Ποια η τύχη των ελληνικών εξαγωγών;
Ενημερωμένο κατάλογο με πιο αυστηρές διατάξεις απαγόρευσης όσον αφορά στις εισαγωγές τροφίμων από Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία ετοιμάζει το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας. Οπως δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, οι αρχές του υπουργείου επεξεργάζονται την νέα, αυστηρότερη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών σε ευρύτερη γκάμα προϊόντων και σύντομα θα υποβληθεί για έγκριση από την κυβέρνηση.
Αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει τα νέα προϊόντα που μπαίνουν σε καθεστώς εμπάργκο. Την είδηση αρνήθηκε να σχολιάσει και το γραφείο Τύπου του υπουργείου Γεωργίας.
Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο μελετά την επέκταση των αντίμετρων, σε απάντηση στην νέα παράταση των κυρώσεων που αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Μόσχας. «Γίνεται επεξεργασία των προτάσεων σχετικά με την επέκταση του εμπάργκο στη λίστα των εισαγόμενων τροφίμων και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα» τόνισε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως η αρχή της αμοιβαιότητας σε αυτόν τον «διάλογο» των κυρώσεων αποτελεί παγκόσμια σταθερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των «απαγορευμένων» πιθανόν να προστεθούν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Οπως δήλωσε στο TASS o αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς, συνεχίζονται οι εισαγωγές συγκεκριμένων τύπων τυριού και γαλακτοκομικών από χώρες της ΕΕ, που, παρά το γεγονός πως βρίσκονται στη λίστα του εμπάργκο, εντούτοις, με το πρόσχημα των προϊόντων «χωρίς λακτόζη», βρίσκουν το δρόμο προς τις αγορές της χώρας.
Στις προτάσεις για εμπάργκο περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες όπως κονσερβοποιημένα ψάρια, σοκολάτες ή ακόμη και λουλούδια.
Με απόφαση του ρώσου προέδρου Πούτιν η Μόσχα επέβαλε τον Αύγουστο του 2014 εμπάργκο ενός έτους στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που υπέγραψαν τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την φερόμενη εμπλοκή της στην ουκρανική διαμάχη. Ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων που να περιλαμβάνει κρέας και αλλαντικά, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, οπωροκηπευτικά και ελιές.
Οπως έχει δηλώσει ο ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, η Ρωσία προτίθεται να επαναλάβει τις παραδοσιακές μακροχρόνιες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η γεωπολιτική κατάσταση και αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Πηγή: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ (http://gr.rbth.com/news)