντρικό έκθεμα το Γυμνασιαρχικό Νόμο της Βέροιας. Σε μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου απευθύνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “St[i]leReMix”, με μουσειακές αφηγήσεις, δημιουργικό εργαστήρι και δραστηριότητες ανατροφοδότησης. Επίσης, σχολικά τμήματα του γυμνασίου και του λυκείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “με μολύβι σε χαρτί”, το οποίο προϋποθέτει τη δυνατότητα πολλαπλών επισκέψεων στο μουσείο και απευθύνεται σε όσους αγαπούν το ελεύθερο σχέδιο.
Οι “Βασιλικοί Παίδες”, με θέμα την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των παιδιών και των εφήβων στην αρχαία Μακεδονία συνεχίζουν και φέτος να υποδέχονται τα παιδιά Γ’, Δ’, Ε’ & Στ’ δημοτικού στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, καθώς και οι “Βασιλικές Πυρές”, για σχολικά τμήματα Α’, Β’ και Γ’ γυμνασίου, με θέμα τα ταφικά έθιμα στην αρχαία Μακεδονία.
Επίσης, στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, τα παιδιά που φιλοξενούνται στα camp προσφύγων της Ημαθίας θα έχουν το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, η δράση «Γύρω από τη φωτιά» απευθύνεται στην ομάδα αυτή των σύγχρονων κατοίκων των πόλεων που έχει η ίδια βιώσει την περιπλάνηση, έχει αναζητήσει στέγη και έχει πρόσφατα παλέψει για την επιβίωσή της σε πόλεις που έγιναν εστίες εχθροπραξιών. Τα παιδιά θ’ αναζητήσουν την αρχή της ιστορίας των πόλεων στους προϊστορικούς χρόνους, περνώντας από τη νομαδική ζωή στην μόνιμη κατοίκηση και από τη συλλογή τροφής στην καλλιέργεια της γης.
Επιπλέον των εκπαιδευτικών δράσεων που είναι διαθέσιμες για σχολικές ομάδες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017 – 2018, φέτος τον Οκτώβριο «Πνοές Ανέμων» φυσούν στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας.
Όπως κάθε χρόνο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει στην πανελλήνια δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στόχο έχει να προβάλει το δεσμό των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, ν’ αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την προστασία του.
Εχοντας εξερευνήσει τα προηγούμενα χρόνια τη θεματική της φωτιάς, με ποικίλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σχεδίασε και υλοποίησε, και στις οποίες το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά, φέτος εγκαινιάζεται η θεματική του αέρα.
Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δράσης, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα αρχαιολογικά μουσεία και τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας.
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 18:00, το κοινό κάθε ηλικίας θα έχει επιπλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη θεματική ξενάγηση «Οσα παίρνει ο άνεμος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας. Υπό το ανδρικό βλέμμα, που προσλαμβάνει ως ευμετάβλητο σαν το άνεμο τον γυναικείο κόσμο εν γένει, η δράση θα παρουσιάσει τα σταθερά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά της ομορφιάς της γυναικείας ταυτότητας.
Παράλληλα, όλο τον Οκτώβριο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας θα υποδέχεται σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας με «πνοές ανέμων».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα υποδέχεται προνήπια, νήπια και παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περνά περνά η μέλισσα», τα οποία θ’ αναζητήσουν τις μέλισσες στο στεφάνι της Μήδας, και παιδιά Γ’ έως και Στ’ Δημοτικού με το πρόγραμμα «Περιστερά», όπου κεντρικό έκθεμα είναι μια νεκρική στήλη που εικονίζει αγόρι το οποίο κρατά ένα περιστέρι, και επίκεντρο της δράσης η «πετομηχανή» του φιλοσόφου Αρχύτα του Ταραντίνου. Σχολικά τμήματα των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου θα παρακολουθήσουν στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών τις «Μαγικές Πτήσεις», ένα λογοτεχνικό ταξίδι και ένα εργαστήρι λόγου και εικαστικής έκφρασης που εκτείνεται από τους μαγικούς παπύρους της αρχαιότητας και το αερόπλοιο του Λουκιανού ως τις ιπτάμενες σκούπες του Χάρυ Πόττερ.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, τον Οκτώβριο οι τάξεις προνηπίων, νηπίων και παιδιών Α’ και Β’ Δημοτικού θα μπορούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πετά πετά ο … γάιδαρος”, με επίκεντρο όσα εκθέματα του μουσείου αναπαριστούν ιπτάμενα όντα, οι τάξεις Γ’ έως και Στ’ Δημοτικού το πρόγραμμα «Φύσα και άκου!», με θέμα τα πνευστά μουσικά όργανα, και οι τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, το πρόγραμμα “Blowing in the wind”, όπου, με κεντρικό έκθεμα το ριπόδιο της Αδέας, οι μαθητές που θα πάρουν μέρος θ’ αναζητήσουν τα σύμβολα και τα πρότυπα ομορφιάς στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή.
Ακόμη, στη διάρκεια του μήνα, τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της «Πρωτοβουλίας για το παιδί», θα συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση «Δαίδαλος και Ικαρος» στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, όπου ο γνωστός μύθος προσεγγίζεται δημιουργικά, σε μια χαρούμενη πτήση με θέατρο, χαρτοκοπτική, χρώματα και comics.
Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, σχολικά τμήματα της Ε’ και Στ’ Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο αέρας στο πλευρό του βυζαντινού κεραμέα” στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Με κεντρικό έκθεμα τα απορρίμματα κεραμικού εργαστηρίου από τη Βέροια (15ος-16ος αι.), οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα στάδια παραγωγής εφυαλωμένων αγγείων (π.χ. εξόρυξη και επεξεργασία πηλού, διαμόρφωση σχήματος στον τροχό, διακόσμηση και όπτηση), να κατανοήσουν τη συμβολή του αέρα σε συγκεκριμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα στο στέγνωμα και τη σταθεροποίηση του σχήματος των αγγείων είτε κατά τη διάρκεια της όπτησης τους στον κλίβανο με την ρύθμιση της ροής του θερμού αέρα, να «ανακαλύψουν» τον κεραμεικό φούρνο του εργαστηρίου της πόλης και τον εξοπλισμό του (χωνιά, τριποδίσκους) και να γνωρίσουν χαρακτηριστικά δείγματα εφυαλωμένων αγγείων από την καλλιτεχνική του παραγωγή.
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής:
“Όσα παίρνει ο άνεμος” (Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας): Γιάννης Γραικός, τηλ.
23310 24972
“Ο αέρας στο πλευρό του βυζαντινού κεραμέα”, «Βέροια: Η ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της», «Από τη Βυζαντινή Βέροια στις πόλεις της αυτοκρατορίας», «Μαρμαρένια μου βρυσούλα» (Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας), «Ανακαλύπτω τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου: από το σήμερα της σύγχρονης πόλης στο χθες της παλαιοχριστιανικής Βέροιας» (αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Παταπίου): Μαρία Πολατίδου, τηλ. 23310 29737 & 25847
“Περνά περνά η μέλισσα”, «Περιστερά», «Μαγικές πτήσεις» (Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, Μουσείο Βασιλικών Τάφων) και «Βασιλικοί παίδες», «Βασιλικές πυρές» (Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών): Φώτω Παπαργυρούδη, τηλ. 23310 92347, 23310 92580,
“Πετά πετά ο … γάιδαρος”, «Μέδουσα», «Το Γυμνάσιο της αρχαίας Βέροιας», «Με μολύβι και χαρτί», “St[i]leReMix” (Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας), «Σχήματα και χρώματα» (αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Παταπίου): Φώτω Παπαργυρούδη, τηλ. 23310 24972