Κόσμος

Γιαχία Σινουάρ: Η χειρόγραφη «διαθήκη» του πρώην ηγέτη της Χαμάς – «Διαφυλάξτε τη ζωή των ισραηλινών ομήρων»

Κόντρα στα δημοσιεύματα των δυτικών μέσων που υποστήριζαν ότι ο Γιαχία Σινουάρ είχε αφήσει εντολή αν δολοφονηθεί, τα μέλη της Χαμάς να εκτελέσουν τους ισραηλινούς ομήρους, παλαιστινιακός ιστότοπος δημοσιεύει τρία χειρόγραφα με τα οποία ο ηγέτης της οργάνωσης ζητά την πάση θυσία διαφύλαξη της ζωής των αιχμαλώτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παλαιστιανική εφημερίδα Al Quds, η οποία δημοσιεύει την ιδιόχειρη «διαθήκη», στα χειρόγραφα ο Γιαχία Σινουάρ εξηγεί γιατί πρέπει να προστατευτεί η ζωή των ομήρων, χρησιμοποιώντας και στίχους από το Κοράνι.

Αναλυτικά, στο πρώτο χειρόγραφο ο πρώην ηγέτης της Χαμάς επικαλείται το εδάφιο 4 (σούρα) του Κορανίου που αναφέρει για τους ομηρους «ελευθερώστε τους είτε ως πράξη χάριτος είτε με λύτρα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Έτσι θα γίνει. Αν ο Αλλάχ ήθελε, θα μπορούσε ο ίδιος να τους έχει επιβάλει τιμωρία. Αλλά το κάνει αυτό μόνο για να δοκιμάσει κάποιους από εσάς μέσω άλλων».

Στη δεύτερο χειρόγραφο ο Σινουάρ δίνει οδηγίες στα μέλη της Χαμάς να φροντίσουν τη ζωή των ομήρων, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο Σινουάρ παροτρύνει τους μαχητές της Χαμάς να «φροντίσουν για τη ζωή των αιχμαλώτων του εχθρού και να τους κρατήσουν ασφαλείς, καθώς αποτελούν μοχλό πίεσης στα χέρια μας»

«Επισκεφθείτε τους αρρώστους, ταΐστε τους πεινασμένους και ελευθερώστε τους αιχμαλώτους», αναφέρεται στα έγγραφα του Σινουάρ.

Πρόκειται για στίχο Χαντίθ από την προφορική μουσουλμανική παράδοση.

«Το καθήκον της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων μας μπορεί να εκπληρωθεί μόνο κρατώντας τους αιχμαλώτους του εχθρού και η ανταμοιβή για την απελευθέρωση τους θα είναι προς όφελος των μουτζαχεντίν» γράφει ο Σινουάρ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Παράλληλα, στη διαθήκη ο Σινουάρ παραθέτει αριθμητικά στοιχεία των ισραηλινών ομήρων, διευκρινίζοντας ποια είναι η ηλικία τους και αν πρόκειται για στρατιώτες ή απλούς πολίτες.

Το τρίτο έγγραφο περιλαμβάνει τα ονόματα 11 από γυναίκες ομήρους, κάποιες από τις οποίες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα των:

1- Nili Eliyahu Margalit, 41 ετών, νοσοκόμα
2- Tamar Shalom Metzger, 78 ετών
3- Raymond Nahum Kirscht, 36 ετών, ασθενής
4- Elena Julian Turbanov, 50 ετών, Ρωσίδα
5- Noraline Babdella, 60 ετών, Φιλιππινέζα/Ισραηλινή
6 – Irina Tatem, 73 ετών, Ρωσίδα
7 – Bethlehem Yehuda, 49 ετών, Αμερικανίδα
8- Merav Ben Yamin Tal, 53 ετών
9 – Ο εχθρός του Μορντεκάι είναι γυναίκα κρατούμενη ηλικίας 75 ετών
10 – Ophelia Rothman, 77 ετών
11 – Detiza Hyman, 84 ετών

Δεν είναι σαφές πότε γράφηκαν αυτές οι σημειώσεις.

 topontiki.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ