Κόσμος

Τα λιγότερο γνωστά πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

2015 01 27 Ellada oi agnostoi kybernisis

Τέσσερα υπερυπουργεία και αρκετοί αναπληρωτές υπουργοί συνιστούν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης

με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνολικά 41 είναι τα μέλη, εκ των οποίων 20 είναι οι αναπληρωτές υπουργοί και 5 οι υφυπουργοί.

Ορισμένα ονόματα είναι ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό -όπως π.χ. των Γ. Δραγασάκη, Ν. Βούτση, Γ. Βαρουφάκη, Π. Λαφαζάνη κ.ά.- ωστόσο άλλα πρόσωπα είναι λιγότερο γνωστά στους πολίτες. Μεταξύ των τελευταίων, συμπεριλαμβάνονται οι Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Τσιρώνης, Κώστας Μάρδας, Αριστείδης Μπαλτάς, Κώστας Φωτάκης, Ράνια Αντωνοπούλου, Ανδρέας Ξάνθος, Κώστας Ήσυχος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Νικολούδης.

Χρήστος Σπίρτζης – Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ο Χρήστος Σπίρτζης έιναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εργάζεται από το 1995 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1997 εκλέγεται στην Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε., του οποίου από το 2008 έως το 2010 διετέλεσε Αντιπρόεδρος. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος από το 1999 ως το 2008 και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής (2002-2007). Από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Είναι πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ και της κεντρικής του επιτροπής. Πριν από τις ευρωεκλογές είχε διαχωρίσει πλήρως τη θέση του με το ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε συμμετείχε στην κίνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού τρίτου πόλου, καθώς και σε δίκτυα με κοινωνικούς φορείς.

Γιάννης Τσιρώνης – Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

Σπούδασε Χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές. Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β’ Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979, όταν για μοναδική φορά από την μεταπολίτευση το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον ψηφισμένο από την Νέα Δημοκρατία νόμο 815. Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης. Διατέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική». Σήμερα είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

Αριστείδης Μπαλτάς – Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Ο κ. Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ανακηρύχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ το 1982, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα δύο χρόνια αργότερα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του, ασχολήθηκε με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού», ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.

Κωνσταντίνος Φωτάκης – Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Ο Κώστας Φωτάκης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους (“European Ultraviolet Laser Facility” ULF). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών. Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (“Leadership Award”) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ». Επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ για το 2005-6. Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (Εuropean Optical Society – EOS).

Ράνια Αντωνοπούλου – Αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας

Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

Ανδρέας Ξανθός – Αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι μικροβιολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ. Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδυασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

Κώστας Ήσυχος – Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισµού. Ο Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε στο Μπουένος ‘Αιρες στην Αργεντινή το 1957. Είναι οµογενής 3ης γενιάς. Κατά τη περίοδο της Χούντας Βιντέλα στην Αργεντινή µετανάστευσε µε την οικογένεια του στο Τορόντο του Καναδά. Σπούδασε πολιτικές και οικονοµικές επιστήµες στο Πανεπιστήµιο Γιόρκ στο Τορόντο. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ και µέλος του ΚΚΕ από το1985 έως την ίδρυση του ΣΥΝ. ∆ιετέλεσε αρθογράφος του Οδηγητή για θέµατα διεθνών σχέσεων.Είναι µέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ από την ίδρυση του. Επίσης, είναι μέλος του τµήµατος ∆ιεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέµατα Λατινικής Αµερικής. Έχει λάβει µέρος σε αποστολές του ΣΥΝ στην Ευρώπη, Λατινική Αµερική και Αφρική. ∆ραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην ΟΑ από την εποχή του κινήµατος συµβασιούχων στην ΟΑ το 1980. Εκλέγεται συνδικαλιστής επί σειρά ετών στο σωµατείο υπαλλήλων ΟΑ και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ο.Σ.Π.Α. Σήµερα είναι εκλεγµένος στην ∆ιοίκηση του ΕΚΑ και είναι επικεφαλής της Αυτόνοµης Παρέµβασης στο ΕΚΑ. Είναι έγγαµος και έχει δυο παιδιά.

Νίκος Παρασκευόπουλος – Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Πολλές από τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει, υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές). Την περίοδο 1993-1995 ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη.

Παναγιώτης Νικολούδης – Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς

Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο έγκλημα, το “Ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και τη Διαφθορά. Είναι Πρόεδρος της Ανεξάρτητης “Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας & Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης” από το Μάρτιο του 2011.

Δημήτρης Μάρδας – Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και από το 1956 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλή­ρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Y­πουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γε­νικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004). Στο υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολά­κη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ