Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Τοπικά

Αυλαία για τον «7ο Δεκέμβρη των Παραμυθιών» στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

Για έβδομη, συνεχή χρονιά, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, φιλοξενήθηκε ο «Δεκέμβρης των Παραμυθιών». Ένας Δεκέμβρης, πλέον, θεσμός. Θεσμός Φιλαναγνωσίας, Προβληματισμού, Διαγενεακού (και όχι μόνο) Διαλόγου, εν τέλει, Ανταμώματος (με την πολυσήμαντη σημασία της λέξης). Ένας μήνας χειμωνιάτικος, με ανθρώπινη ζεστασιά, επαφή και επικοινωνία.

Η πολυγλωσσία του φετινού «Δεκέμβρη»

Ο φετινός Δεκέμβρης επιφύλασσε  για τους συμμετέχοντες 11 παραμυθοϊστορίες. 11 παραμυθοϊστορίες σε όλες τις γενέθλιες γλώσσες και τις διαλέκτους που κουβαλούν οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου  μας. Ακούστηκαν παραμύθια στα Νεοελληνικά, στα Αλβανικά, στα Κινέζικα, στα Ρομανί (μία εκδοχή από τις πολλές της Γλώσσας των Ρομά), στα Ποντιακά, στα Ρουμλουκιώτικα (ντοπιολαλιά) αλλά και στη Νοηματική.

Ένας Δεκέμβρης της Πολυγλωσσίας, γιατί  η Γλώσσα δεν αποτελεί, απλά, ένα μέσο επικοινωνίας, αλλά εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και κυρίως των πολιτισμικών και κοινωνικών στοιχείων  τα οποία κουβαλά, λειτουργεί στην ουσία σαν ένας φακός (σίγουρα φωτεινός και ευρυγωνικός), ο οποίος διαμορφώνει τον τρόπο σκέψης μας και την αντίληψη της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Κι όταν το μέσο μεταφοράς της Γλώσσας είναι η Παράδοση και το Παραμύθι, τότε ο φακός γίνεται, στο τέρμα του, και μεγεθυντικός.

Στην εποχή μας, μια εποχή που οι ανθρώπινες κοινωνίες αποτελούν κατεξοχήν πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και που τα τεχνολογικά-ψηφιακά επιτεύγματα έχουν μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, η πολυγλωσσία καθίσταται σημαντικό προσόν  κατανόησης και αποδοχής του Άλλου, του Διαφορετικού και μέσω αυτής της διαδικασίας, της γνωριμίας και αναγνώρισης του ίδιου μας του εαυτού. Μέσα από την πολυγλωσσία και μάλιστα, μέσα από την εκπαίδευση, συντελείται  η καλλιέργεια της διαπολιτισμικής ετοιμότητας και επάρκειας, οικοδομώντας με στέρεα υλικά στάσεις και συμπεριφορές παιδιών, αυριανών ενηλίκων, τέτοιων, οι οποίοι θα υπερβαίνουν  στερεότυπα και προκαταλήψεις, θα εκτιμούν  τη διαφορετικότητα και θα διαχειρίζονται την πολιτισμική ετερότητα με ενσυναίσθηση και θετική στάση.

Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη-Προσφορά-Συμμετοχή-Κοινωνική Δράση

Ο ένας πυλώνας υλοποίησης του φετινού «Δεκέμβρη» ήταν η Πολυγλωσσία. Δεύτερος πυλώνας η πραγμάτευση μέσα από τα παραμύθια των εννοιών και κοινωνικών δεξιοτήτων που περικλείουν οι λέξεις «Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη-Προσφορά-Συμμετοχή-Κοινωνική Δράση».

Εκτός από την αφήγηση των παραδοσιακών παραμυθιών που περιέκλειαν, έμμεσα,  τις παραπάνω έννοιες υπήρξαν και, εντελώς, στοχευμένες παρουσιάσεις παραμυθιών με συγκεκριμένες αναφορές, π.χ στη Δωρεά Μυελού των οστών και την καλλιέργεια θετικής στάσης στην εθελοντική προσφορά  (Ν.Χαρούμενου –Δ. Καλαφάτη: «Ο Εθελοντισμός έπεσε στα βαθιά», με την υποστηρικτική συμμετοχή του στρατευμένου στην αναζήτηση Δοτών Μυελού των Οστών και αιμοπεταλίων, κου Ιατρόπουλου και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας») καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια», της κας Αναγνώστου Ειρήνης, συγγραφέα-Ψυχολόγου (και την παρουσία και παρέμβαση της Προέδρου του Συλλόγου ΜΑμΑ, κας Ελένης Γεωργιάδου-Στεφανάκη) , σε μια προσπάθεια επαφής και γνωριμίας με τα παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού, ενσυναίσθησης, κατανόησης και αποδοχής αυτών καθώς και όλων των παιδιών που χαρακτηρίζονται από κάποια κατηγορία αναπηρίας (στα ίδια πλαίσια και η παρουσίαση του βιβλίου «Το δέντρο που έδινε» στη Νοηματική Γλώσσα.

Οι παράλληλες συμπληρωματικές, υποστηρικτικές δράσεις που υλοποιούνται με την ευθύνη των εκπαιδευτικών και τη συμμετοχή των παιδιών, με έμφαση στην ελεύθερη έκφραση, κίνηση, τη διάδραση και τη βιωματική-ενεργητική μάθηση, έρχονται να αναδείξουν και να δώσουν ¨χώρο¨ στη μοναδικότητα, το ταλέντο και τις ικανότητες του κάθε παιδιού αλλά και να τονίσουν τη σημασία της συλλογικής-ομαδικής προσπάθειας και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Η όλη δράση και πρωτοβουλία εντάσσεται στην στρατηγική εξωστρέφειας και διάχυσης των αποτελεσμάτων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το Σχολείο, στα πλαίσια της Διαπίστευσης Erasmus, την οποία του εμπιστεύτηκε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και αφορά τη Διαπολιτισμική, συμπεριληπτική εκπαίδευση, την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών.

Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει, δημόσια, να ευχαριστήσει, πρώτα απ’ όλα τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου , για το σεβασμό και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τον «Δεκέμβρη των παραμυθιών» είτε σαν ενεργοί συμμετέχοντες, είτε , ως θεατές.  Επίσης, τόσο τους εκπαιδευτικούς για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην υλοποίηση της ιδέας του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη», όσο και τους γονείς για την παντός είδους υποστήριξή τους.

Άπειρες ευχαριστίες οφείλει τέλος, στους εκλεκτούς καλεσμένους που στέρησαν από τον εαυτό τους  πολύτιμο ελεύθερο χρόνο ώστε να τον αφιερώσουν στην προσπάθειά μας κι ακόμη περισσότερο σ’ αυτούς που δεν είναι συνηθισμένοι να ¨εκτίθενται¨ σε κοινό, και το κάνανε για χάρη μας.

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ