Άρθρα Πολιτική

“Μπορούν Ελλάδα και Ρωσία να τα ξαναβρούν;” / γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση πανικού μετά την προσέγγιση του πρόεδρου Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και την έναρξη στις 18 του τρέχοντος μήνα  στο Ντουμπάι των προκαταρκτικών συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το δυστύχημα είναι ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχασαν τον πόλεμο γιατί ορισμένοι ανεγκέφαλοι πρωθυπουργοί πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να κινήσουν.

Η κατάσταση της Ελλάδας ως προς το θέμα αυτό είναι τραγική. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία δεν ξεχάσθηκε στη Μόσχα, ούτε και η αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Αλλά δεν είναι αργά.

Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής των Παρισίων που έγινε προ ημερών προφανώς γιατί θεωρείται δεδομένη και θα κάνει ότι της διατάξουν (σ.σ. στη σημερινή 19/2 δεύτερη μίνι σύνοδο του Μακρόν η Ελλάδα έλαβε πρόσκληση)

Μιας και η Ελλάδα δεν παραβρέθηκε στο Παρίσι, δεν δεσμεύεται και από τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί. Αν και είναι δύσκολο η καταρρέουσα ελληνική κυβέρνηση να πάρει κάποια πρωτοβουλία, θα μπορούσε όμως να υιοθετήσει ορισμένα ελαφρά μέτρα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Θα μπορούσε να επίτρεψει στους Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στα ρωσικά ΜΜΕ(υπενθυμίζουμε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Μόναχο πολύ σωστά κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι ασκεί λογοκρισία). Θα μπορούσε να αρθεί ο αποκλεισμός του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα από δημόσιες εκδηλώσεις. Θα μπορούσε να προσκληθεί ο Ρώσος πρέσβης στη δεξίωση του Διπλωματικού Σώματος που θα παρατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προσκληθεί σε όλες τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.

Θα πρέπει να επαναρχίσουν οι αεροπορικές πτήσεις Αθήνας-Μόσχας για να σταματήσει το μονοπώλιο της Τουρκίας για τις πτήσεις προς τη Ρωσία. Οι Έλληνες πολίτες που θέλουν να πάνε στη Ρωσία μόνο μέσω Κωνσταντινούπολης μπορούν… Ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να κάνει η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Επαφές με τη ρωσική πρεσβεία οφείλει να αρχίσει το υπουργείο Εξωτερικών με πολιτικές διαβουλεύσεις σε χαμηλό επίπεδο στην αρχή και σε μεγαλύτερο αργότερα.

Αυτά είναι τα πρώτα ελαφρά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η παρούσα ελληνική κυβέρνηση εάν αποβάλλει το φοβικό σύνδρομο από το οποίο διακατέχεται. Επίσης υιοθετώντας αυτά τα μέτρα ίσως μπορεί να διευκολυνθεί η πρόσβασή της προς την Ουάσιγκτον, γιατί με τη βλακώδη πολιτική που ακολούθησε υποστηρίζοντας τον Τζο Μπάιντεν , η παρούσα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται να δει ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε και τους άλλους αρχηγούς της Ε.Ε., εκτός από τον Όρμπαν της Ουγγαρίας και τον Φίτσο της Σλοβακίας. Τόσο δύσκολο ήταν να τηρήσουν ουδέτερη στάση και να μην αναμειχτούν στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ; Και μετά κατηγορούν τη Ρωσία ότι επεμβαίνει στις εκλογικές διαδικασίες της Δύσεως.

Αυτά τα λίγα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία. Θα το κάνει όμως η Κυβέρνηση; Ίδωμεν.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ