Άρθρα Ελλάδα Κόσμος

Η πατριαρχική περιοδεία, ο χορός των δολαρίων και οι «ανεπιθύμητοι» στην Αυστραλία! / γράφει η Βάσω Μώραλη

Με τιμές αρχηγού κράτους επισκέπτεται την Αυστραλία από σήμερα και για ένα δεκαπενθήμερο (4-19/10/2024) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να προεξάρξει των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100ετηρίδας από την επίσημη ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (1924-2024).

Παρά τον μεγάλο αριθμό των ημερών παραμονής του στην πέμπτη ήπειρο, ο κ. Βαρθολομαίος έχει περιορίσει την «αποστολική» (όπως την χαρακτηρίζει πομπωδώς ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας) περιοδεία του σε μόλις δύο πόλεις, τις πολυπληθέστερες της χώρας, Σίδνεϊ και Μελβούρνη.  Σε αντίθεση με την προηγούμενη, ιστορική πρώτη του επίσκεψη ως Πατριάρχης στην Αυστραλία (το Νοέμβριο του 1996).  Τότε που -προσκεκλημένος και συνοδευόμενος από τον σπουδαιότερο Πρωθιεράρχη της Αυστραλίας, τον μακαριστό πλέον Αρχιεπίσκοπο  Στυλιανό, που διοίκησε, αναδιοργάνωσε και οδήγησε σε πλήρη ακμή την Αρχιεπισκοπή για περίπου τα μισά από τα 100 χρόνια της (44, συγκεκριμένα)- ο κ. Βαρθολομαίος περιόδευσε τη χώρα απ’ άκρο σε άκροτηςκαι γνώρισε αποθεωτική υποδοχή και φιλοξενία από την Ομογένεια.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώπιον χιλιάδων ομογενών στο Σίδνεϊ, συγχοροστατούντων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (στο κέντρο) και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού (δεύτερος από αριστερά) στις 24 Νοεμβρίου 1996

Τώρα, βέβαια, το προχωρημένο της ηλικίας του προκαθημένου της Ορθοδοξίας (έχει ήδη κλείσει τα 84 χρόνια του) του επιτρέπει μόνο πέντε μέρες «επίσημου προγράμματος», ενώ άλλες, λιγότερο «επίσημες», επισκέψεις και επαφές του θα χωρέσουν στο υπόλοιπο 10ήμερο της περιοδείας του στη νοτιο-ανατολική Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, η άφιξη του κ. Βαρθολομαίου και της πολυπληθούς συνοδείας του στο Σίδνεϊ είναι προγραμματισμένη για τις 7μμ τοπική ώρα σήμερα (4/10), 12 μεσημέρι ώρα Ελλάδας, κι αναμένεται ηχηρή παρουσία των ομογενών για την υποδοχή του στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου Kings ford Smith στο παράκτιο προάστιο Mascot του Βοτανικού Κόλπου (Botany Bay).

Το «βαρύ» πρόγραμμα του Πατριάρχη στο Σίδνεϊ

Η αυριανή μέρα, η πρώτη του επίσημου προγράμματος της πατριαρχικής περιοδείας, είναι ιδιαίτερα «βαριά»,ξεκινώντας με την επίσημη υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου και τέλεση δοξολογίας στον καθεδρικό ναό «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο κεντρικό προάστιο Redfern του Σίδνεϊ -όπου και οι εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής- παρουσία της κυβερνήτριας της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάργκαρετ Μπίζλι και του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Αυστραλίας Άντονι Αλπμανίζι και, φυσικά, του κλήρου της Αρχιεπισκοπής και πλήθους πιστών. Της δοξολογίας για τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας θα προηγηθεί η τέλεση των θυρανοιξίων  του ανακαινισθέντος (τελευταία) ναού, που είναι χαρακτηρισμένος -λόγω της παλαιότητάς του- ως «Μνημείο Κληρονομιάς» της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο κέντρο του Σίδνεϊ. Μπροστά αριστερά ο επιβλητικός ιστορικός (καθεδρικός) ναός του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου»

Τις μεσημεριανές ώρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον κ. Αλμπανίζι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο βόρειο Σίδνεϊ (Kirribilli) κι ακολούθως την κ. Μπίζλι στην επίσημη κατοικία της στην οδό Macquarie, εντός των παραθαλάσσιων Βοτανικών Κήπων (κι αρκετά κοντά στο περιβόητο πολυτελές διαμέρισμα του νυν Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου Γρινιεζάκη).

Η μέρα θα κλείσει με την αναγόρευση του κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αποστόλου Ανδρέου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (τριτοβάθμια σχολή που ιδρύθηκε το 1986 από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό και λειτουργεί αδιαλείπτως έκτοτε ως μέλος του Συνδέσμου Θεολογικών Σχολών του Σίδνεϊ/College of Divinity), σε αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (Seymour Centre), και με συναυλία μελών της τοπικής Χριστιανικής Ένωσης.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Σίδνεϊ θα κορυφωθεί με την τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής 6/10 σε έναν χώρο εκδηλώσεωνμεγάλης χωρητικότητας, στο κέντρο του Σίδνεϊ, στο Sydney Theatre του International Convention Centre στο Darling Harbour, όπου στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί ο Στινγκ, ο Έλτον Τζον, ο Νικ Κέιβ, η Κάιλι Μινόγκ κ.ά. διάσημοι καλλιτέχνες. Φυσικά, ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να φιλοξενήσει την Κυριακή με την πρέπουσα ευσέβεια και «ατμόσφαιρα» τη Θεία Λειτουργία -όπως είχε γίνει και στις 24/11/1996 στη μαζικότερη έως σήμερα θρησκευτική εκδήλωση της Ομογένειας (στο -κατεδαφισμένο πλέον- Sydney Entertainment Center, πάλι στην περιοχή του Darling Harbour), όπου συγχοροστάτησαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, παρουσία χιλιάδων ομογενών. Εκτενή αποσπάσματα από εκείνη την ιστορική Λειτουργία μετέδωσετότε το κρατικό κανάλι της Αυστραλίας ABC.

Στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, παρουσία και του Πολιτειακού πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς, ο κ. Βαρθολομαίος θα παραδώσει τελετουργικά στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας το νέο (και αμφιλεγόμενο) «Σύνταγμα» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που εισηγήθηκε ο κ. Μακάριος κι ενέκρινε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος του Φαναρίου και το οποίο προβλέπει  τον σκανδαλώδη αποκλεισμό της συμμετοχής ή σύμπραξης λαϊκών προσώπων σε διοικητικούς ρόλους κι αποφάσεις της Αρχιεπισκοπής (όπως επαίρεται με ανακοινώσεις του ο κ. Μακάριος) -ιδίως για οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα.  Αν και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χρωστά τη σημερινή της αξιοζήλευτη περιουσία και ακμή ακριβώς στη γενναιοδωρία, πολύχρονη συνεισφορά και ουσιαστική σύμπραξη των λαϊκών (εκλεγμένων) στελεχών της -όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο «Σύνταγμα» που ίσχυε έως πρόσφατα- στη διάρκεια της θητείας των προκατόχων του κ. Μακαρίου (των αειμνήστων Αρχιεπισκόπων Αυστραλίας Ιεζεκιήλ/1959-1974 και Στυλιανού/1975-2019)…

Ο χώρος εκδηλώσεων SydneyTheatre (ικανός να φιλοξενήσει πάνω από 7.000 άτομα), στο κέντρο του Σίδνεϊ, όπου θα τελεστεί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 6 Οκτωβρίου

Για την εξασφάλιση της προσέλευσης ικανού αριθμού πιστών στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχει δώσει αυστηρές εντολές στις Ενορίες/Ενορίες-Κοινότητες και τους ιερείς τους να επιστρατεύσουν ομογενείς για συμπλήρωση τουλάχιστον δύο μεγάλων λεωφορείων η κάθε μία, ώστε από τις συνολικά 40 Ενορίες της Νέας Νότιας Ουαλίας (συμπερ. και της Περιφέρειας της Πρωτεύουσας Καμπέρα – σε απόσταση τριών ωρών οδικώς από το Σίδνεϊ) να μεταφερθούν δωρεάν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τουλάχιστον 4.000 άτομα, αν όχι πολύ περισσότερα (και από τις γειτονικές Πολιτείες Νότια Αυστραλία και Κουήνσλαντ)… Επιπλέον, έχει δοθεί οδηγία σε όλους τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (πάνω από 150 συνολικά) να προσέλθουν στις επίσημες τελετές και στα δείπνα στο Σίδνεϊ ή στη Μελβούρνη (οι έγγαμοι με τις πρεσβυτέρες τους) -με δικά τους έξοδα, εννοείται.

Υποχρεωτική κοινή ιερατική στολή $2.000 για τους κληρικούς!

Αυτά τα έξοδα των ιερέων/κληρικών απ’ όλη την Αυστραλία (μετακίνησης και διαμονής σε Σίδνεϊ ή Μελβούρνη), πάντως, δεν είναι τίποτα μπροστά στο πανάκριβο «κουστούμι» που τους υποχρέωσε ο Ποιμενάρχης τους Μακάριος να ράψουν (κυριολεκτικά)!.. Με αξίωση του κ. Μακαρίου, κάθε κληρικός της Αρχιεπισκοπής υποχρεώθηκε να καταβάλει από την τσέπη του το ποσό των2.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1.300 ευρώ) για να αποκτήσει ειδική «ιερατική στολή», πανομοιότυπη για όλους (!), την οποία θα φορά σε κάθε λειτουργική υποχρέωσή του στη διάρκεια της πατριαρχικής περιοδείας.

Έτσι, οι ομογενείς της Αυστραλίας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους κληρικούς τους σαν ομοιόμορφα «στρατιωτάκια» μπροστά στον Πατριάρχη.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι ειδικές στολές -λογικά πάνω από 100 συνολικά-παραγγέλθηκαν μαζικά στην Κίνα, με τη φροντίδα ανθρώπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (κάντε μόνοι σας τον λογαριασμό, σε μια εποχή που οι άστεγοι -ανάμεσά τους και ολόκληρες οικογένειες!- πολλαπλασιάζονται καθημερινά στην Αυστραλία).

Επιπλέον, προκειμένου το 15ήμερο ταξίδι του Πατριάρχη στην Αυστραλία να αποβεί άκρως «παραγωγικό», σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες μας επιχειρήθηκε από την Αρχιεπισκοπή εδώ και δύο μήνες περίπου να επιβληθεί χαράτσι $15.000 (περίπου $9-9.500 ευρώ) σε κάθε Ενορία/Ενορία-Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής στο Σίδνεϊ, τουλάχιστον, «για την κάλυψη του κόστους της περιοδείας του Πατριάρχη»! Όμως, οι αντιδράσεις των πρώτων Ενοριών στις οποίες διαβιβάστηκε αυτή η απαίτηση ήταν τόσο σφοδρές, που η Αρχιεπισκοπή «μαζεύτηκε» άρον άρον, απέφυγε να διαβιβάσει την απαίτησή της για το χαράτσι στις υπόλοιπες κι αρκέστηκε στις πιέσεις για «τουλάχιστον δύο γεμάτα τραπέζια από κάθε Ενορία/Ενορία-Κοινότητα στο δείπνο για τον Πατριάρχη».

Το «επίσημο πρόγραμμα» του Πατριάρχη στο Σίδνεϊ ολοκληρώνεται νωρίς το βράδυ της Τρίτης  6/10, με το μεγαλοπρεπές δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του σε μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων (Grand Ballroom) πάλι του International Convention Centre, με «τσουχτερό» αντίτιμο 250 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 150 ευρώ) κατ’ άτομο, κόστος που έχει αποτρέψει τη συμμετοχή πολλών ομογενών μας στην εκδήλωση -όπως πληροφορηθήκαμε από το Σίδνεϊ- παρ’ ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις από τα κεντρικά της Αρχιεπισκοπής ώστε η κάθε Ενορία/Ενορία-Κοινότητα να «κλείσει» τουλάχιστον από δύο τραπέζια των 10 ατόμων (συνολικά 20 άτομα x $250/άτομο=$5.000 από κάθε Ενορία).

(Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι, με δεδομένη τη μαζική φυγή από την Εκκλησία των νεότερων Ελληνο-Αυστραλών, λόγω της οργής και της απογοήτευσής τους από τα σκάνδαλα και τις αυθαιρεσίες της τελευταίας πενταετίας στους κόλπους της, η μεγάλη πλειονότητα των ομογενών που έχουν απομείνει τα τελευταία χρόνια κοντά στην Αρχιεπισκοπή είναι ηλικιωμένοι (συνταξιούχοι), με μέσο όρο μηνιαίας σύνταξης το πολύ $2.000 για έναν συνταξιούχο (συνολικά $3.000 για ζευγάρι συνταξιούχων),και ότι το κόστος ζωής εκεί έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, γίνεται αντιληπτό ότι η προσέλευση των περισσότερων «απλών» ομογενών (των αφανών  εργατών/εργατριών και στηριγμάτων της τοπικής Εκκλησίας) στο επίσημο δείπνο του Πατριάρχη είναι απαγορευτική.)

Στις υπόλοιπες μέρες του, μέχρι την αναχώρησή του για τη Μελβούρνη, ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί στο Σίδνεϊ και την γύρω περιοχή οργανισμούς και ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής, ενορίες κ.α., θα έχει επαφές με ανώτατες πολιτειακές, πολιτικές και τοπικές αρχές, με τους διπλωματικούς εκπροσώπουςτης Ελλάδας και της Τουρκίας, με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και άλλων χριστιανικών δογμάτων κι εκκλησιών, με τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, με ομογενειακούς συλλόγους κ.λπ.

Στη Μελβούρνη με… παρέλαση!

Στις 12 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης και η πολυπληθής κουστωδία του, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο κι άλλους συνοδούς, θα επιβιβαστούν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος -που ευγενώς παραχωρεί ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας- για ν’ αναχωρήσουν από το Σίδνεϊ για τη Μελβούρνη. Τον δεύτερο και τελευταίο σταθμό της «αποστολικής» επίσκεψής του στην Αυστραλία, όπου κατοικεί και η μεγάλη μάζα της Ομογένειάς μας.

Εδώ το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου περιορίζεται αυστηρά σε δύο μέρες: 13 και 14/10. Η πρώτη μέρα (Κυριακή 13/10) περιλαμβάνει πρωινή πανηγυρική Θεία Λειτουργίαχοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και παρουσία της κυβερνήτριας της Πολιτείας της Βικτώριας Μαργκαρέτ Γκάρντνερ στο κεντρικό γήπεδο τένις του διάσημου τουρνουά AustralianOpen, την Margaret Court Arena(7.500 θέσεων -για έναν πληθυσμό ομογενών που ξεπερνά τις 150.000 μόνο στη Μελβούρνη).

Το κεντρικό γήπεδο τένις Margaret Court Arena (με την κλειστή οροφή), στη Μελβούρνη, όπου θα φιλοξενηθεί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 13 Οκτωβρίου

Αμέσως μετά, από τη 1.30 έως τις 3.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προς τιμήν του Πατριάρχη μια «Εθνική Παρέλαση Νεολαίας/National Youth Parade», που διαφημίζεται επί μέρες στον ομογενειακό Τύπο με χρυσοπληρωμένες καταχωρήσεις (σχετική φωτό με την ολοσέλιδη διαφήμιση της παρέλασης στην μεγάλου σχήματος εφημερίδα «Νέος Κόσμος» Μελβούρνης, στις 26 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου ).  Η παρέλαση θα φιλοξενηθεί στην Kia Arena, άλλο ένα (μικρότερο) γήπεδο τένις του (Ολυμπιακού) Πάρκου της Μελβούρνης, αρκετά κοντά στο γήπεδο όπου θα έχει προηγηθεί η Θεία Λειτουργία. Πόσοι και ποιοι -πλην των μαθητών των δυο ημερήσιων Κολλεγίων/σχολείων και των κατηχητικών της Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη- θα δώσουν το παρών στην πολυδιαφημισμένη παρέλαση είναι άγνωστο κι αμφίβολο. Πάντως, έχει επιβεβαιώσει πως θα την παρακολουθήσει στο πλευρό των κ.κ. Βαρθολομαίου και Μακαρίου ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι -η δημοφιλία του οποίου κατρακυλά επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Το Ολυμπιακό Πάρκο Μελβούρνης θα φιλοξενήσει και το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη, στον χώρο εκδηλώσεων Centrepiece, την επόμενη μέρα αργά το απόγευμα (14/10), με κόστος συμμετοχής ανάλογο εκείνου του Σίδνεϊ.

Τις επόμενες μέρες της παραμονής του στη Μελβούρνη ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει επαφές με τον Κλήρο της Μελβούρνης, θα επισκεφθεί τις πολιτειακές αρχές, ομογενειακά σχολεία, ιδρύματα κι οργανισμούς, ενορίες της Αρχιεπισκοπής αλλά και το Κέντρο Προστασίας της Αυστραλιανής Πανίδας (ως ευαίσθητος για το Περιβάλλον), καθώς και τους συγγενείς του στην πόλη (τον αδελφό του και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, που διαμένουν μόνιμα εκεί).

Σε όλη τη διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού στην Αυστραλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα είναι, φυσικά, μόνος. Εκτός από στενότατους συνεργάτες του (κληρικούς και λαϊκούς) στο πατριαρχικό γραφείο, στο Φανάρι, η επίσημη συνοδεία του περιλαμβάνει επίσης τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, την ηγουμένη της Μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών (όπου πρόσφατα ο κ. Βαρθολομαίος διέμεινε για ολιγοήμερη ανάπαυση) μοναχή Ιακώβη, τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (και -όπως υποστηρίζουν γνώστες των πραγμάτων στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- αφανή λογογράφο και σύμβουλο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) Θεόδωρο Γιάγκου, αλλά και τον ανιψιό του Χρήστο Αρχοντώνη. Συνολικά, συνοδεία 11 ατόμων!

Παράλληλα, ταξιδεύει από την Ελλάδα για να βρίσκεται στο πλευρό του Πατριάρχη κατά την παραμονή του στην Αυστραλία και να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας.

«Μέσα» οι άσχετοι, «εκτός» οι σχετικοί με τα 100χρονα της Αρχιεπισκοπής!

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκαλεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ομογένειά μας στην Αυστραλία, ότι ενώ μετακινούνται στην Αυστραλία συνοδεύοντας τον Πατριάρχη πλήθος σχετικοί και …άσχετοι (που δεν έχουν καν ξαναδεί την Αυστραλία από κοντά) για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής, η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «ξέχασε» να προσκαλέσει Ιεράρχες κι άλλους σημαντικούς κληρικούς, που συμμετείχαν και πρόσφεραν επί σειρά ετών στη ζωή και τη δράσητης εκεί Εκκλησίας και στην ανάπτυξη του σημαντικότερου θεσμού κι Οργανισμού της αυστραλιανής ομογένειας: της Αρχιεπισκοπής!..

Έστω και για να συμμετάσχουν σ’ έναν …πανηγυρικό Εσπερινό μόνο γι’ αυτά τα 100 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, υπό τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και προκλήσεις του απώτερου παρελθόντος, εκείνοι κοπίασαν και συνεισέφεραν απείρως περισσότερο από τον ίδιο τον σημερινό επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και τους σχετικούς – άσχετους προσκεκλημένους του.

Μητροπολίτες, Επίσκοποι και μέλη του κατώτερου Κλήρου της Αρχιεπισκοπής, που κατέθεσαν τόνους ιδρώτα οργώνοντας την Αυστραλία ακόμα και επί δεκαετίες για να φτάσουν και στην τελευταία μικρή κοινότητα ομογενών μας για να προσφέρουν τις ευσεβείς υπηρεσίες τους, λειτουργώντας, εξομολογώντας, βαπτίζοντας, παντρεύοντας, κηδεύοντας ή παρηγορώνταςΕλληνο-Αυστραλούς σε κάθε γωνιά της χώρας, στηρίζοντας και κατευθύνοντας ιδρύματα, σχολεία, φιλανθρωπικές και φιλόχριστες πρωτοβουλίες κ.α., που κέρδισαν την αγάπη και τον σεβασμό των ομογενών με την εργατικότητα, την ευσυνειδησία, την αφιλοχρηματία και την αξιοπρέπειά τους, που απέκτησαν δεσμούς ζωής με τον τόπο και τους ανθρώπους του, κρατήθηκαν μικρόψυχα «εκτός» της λαμπρής επετείου ως «ανεπιθύμητοι». Μιας επετείου που ανήκει σε όλους (κληρικούς και λαϊκούς) όσους σκαρφάλωσαν την «ανηφόρα των 100 χρόνων» στην Αυστραλία και άνοιξαν δρόμους για να τους περπατούν και να τους εκμεταλλεύονται τώρα ακόπως και αγνωμόνως οι «διάδοχοι», που έχουν πάρει «φόρα – κατηφόρα» και τίποτα δεν φαίνεται να τους σταματά…

Παραφουσκωμένοι αριθμοί σε επίσημο πατριαρχικό μήνυμα!

Πάντως, μια που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεθεί στην Αυστραλία αυτοπροσώπως, καλό θα είναι να πληροφορηθεί επιτέλους έγκυρα και αξιόπιστα για το πραγματικόπλήθος του ποιμνίου της Αρχιεπισκοπής, αλλά και για τον πραγματικό αριθμό των ναών που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ώστε να μην γράφονται αστειότητεςμε την υπογραφή του (!) στα επίσημα ετήσια Δίπτυχα του Πατριαρχείου με παραφουσκωμένους αριθμούς, που βρίσκονται μόνο στα φουσκωμένα μυαλά όσων ενσυνείδητα τον παραπλανούν!

Επειδή ο πραγματικός αριθμός των Ελληνορθοδόξων που υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (Ελλαδιτών, Ελληνοκυπρίων, Αιγυπτιωτών Ελλήνων, προσφυγικής καταγωγής Ελλήνων,που μετανάστευσαν στην Αυστραλία εδώ και 100 και πλέον χρόνια, και των σημερινών απογόνων τους) δεν είναι φυσικά ούτε «περίπου έν εκατομμύριο» -όπως ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος υποστηρίζει στο μήνυμά τουστις σελίδες των φετινών«Διπτύχων»/Επετηρίδας του Οικουμ. Πατριαρχείου- ούτε «800.000», όπως ισχυρίζονται ευκαίρως – ακαίρως ο κ. Μακάριος και οι αδαείς(αυστραλογεννημένοι, μάλιστα, οι περισσότεροι!) Επίσκοποί του σε παραπλανητικές επίσημες ανακοινώσεις τους, αλλά περίπου 400.000-όπως τόνισε σε σχετικό προχθεσινό μήνυμά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη ο ομοσπονδιακός Αυστραλός πρωθυπουργός κι όπως κατ’ επανάληψη δείχνουν οι επίσημες απογραφές του αυστραλιανού κράτους ανά πενταετία (βάσει όσων μονίμων κατοίκων της Αυστραλίας δηλώνουν «Ελληνορθόδοξοι», ελεύθερα και άφοβα, στα απογραφικά δελτία): 423.000 (απογραφή του 2021) ή 397.000 (απογραφή του 2016).

Απόσπασμα από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στα φετινά «Δίπτυχα» του Πατριαρχείου, με τους «παραφουσκωμένους αριθμούς» για την Αυστραλία

Και ούτε, φυσικά, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διαθέτει«περισσότερους από 300 ναούς», όπως πάλι ψευδώς αναφέρεται στο μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου στα φετινά Δίπτυχα του Πατριαρχείου!.. Όλοι οι ναοί της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (συμπεριλαμβανομένων και των μικρών εξωκλησιών) δεν ξεπερνούν τους 150 σ’ όλη την Αυστραλία -όπως μπορεί κανείς να τους μετρήσει έναν έναν στα ετήσια ημερολόγια της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας! Πότε έφτασαν και ξεπέρασαν τους …300;

Πότε και ποια σχολεία «ίδρυσε» ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γρινιεζάκηςτην πενταετία που ηγείται της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας -όπως, επίσης, παραπλανητικά αναφέρεται στο προαναφερθέν μήνυμα του Πατριάρχη; Και πολλά άλλα ακόμα, άτοπα κι ανυπόστατα, που προκαλούν είτε θλίψη κι απογοήτευση είτε γέλια για τον «κατήφορο»…

Η Ομογένεια της Αυστραλίας δεν καταπίνει άλλα ψέματα, έχει απογοητευθεί και διαψευσθεί σε πολλές προσδοκίες της από την Εκκλησία τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό κι απομακρύνεται ολοταχώς (ιδίως η μορφωμένη νέα γενιά -πλην ελάχιστων «κολλητών» ή συμφεροντολόγων) απ’ όσους νιώθει ότι την κοροϊδεύουν και την εκμεταλλεύονται ψυχρά για ίδιον όφελος.  Αφού κάποιοι αδυνατούν να βάλουν όρια στην υποκρισία τους, θα εισπράξουν το αντίτιμο της μαζικής αδιαφορίας. Είναι σε θέση ο Πατριάρχης να το αντιληφθεί αυτό το κρίσιμο δεκαπενθήμερο και να βάλει το αναγκαίο «φρένο», να τραβήξει τα λουριά;.. Ίδωμεν!

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ