Βέροια Εργασιακά Θέματα Παιδείας Ρεπορτάζ

Ημαθία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους φορείς της εκπαίδευσης σήμερα στη Βέροια

Για μια ακόμα φορά οι φορείς της εκπαίδευσης της Ημαθίας επισημαίνουν διαμαρτυρόμενοι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημόσια Εκπαίδευση. Τα πολλά κενά από εκπαιδευτικούς, οι συμπτύξεις τμημάτων, την υποχρέωση μαθητών να φοιτήσουν σ’ άλλη πόλη επειδή δεν δημιουργείται τμήμα που επιλέγουν, οι κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί, ήταν μερικά από αυτά.

Στη συγκέντρωση, η οποία δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, μίλησαν με τη σειρά η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βέροιας, Σοφία Καλτσίδου η οποία μεταξύ των άλλων τόνισε:  Σας καλοσωρίζουμε στην σημερινή συγκέντρωση- πορεία διαμαρτυρίας.

Θα κάνω μία γρήγορη αναδρομή των από κοινού δράσεων της Ένωσης Γονέων Δήμου Βέροιας, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Ημαθίας. Γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί.

Στις 18 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε κοινό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το οποίο συζητήθηκε εκτάκτως στην συνεδρίαση και υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία.

Στις 30-9-2025 με κοινή συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΟPEN καταγγείλαμε τα νέα μέτρα του υπουργείου παιδείας, αναδεικνύοντας τις περιπτώσεις σχολείων του νομού μας.

Στις 1-10-2025 Ένωση Γονέων Δήμου Βέροιας , ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ προβήκαμε σε κοινή συνέντευξη τύπου και ταυτόχρονα αναγνώστηκε το κοινό μας ψήφισμα.

Στις 3/10/2025 πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το κοινό ψήφισμα κατατέθηκε από γονείς και εκπαιδευτικούς στις Δ/νσεις Α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας.

Σήμερα λοιπόν 17/10/2025 συγκεντρωθήκαμε εδώ για να φωνάξουμε όλοι μαζί γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά όχι στα νέα μέτρα του υπουργείου παιδείας, όχι στο + 10% ανά τμήμα, ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις τμημάτων, ΝΑΙ στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, κανένα σχολείο χωρίς πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης!

Όλοι στον αγώνα για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Στη συνέχεια η Χαρά Αξούριστου, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, που πήρε τον λόγο τόνισε:

Εχτές σε αυτήν εδώ την πλατεία γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Βέροιας. Μήπως να ξεκινήσει να εορτάζεται και από σήμερα η απελευθέρωση της παιδείας από όλα τα δεινά που την κατατρέχουν; Και ποια δεινά είναι αυτά;
Τα δεκάδες κενά σε σχολεία από έλλειψη εκπαιδευτικών. Τα δεινά των απειλών για πειθαρχικά σε συναδέλφισσες και συναδέλφους που κάνουν απεργία ή τολμούν να εκφράσουν την γνώμη τους.

Τα δεινά των συναδέλφων νεοδιόριστων που ακόμα δεν έχουν μονιμοποιηθεί και ζουν σε συνθήκες φτωχοποίησης με άθλιους μισθούς και μετανάστευση σε όλη την Ελλάδα .

Τα δεινά του άθλιου θεάτρου της αξιολόγησης με το σύμβουλο / επιθεωρητή να ελέγχει δήθεν την ποιότητα της εκπαίδευσης .

Τα δεινά της φτωχοποίησης του σχολείου που στερείται βασικά υλικά που χρειάζεται ένα αξιοπρεπές μάθημα.

Σε αυτές τις συνθήκες το υπουργείο επιλέγει να ιεραρχήσει ως κορυφαία επιλογή τη μείωση των τμημάτων. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να απομειώσει με τις επιλογές της όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ιδιαίτερα την επαγγελματική εκπαίδευση.

Καταργήσεις τμημάτων και μη έγκριση ολιγομελών διαμορφώνουν ουσιαστικά όρους αποκλεισμού για μαθήτριες και μαθητές που επιλέγουν τομείς και ειδικότητες που τα σχολεία τους πια δεν θα προσφέρουν. Οι σαρωτικές σε έκταση και ένταση καταργήσεις τμημάτων-τομέων-ειδικοτήτων διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, αυτή της συρρίκνωσης καθώς μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν να βρουν την ειδικότητα/κατεύθυνση που επιθυμούν και οδηγούνται είτε στο να επιλέξουν διαφορετικά από την αρχική τους επιλογή ή να αναγκαστούν να εγγραφούν σε σχολεία άλλων περιοχών αποδεχόμενοι μια ουσιαστική χειροτέρευση της καθημερινότητας τους.

Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε καθεστώς υπεραριθμίας, ενώ τομεάρχες και υποδιευθυντές σχολείων παύονται από τις θέσεις τους καθώς οι προϋποθέσεις ύπαρξης της θέσης τους παύουν να υφίστανται.

Στην ουσία  επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας όπου η κανονικότητα πια θα είναι τα τμήματα των  27+ μαθητών και μαθητριών. Με τρόπο συστηματικό μα και συστημικό πια, επιλέγεται η αποδόμηση κάθε έννοιας παιδαγωγικής λειτουργίας και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες θα αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει μετακινούμενες μονάδες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Σε όλα αυτά λέμε όχι και διεκδικούμε:
Την ολόπλευρη στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ως πρώτιστη πολιτική επιλογή ενταγμένη στον ευρύτερο αγώνα των εργαζομένων για δίκαιη κοινωνία.

Την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των εργαζομένων.

την αύξηση στους μισθούς μας και στις συντάξεις μας και τη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας

Την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων ως ένα μείζον κοινωνικό και δημοκρατικό ζήτημα. Απαιτούμε να διαμορφωθούν προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, για να μπορούν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριές μας να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες τόσο στην παιδεία όσο και στην επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και στην κοινωνική τους πορεία.

Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20 και 4823/21, να μονιμοποιηθούν αυτοδίκαια οι νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί και να πάψουν οι διώξεις σε απεργούς.

Να μπει ένα τέλος στις πρακτικές αυταρχισμού στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς μέσα από την εφαρμογή ενός υπέρμετρα τυπολατρικού και αυστηρού διοικητισμού, όπως αυτός εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας τόσο των εκπονητών της εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και του ίδιου του μηχανισμού διοίκησης.

Να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και με προσανατολισμό στην επικέντρωση στο εκπαιδευτικό έργο η γραφειοκρατία στο σχολείο, γραφειοκρατία που δημιουργεί κλίμα ασφυξίας στην ίδια την εκπαιδευτική λειτουργία, στο μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών.

Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών, να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υποδομών έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν απρόσκοπτα στο έργο τους.

Πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα

Αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των παιδιών σε κάθε σχολείο.

Ουσιαστική αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας

Υψώνουμε τις φωνές μας για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας Παναγιώτης Χατζησάββας ο οποίος κινήθηκε ακριβώς στο ίδιο πνεύμα με τους δυο προηγούμενους ομιλητές, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής  στους συναδέλφους του για τη απεργία της ΔΟΕ στις 23 Οκτωβρίου, καθώς  και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας.  Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Χατζησάββας  είπε:

Καλησπέρα σας

Κλιμακώνουμε σήμερα τον κοινό μας αγώνα, εκπαιδευτικοί και γονείς, μετά την κινητοποίηση της 3ης του Οκτώβρη και στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αγώνα σε όλους εκείνους που μέσα από τα τηλεπαράθυρα καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, σε όλους εκείνους που προβάλλουν το διαχρονικό αφήγημα πως για την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση δεν φταίνε οι κυβερνήσεις, δεν φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί. Γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε μαζί, από την ίδια όχθη και μαζί δίνουμε αυτό τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα. Απέναντί μας στην άλλη όχθη είναι οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων που φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, το πάστωμα των παιδιών σε πολυπληθή τμήματα, τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και οικονομική ασφυξία των σχολείων, τα χιλιάδες κενά μετά και τη β΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών, τα γερασμένα και σε πολλές περιπτώσεις ανασφαλή και επικίνδυνα σχολικά κτήρια. Αντίπαλός μας είναι η πολιτική εκείνη και όσοι την υπηρετούν που θέλει το σχολείο υποχρηματοδοτούμενο να λειτουργεί με χορηγούς και να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς, που θέλει τον δάσκαλο σκυφτό, φοβισμένο, φτωχό με μισθούς πείνας (776 € ο μισθός του νεοδιόριστου και 953 των αναπληρωτών.

Είμαστε σήμερα εδώ με κοινό βηματισμό και αποφασιστικότητα γιατί δεν ανεχόμαστε οι μαθητές μας να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και η παιδεία των παιδιών του λαού μας ως κόστος. Δεν είναι αριθμοί οι μαθητές μας. Δεν είναι κόστος η εκπαίδευση. Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρουν πίσω όλες τις συγχωνεύσεις τμημάτων γιατί οδηγούν σε πάστωμα των μαθητών, σε υποβάθμιση της παιδείας.

Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις.

Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών γιατί πίσω από τους αριθμούς των κενών που παραμένουν ακάλυπτα (πάνω από 60 είναι τα κενά στην Παράλληλη στήριξη στον Νομό μας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση), πίσω από τους αριθμούς των κενών που παραμένουν ακάλυπτα είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας που τα τσαλαπατά βάναυσα η κυβερνητική πολιτική στον βωμό της εξοικονόμησης. Κι όλα αυτά την ώρα που ζαλίζουν τα κέρδη των τραπεζών, των εφοπλιστών, των ομίλων στα σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια. 22 δις ευρώ τα καθαρά κέρδη τους τα δύο τελευταία χρόνια. Ζαλίζει ο αριθμός των 500.000 ευρώ τη μέρα για να είναι η φρεγάτα του ελληνικού στόλου στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Ζαλίζουν ακόμα και τα 7 δις που δίνονται στο ΝΑΤΟ για να μακελεύει τους λαούς του πλανήτη.

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν για τράπεζες, εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλά όταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται και διεκδικούν να στηριχθεί οικονομικά η δημόσια παιδεία, να δοθούν λεφτά για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού μας, τότε το χέρι των κυβερνώντων είναι κλειστό και η τσέπη τους έχει καβούρια.

Είμαστε σήμερα εδώ με κοινό βηματισμό και αποφασιστικότητα και λέμε στους κυβερνώντες, που αντιμετωπίζουν την παιδεία του λαού μας ως κόστος και τους μαθητές μας ως αριθμούς, πως δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε ενωμένοι όσα εκείνοι με τις πολιτικές τους μας στερούν από τους μαθητές μας.

Είμαστε σήμερα εδώ με κοινό βηματισμό και αποφασιστικότητα γιατί δεν ανεχόμαστε οι μαθητές μας το 2024 να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, σε ημιυπόγεια, σε κοντέινερ. Δεν ανεχόμαστε ολόκληρα νηπιαγωγεία στον νομό μας να στεγάζονται σε καταστήματα, σε ισόγεια πολυκατοικιών και σε αίθουσες κλουβιά όπως αυτή του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας.

Είμαστε σήμερα εδώ με κοινό βηματισμό και αποφασιστικότητα γιατί στεκόμαστε απέναντι στην υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, στην απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία, στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών που δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στα σχολεία μας, στο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζει η κυβέρνηση που ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί θα ψάχνουν για χορηγούς και θα αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως πελάτες κοιτώντας τους γονείς στην τσέπη.

Σήμερα, λοιπόν, φωνάζουμε μαζί γονείς και εκπαιδευτικοί να δώσουν λεφτά για την παιδεία των παιδιών του λαού μας. Να καλυφθούν όλα τα κενά και να πάρουν πίσω όλες τις συγχωνεύσεις. Να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα σχολικής στέγης για ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων.

Με κοινό βηματισμό δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα! Επόμενο βήμα η απεργία μας την επόμενη Τετάρτη, στις 23 Οκτώβρη. Καλή δύναμη!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

ΣΕΠΕ Ημαθίας: Στις 23 Οκτωβρίου απεργούμε / κλείνουμε τα σχολεία και διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους! 

banner-article

Ροη ειδήσεων