Η Τσαπανίδου ενημέρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ορκίζεται βουλευτής / «αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».
Για την απόφασή της να αποδεχθεί τη βουλευτική έδρα που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη η Πόπη Τσαπανίδου.
Η δημοσιογράφος είχε κληθεί το πρωί της Τρίτης στην Κουμουνδούρου για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της, καθώς η ηγεσία του κόμματος επιθυμούσε η έδρα να πάει στον πρόεδρο του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τηλεφώνημα το βράδυ της Δευτέρας από την Κουμουνδούρου στην κυρία Τσαπανίδου και έτσι κλείστηκε το πρωινό ραντεβού. Στη διάρκεια μισής ώρας συνάντηση, ο κ. Καπνισάκης ρώτησε την δημοσιογράφο εάν προτίθεται να αποδεχθεί την απόφαση της πολιτικής γραμματείας και να παραιτηθεί του δικαιώματος, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή.
Η κυρία Τσαπανίδου απάντησε ότι νωρίτερα το πρωί της Τρίτης δέχθηκε τηλεφώνημα από το προεδρείο της Βουλής για το εάν θα δεχθεί την έδρα ή όχι και είχε ήδη απαντήσει θετικά. Άρα δεν υπήρχε θέμα πλέον.
Λίγο αργότερα η Πόπη Τσαπανίδου με ανάρτηση στο Facebook επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει «την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».
Αναλυτικά η ανάρτηση
«Πριν λίγο κλήθηκα επισήμως από το Προεδρείο της Βουλής, με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η εκλογική διαδικασία και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου, να αναπληρώσω, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την έδρα που έμεινε κενή.
Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική γραμματεία στην τελευταία συνεδρίασή της, περισσότερες από 23 νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και πάνω από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ταχθεί υπέρ της εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι είναι ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και ότι προέρχεται από τον απόδημο ελληνισμό, όπως και ο παραιτηθείς κ. Ηλιόπουλος.
Ωστόσο, προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ήταν να παραιτηθούν και οι πέντε επιλαχόντες που προηγούνται του κ. Κασσελάκη, υποψήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ήτοι, πέραν της κυρίας Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Θανάσης Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη. Η τελευταία, ενώ έχει ήδη μετακινηθεί στη Νέα Αριστερά, με αλλεπάλληλες δηλώσεις της είχε διαμηνύσει ότι δεν θα παραιτούνταν της έδρας εάν έφτανε η σειρά της.