ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σε δέσμευση παρτίδας ελληνικών ακτινιδίων νέας εσοδείας συνολικού βάρους 195,40 κιλών προχώρησαν οι γεωπόνοι και ποιοτικοί ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ποσότητα των ακατάλληλων ακτινιδίων νέας εσοδείας εντοπίστηκε σε 19 πλαστικά κιβώτια, χωρίς καμία σήμανση, έπειτα από έκτακτο επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι ελεγκτές γεωπόνοι της Π.Κ.Μ. στην αποθήκη – ψυγείο συγκεκριμένης επιχείρησης στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Όπως κατέδειξε ο δειγματοληπτικός έλεγχος σακχάρων μετά από ικανοποιητικό αριθμό μετρήσεων οBrix, που πραγματοποιήθηκε με χρήση διαθλασίμετρου χειρός σε αντιπροσωπευτικό δείγμα, η συγκεκριμένη παρτίδα των ακτινιδίων εγχώριας παραγωγής δεν πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης (9,5 οBrix) προκειμένου να διοχετευθεί στην αλυσίδα διανομής (εσωτερική αγορά). Επίσης, περιείχε καρπούς μη ανταποκρινόμενους καν στον βαθμό ωριμότητας που πρέπει να έχουν τα ακτινίδια, τόσο κατά την συγκομιδή τους από τον αγρό όσο και στο στάδιο της συσκευασίας-τυποποίησης (6,2 οBrix), σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα εμπορίας
Καθώς η αρμόδια ελεγκτική βρίσκεται στη διαδικασία εξακρίβωσης της ποικιλίας των ακτινιδίων, του τόπου παραγωγής αλλά και του παραγωγού που προέβη σε συγκομιδή της αναφερόμενης ποσότητας, οι γεωπόνοι ελεγκτές της ΠΚΜ προχώρησαν άμεσα σε δέσμευση της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ δεν επετράπη η μελλοντική χρήση των ακτινιδίων για νωπή κατανάλωση αφού επρόκειτο για ανώριμα ακτινίδια (μέσος όρος μετρήσεων περιεκτικότητας σε σάκχαρα 5,1 οBrix) και οδηγήθηκαν σε καταστροφή.
Να σημειωθεί ότι όλοι συναλλασσόμενοι που εμπλέκονται στην διακίνηση των μη σύμφωνων με τις προδιαγραφές εμπορίας του Καν.(ΕΕ) 543/2011 αλλά και τις ειδικές διατάξεις της ΥΑ2905241/2010 ακτινιδίων, θα υποστούν τα μέτρα συμμόρφωσης και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο κυρωτικός νόμος των τροφίμων (ν.4235/2014).
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς «με τα υπηρεσιακά κλιμάκια, συνεχίζουμε αδιάλειπτα τους εξονυχιστικούς και εντατικούς ελέγχους σε τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και λοιπά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες ασφάλειας, εμπορίας και διακίνησης, προκειμένου να αποτρέψουμε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας και λειτουργούν αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».