Οικονομία

“Είναι δυνατή στην Ελλάδα μια άλλη οικονομική ανάπτυξη;”

2014-09-10-oikonomia-ekdilosi-epimelitiriou-aiges

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Οικ. Επιμελητηρίου Ελλάδας, στη Βέροια

Τις προϋποθέσεις για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διατύπωσε, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα το απόγευμα στο «Αιγές Μέλαθρον» της Βέροιας, ο Πρόεδρος του φορέα Κωνσταντίνος Κόλλιας, στο πλαίσιο διοργάνωσης εκδήλωσης με θέμα: «Είναι δυνατή στην Ελλάδα μια άλλη οικονομική ανάπτυξη; », που έλαβε χώρα, αμέσως μετά, με κεντρικό εισηγητή τον καθηγητή Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδα Πανά.

Στο πάνελ της συνέντευξης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του 4ου περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντροδυτικής Μακεδονίας Κώστας Τσιλογιάννης, που παρουσίασε τόσο τον κ. Κόλλια όσο και τους κ.κ. Παναγιώτη Αλαμάνο και Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, μέλη της κεντρικής διοίκησης του Οικ. Επιμ. Ελλάδας.

Κ. ΚΟΛΛΙΑΣ: «ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»
Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Κόλλιας, στη σύντομη εισήγησή του, αφού ευχαρίστησε το τοπικό Περιφερειακό Τμήμα, εκ μέρους του Προεδρείου της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, για την ευκαιρία που τους δόθηκε, όπως είπε, να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, κάνοντας λόγο για το ερώτημα αν μπορεί τελικά να υπάρξει άλλου τύπου ανάπτυξη για τη χώρα και από πού πρέπει αυτή να προέλθει, βγαίνοντας παράλληλα από το μνημονιακό περιβάλλον και περνώντας στην επόμενη μέρα.

Αναλυτικότερα ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση, με τα εξής:
«…Οι πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους. Η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί. Νομίζουμε ότι πρέπει να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, όπως ξεκίνησαν να γίνονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου, όπως και με το ΦΠΑ συνεστίασης.

Αρχικά όσον αφορά στις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, τις οφειλές προς το δημόσιο, θεωρούμε ότι ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας, πρέπει να προχωρήσουμε σε 100 δόσεις.
Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει το έκτακτο αυτό μέτρο της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης, αν όχι να καταργηθεί, τουλάχιστον να υπάρξει μια σοβαρή έκπτωση για το 2014, αν και η θέση μας είναι ότι πρέπει να καταργηθεί επιτέλους αυτός ο φόρος.

Επίσης πρέπει να δούμε γενναίες παρεμβάσεις και στο φόρο εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων. Πιστεύουμε ότι τα σημερινά ποσοστά είναι απαγορευτικά για τους πολίτες. Ουσιαστικά μειώνουν τα εισοδήματά τους με το φόρο, τη στιγμή που ήδη έχουν μειώσει μισθούς και εισοδήματα.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι οι επενδύσεις. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα σε αυτό το κομμάτι. Η πρωτοβουλία με τη νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ίδρυση των νέων επιχειρήσεων να γίνεται σε μία μέρα, πρέπει να δούμε τις υπουργικές και όλες τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πρέπει να τελειώνουμε με τη φορολογία των ακινήτων, ώστε να έρθουν επενδύσεις στον τομέα του real estate, καθώς υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην απασχόληση και στην ανεργία. Τέλος πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το χρέος καθιστώντας το βιώσιμο.

Η περίοδος του χρόνου αποπληρωμής πρέπει να επιμηκυνθεί κατά πολύ και το επιτόκιο να μειωθεί αισθητά, ώστε να αποκτήσει βιωσιμότητα μέχρι το 2020 -22…», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον Καθηγητή Επ. Παννά.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων