ΚΓ’ Παύλεια: Με λόγο και χορωδιακά σύνολα γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής
Δήμητρα Σμυρνή
Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής ήταν η 21η Ιουνίου, η οποία γιορτάστηκε στα ΚΓ’ Παύλεια με χορωδιακά σύνολα της Ιερής Μητρόπολης, αλλά και λόγο ενταγμένο στα ευρύτερα πλαίσια των Παυλείων, που η θεματική τους φέτος είναι «Πόλεμος και Ειρήνη», με τίτλο της εκδήλωσης «Με τα φτερά της Ελληνικής Μουσικής».
Στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων είπε προλογίζοντας:
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, δανειζόμαστε τα φτερά της μουσικής, για να αγγίξουμε τον Απόστολο Παύλο, και να τον ευχαριστήσουμε για όσα πρόσφερε στην πόλη μας με την επίσκεψη και το κήρυγμά του εδώ.»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία «Ηχώ Βερόης», το παραδοσιακό μουσικό σύνολο «Κιβωτός», και η Τζωρτζίνα Αθανασίου, Δρ. Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, ως κεντρική ομιλήτρια.
Με μια ελεγεία για τρομπέτα και πιάνο με τους κ. Μπατσίλα και Νατέλα Ιτσουαΐτζε αντίστοιχα, η βραδιά συνεχίστηκε με τη Τζωρτζίνα Αθανασίου, η οποία με λόγο περιεκτικό, σαφή και πρωτότυπο έδωσε το νόημα των λέξεων πόλεμος και ειρήνη, συνδέοντάς τες με την αίσθηση που αποπνέουν ως λέξεις αλλά και με τα αίτια που προκαλούν τον πόλεμο, που οφείλονται στην ατελή φύση του ανθρώπου.
Ξεκινώντας από το ότι η ίδια ανήκει σε μια τυχερή γενιά που δε γνώρισε πόλεμο, η κ. Αθανασίου αναφέρθηκε σε κείμενα μέσα από τα οποία προσέγγισε την έννοια του πολέμου και της ειρήνης, αλλά και σε έννοιες συναφείς, όπως η σύγκρουση του καλού με το κακό, κλείνοντας με τη φράση «Ειρήνη είναι η αγάπη, η θαλπωρή, η λύτρωση και η θεία χάρη. Μακάριοι οι ειρηνοποιοί!»
Μετά τη Νατέλα Ιτσουαΐτζε να παίζει στο πιάνο μια «Φαντασία» του Σοπέν και τον Πέτρο Φάκα κομμάτια από τα «Νυχτερινά» του, η «Ηχώ Βερόης», ένα από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα της πόλης, πλημμύρισε το χώρο με τραγούδια, με κορυφαίο το ποντιακό «Της Τρίχας το γεφύρι», που πάντα συγκινεί, με τον τρόπο που αποδίδεται από την «Ηχώ». Διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας από τη Νατέλα Ιτσουαΐτζε.
Το παραδοσιακό σύνολο «Κιβωτός» έδωσε, με τρόπο που απέπνεε σοβαρότητα και πάθος για την παράδοση, τραγούδια της Μικράς Ασίας που μετέφεραν, με τα όργανα και τις φωνές που τραγούδησαν, την ατμόσφαιρα του χώρου και του χρόνου.
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Φωτογραφίες: faretra.info