Φάλαινα κουβαλά το νεκρό σώμα του μικρού της, σε μια θλιβερή τελετουργία
Το νεκρό νεογέννητο μικρό της εθεάθη να μεταφέρει μια φάλαινα όρκα, για δεύτερη φορά μετά το 2018 όταν το κράτησε κοντά της για 17 ημέρες.Το 70% των κυήσεων του είδους καταλήγουν είτε με αποβολή είτε με μικρά που δεν ζουν παρά μόνο λίγες ημέρες
Το νεκρό σώμα του νεογέννητου μικρού της εθεάθη να μεταφέρει μια φάλαινα όρκα, για δεύτερη φορά μετά το 2018 όταν είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.
Η J35, μια φάλαινα δολοφόνος, γνωστή και ως Tahlequah, που μετέφερε το σώμα του νεκρού μικρού της στο κεφάλι της για 17 ημέρες σε απόσταση 1.000 μιλίων το 2018, ανέφερε το Κέντρο Έρευνας Φαλαινών, το οποίο παρακολουθεί πληθυσμούς όρκας στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, γέννησε ξανά ένα μικρό θηλυκό που πήρε το όνομα J61.
Δυστυχώς όμως το μικρό, που εντοπίστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν επιβίωσε παρά μόνο μία εβδομάδα και επαναλαμβάνοντας την «τελετουργία» του 2018 η φάλαινα εντοπίστηκε να μεταφέρει το νεκρό σώμα του.
Αν και δεν είναι συνηθισμένο, η J35 δεν είναι η μόνη φάλαινα που κάνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ο Δρ Μάικλ Βάις, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Φάλαινας. «Αυτό που έκανε την υπόθεση της ασυνήθιστη το 2018 ήταν πόσο καιρό κουβαλούσε το νεκρό μικρό» πρόσθεσε, όπως και το γεγονός ότι ακολουθεί ξανά την ίδια «τελετουργία».
Το 2020, οι ειδικοί είχαν ενθουσιαστεί όταν η συγκεκριμένη όρκα γέννησε ακόμα ένα μικρό, καθώς το 70% των κυήσεων του είδους καταλήγουν είτε με αποβολή είτε με μικρά που δεν ζουν παρά μόνο λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι φάλαινες δολοφόνοι στον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αποτελούν απειλούμενο είδος. Μόλις 72 καταγράφηκαν στην περιοχή το 2020, αν και από τότε έχουν γεννηθεί αρκετά μικρά. Ένα σχέδιο ανάκαμψης του πληθυσμού τους ολοκληρώθηκε το 2008, αλλά ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται σημειώνοντας πτώση κατά 10% σε σχέση με το 2005.