Θεσσαλονίκη – επιστημονικό συνέδριο: Hadron Therapy Symposium για τη θεραπεία του καρκίνου / 18 με 21 Οκτωβρίου 2024
Ο καρκίνος αποτελεί κεντρικό ζήτημα υγείας για την κοινωνία μας και δυστυχώς, αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς τα περιστατικά της νόσου αυξάνονται παγκοσμίως.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με καρκίνο λαμβάνει ακτινοθεραπεία, συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακτινοθεραπεία πραγματοποιείται με ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας. Ωστόσο, η θεραπεία με αδρόνια, επίσης γνωστή ως σωματιδιακή θεραπεία, χρησιμοποιώντας πρωτόνια και βαρύτερα ιόντα, αποτελεί μια ανερχόμενη και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο, με πολλά πλεονεκτήματα. Οι δέσμες πρωτονίων και βαρέων ιόντων μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους, προστατεύοντας παράλληλα τους υγιείς ιστούς, καθιστώντας τη θεραπεία πιο αποτελεσματική από άλλες μορφές ακτινοβολίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μοναδική διαθέσιμη επιλογή.
Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας H2020, χρηματοδοτεί το έργο HITRIplus (Heavy Ion Therapy Research Integration), υποστηρίζοντας τεχνικές προόδους, διασυνοριακή πρόσβαση, δικτύωση, διάδοση και εκπαίδευση στην έρευνα της θεραπείας με βαρέα ιόντα.
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή του υβριδικού επιστημονικού συνεδρίου «Hadron Therapy Symposium», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HITRIplus, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, η συμμετοχή είναι δωρεάν και περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:
- Διήμερο συνέδριο, στις 18-19 Οκτωβρίου, που επικεντρώνεται στην ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και των μελλοντικών σχεδίων για την ανάπτυξη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θεραπείας με αδρόνια με βάση τις κλινικές ανάγκες. https://indico.cern.ch/e/HadronTherapyWorkshop
Χώρος διεξαγωγής : Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
- Μονοήμερο MasterClass στον Σχεδιασμό Θεραπείας, στις 21 Οκτωβρίου, που θα περιλαμβάνει πρακτικές επιδείξεις. https://indico.cern.ch/e/TreatmentPlanningMasterClass
Χώρος διεξαγωγής : KEΔEA Θεσσαλονίκης
- Ευκαιρίες δικτύωσης για φοιτητές και νέους ερευνητές στον τομέα της θεραπείας με βαρέα ιόντα, και πληροφόρηση για ευκαιρίες καριέρας.
Οι διαλέξεις θα δοθούν από περισσότερους από 40 κορυφαίους διεθνείς επιστήμονες και θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις βασικές αρχές της θεραπείας με αδρόνια και τη ραδιοβιολογία έως τις εμπειρίες των ευρωπαϊκών κέντρων θεραπείας και τα μελλοντικά τους σχέδια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε συγκεκριμένες ενδείξεις θεραπείας, όπως ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου, τα σαρκώματα, καθώς και οι παιδιατρικές θεραπείες. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν νέες μέθοδοι, όπως ο συνδυασμός της θεραπείας με αδρόνια και της ανοσοθεραπείας, καθώς και η θεραπεία FLASH, ενώ θα τονιστούν και οι τεχνικές προκλήσεις που αφορούν τα συστήματα επιτάχυνσης και παροχής ακτινοβολίας.
Το συμπόσιο απευθύνεται κυρίως σε συμμετέχοντες που θέλουν να εξοικειωθούν με τη θεραπεία με αδρόνια, καθώς και σε φοιτητές που ειδικεύονται ή σκέφτονται να ειδικευτούν σε συναφείς τομείς, όπως η φυσική επιταχυντών, η ιατρική φυσική και η βιοφυσική. Στόχος είναι η προετοιμασία ειδικών, καθώς και νέων ερευνητών και φοιτητών που επιθυμούν να ενταχθούν στην ερευνητική κοινότητα της θεραπείας με βαρέα ιόντα, ώστε να αξιοποιήσουν την πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές της Ευρώπης. Το Συμπόσιο για τη Θεραπεία με Αδρόνια συνδέεται με άλλες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν αντίστοιχες επιστημονικές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη, όπως το Ιατρικό Φόρουμ του Αριστοτελείου, που θα πραγματοποιηθεί στον γειτονικό χώρο.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το συνέδριο της ΙΑΕΑ (International Atomic Energy Agency) για τη Θεραπεία με Αδρόνια, στο πλαίσιο του Τεχνικού Προγράμματος RER6039.
Για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα, τη λίστα των ομιλητών και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συμποσίου https://indico.cern.ch/e/HadronTherapySymposium
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (εγγραφές μέχρι τις 15/10)
Διαδικτυακά, χωρίς περιορισμό συμμετοχών, webcast link: https://webcast.web.cern.ch/event/i1431627
(Σύνδεσμος Zoom θα αποσταλεί μόνο στους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες).
Οι παρουσιάσεις θα ηχογραφηθούν και θα είναι διαθέσιμες online, χωρίς χρέωση.
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Με εκτίμηση,
Η οργανωτική ομάδα του HITRIplus και ΙΑΕΑ
Επιστημονικά υπεύθυνη: κ. Γιώτα Φωκά, Φυσικός- Ερευνήτρια GSI και CERN (yiota.foka@cern.ch)