Νάουσα – “Το Λεωφορείο”. Υποδειγματική & απολαυστική παράσταση από τη δυναμική Θεατρική Ομάδα “Αίρεσις”

Η “Αίρεσις” είναι θεατρική ομάδα που γεννήθηκε στη Νάουσα, δούλεψε στη Νάουσα, εντυπωσίασε με το πάθος και τη συνέπειά της, αγαπήθηκε και ταυτίστηκε με την πόλη της.
Όταν στην πορεία της έχει ανεβάσει 10 παραστάσεις, με κείμενα των Κεχαΐδη, των Μουρσελά, Χαριτόπουλου, Μπρεχτ και άλλων, η ταυτότητά της έχει ήδη προδιαγραφεί, συνυφασμένη με την ποιότητα, την κοινωνική και πολιτική αναζήτηση.
Έτσι εξηγείται και το ότι στη χθεσινή παράσταση, που παρακολούθησε η Φαρέτρα στο Θέατρο Πολυχώρος Πολιτισμού “Βέτλανς”, ο συμπαθητικός χώρος ήταν γεμάτος, παρόλο που επρόκειτο για την 9η στη σειρά παράσταση του ίδιου έργου. Οι Ναουσαίοι ξέρουν να εκτιμούν και να τιμούν, όπως αποδεικνύεται, τις δυνάμεις του τόπου τους κι αυτό είναι ακαταμάχητο δείγμα πολιτισμού.
Το έργο: “Το Λεωφορείο” του Στανισλάβ Στρατίεβ, του Βούλγαρου δραματουργού, με πτυχίο Φιλοσοφίας και δράση δημοσιογράφου για 15 χρόνια στη Σόφια, με οχτώ πετυχημένα έργα και ένα παγκόσμιο βραβείο θεατρικού έργου από το BBC, παρόλο που γράφτηκε το 1988, εξακολουθεί να είναι διαχρονικό, γιατί αποτελεί επιτομή της ανθρώπινης φύσης.
Σε μια κοινωνία που το σοσιαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ρωγμές από έξω και από μέσα, εννιά συνεπιβάτες επιβιβάζονται σ’ ένα άθλιο λεωφορείο, για να τους οδηγήσει στον προορισμό τους.
Ο προορισμός αυτός, όμως, αποδεικνύεται ανέφικτος και η πορεία του λεωφορείου επικίνδυνη, όταν ο οδηγός χαράζει άλλη πορεία. Οι επιβάτες, που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας κοινωνίας, από τον κουλτουριάρη ψωνισμένο βιρτουόζο με αγκαλιά το βιολοντσέλο του μέχρι τον ακατέργαστο εκπρόσωπο της εργατικής τάξης και τη χωριάτισσα τη φορτωμένη με το τσουβάλι της, που πιάνει κι αυτό θέση στο λεωφορείο, είναι φιγούρες καλοδουλεμένες από τον συγγραφέα, που ζωντανεύουν με εκπληκτικό τρόπο!
Παρόλο που όλα διαδραματίζονται μέσα σ’ ένα λεωφορείο, (εν κινήσει υποτίθεται), ο λόγος του Στρατίεβ, αιχμηρός, με χιούμορ καυστικό, που αναδεικνύει όμως το φιλοσοφικό υπόβαθρο του συγγραφέα, ανατέμνει την ανθρώπινη φύση, απογυμνώνοντάς την απ’ όλα όσα την συναπαρτίζουν στην απλή καθημερινότητα.
Ο άνθρωπος στα δύσκολα γίνεται θηρίο και το “εγώ” του αντί να συναποτελέσει με τους διπλανούς του το σωτήριο “εμείς”, χαλυβδώνεται οδηγώντας τον στα άκρα.
Αν εξαιρέσουμε την αδυναμία του κειμένου να στηρίξει πειστικά την αλλαγή πορείας του λεωφορείου, το υπόλοιπο κείμενο κυλά σαρωτικά, παρασύροντας τον θεατή σε μια έντονη μέθεξη.
Η σκηνοθεσία: Γιώργος Θ. Κασαπίδης! Χρόνια τώρα με την Ομάδα επιλέγει, παίζει, δημιουργεί, αποτελώντας πέρα από έναν δυναμικό συγγραφέα με εκδόσεις βιβλίων του και μια φωνή ανθρώπου που διαμαρτύρεται για το Βέρμιο και τις ανεμογεννήτριες που το σταυρώνουν.
Εδώ ο Κασαπίδης, ως σκηνοθέτης της συγκεκριμένης παράστασης, έδωσε τέτοιο ρυθμό, τέτοια κίνηση, τέτοια αυθεντική λάμψη στις φιγούρες του Στρατίεβ, που πραγματικά εντυπωσίασε.
Γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο πρόγραμμα της παράστασης για τη σκηνοθετική του ματιά:
“Σκηνοθεσία το λένε οι πολλοί.
Δεν υπάρχουν μαγικές μπαγκέτες. Μόνο σκληρή δουλειά και πάθος, σχεδόν ερωτικό. Και όλοι οι άνθρωποί μου – οι ηθοποιοί μου- είχανε περισσό. Χαρείτε τους! Και πάρτε μαζί σας φεύγοντας μια στιγμή του έργου. Όποια! Και κάντε την κουβέντα σκέψη, αναθεώρηση. Γιατί έχουμε μια ζωή και οφείλουμε να την κάνουμε όμορφη για όλους. Όχι μονάχα για εμάς. Το εγώ να γίνουμε εμείς!“.
Οι ηθοποιοί: Όλοι, μα όλοι, εξαιρετικοί! Μοιραία η πένα του συγγραφέα δημιουργεί πάντα πρώτους και δεύτερους ρόλους. Εδώ είναι όλοι μεν συνεπιβάτες, αλλά κάποιοι ρόλοι είναι σαφώς περισσότερο αβανταδόρικοι! Εκ των πραγμάτων! Μην αδικήσουμε, λοιπόν, κανέναν, καθώς η ομπρέλα των τριών πιο δυναμικών ρόλων σκιάζει αδιόρατα τους υπόλοιπους!
Επιμένουμε, οι επιβάτες(αλφαβητικά): Κατερίνα Βογιατζούλη, Ζωή Δασκαλάκη, Σπύρος Εξηντάρας, Νίκος Καλαϊτζής, Γιώργος Λούκας, Κατερίνα Μπόσκου, Δάνης Νταβόρας, Γιώργος Πέιος, και Δήμητρα Περιστεράκη, όλοι εξαιρετικοί!
Το σκηνικό κι αυτό πετυχημένο, (θέσεις παλιού λεωφορείου), επιλογή της ίδιας της Ομάδας!
Και το κοινό εκεί. Να συμμετέχει, να στηρίζει, να μοιράζεται τη δημιουργία! Μια παράσταση, που δεν είναι ερασιτεχνική και θα μπορούσε να σταθεί οπουδήποτε. Μια παράσταση που αξίζει να την δει κανείς, αφού θα δοθεί για δύο ακόμη μέρες, σήμερα Δευτέρα 14/4 και αύριο Τρίτη 15/4.
Φωτογραφίες: faretra.info
……………………
……………