Άρθρα Θέματα Παιδείας Κοινωνία

Ο «Ψαλιδοχέρης» της Eκπαίδευσης / γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

«Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή! Μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό Αρμαγεδδώνα που έχει ενσκήψει πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Η δημόσια εκπαίδευση κατεδαφίζεται, θέσεις εκπαιδευτικών χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη»
«Υπερπαραγωγή» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής. ● Τάξεις συνωστισμού με 25-27 άτομα, μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία προκειμένου να επιτύχει το υπουργείο Παιδείας τον στόχο του που είναι η μείωση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Καταστρατηγώντας κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει με τη λήξη του σχολικού έτους (2023-2024) και αγνοώντας τις αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (ακόμα και με… προφορικές εντολές) εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει μια «υπερπαραγωγή» τάξεων συνωστισμού με 25-27 μαθητές, προκειμένου να επιτύχει το υπουργείο Παιδείας τον φετινό στόχο του για μεγάλο «ψαλίδι» στον αριθμό αναπληρωτών που θα προσληφθούν.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα με συνεχείς παρεμβάσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, επιχειρούν να αναγκάσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με υπερφορτωμένα τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών σε άλλη σχολική μονάδα προκειμένου να μη γίνουν διχοτομήσεις τμημάτων, ενώ ταυτόχρονα στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων υπάρχουν μαθητές με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Αυτό αποτελεί έκνομη πράξη καταστρατήγησης της νομοθεσίας και αφετέρου εγκατάλειψη κάθε παιδαγωγικής έννοιας.

«Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή! Μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό Αρμαγεδδώνα που έχει ενσκήψει πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Η δημόσια εκπαίδευση κατεδαφίζεται, θέσεις εκπαιδευτικών χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Κανελλόπουλος και Δημήτρης Σιαφλιάνης, αιρετοί στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. «Σε σχολεία, δηλαδή, που το σύνολο των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει το 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα (!), αντί να δημιουργηθούν 2 τμήματα, και ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχολική μονάδα, όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 25» τονίζει ο Δήμος Καισαριανής σε καταγγελία του.

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη παιδαγωγικά από τη στιγμή που επιχειρούν να το εφαρμόσουν σε όλες τις τάξεις, ακόμα και στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού. Μαθητές που μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά. Γίνεται αντιληπτό τι θα επακολουθήσει τη νέα σχολική χρονιά, όταν εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διδάξουν σε τμήματα των 25 μαθητών, με μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και χωρίς παράλληλη στήριξη ή με παράλληλη στήριξη που «μοιράζεται» σε 3-4 μαθητές.

Και τα Ειδικά Σχολεία «θύματα» περικοπών

Εκτός από τις συγχωνεύσεις και το «ψαλίδι» στα ολιγομελή Τμήματα, προκύπτει τώρα από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ότι σχεδιάζει να τερματίσει το όριο στον αριθμό μαθητών που μπορεί να φοιτούν στα Τμήματα των Ειδικών Σχολείων, δηλαδή να δημιουργήσει τάξεις με τον ανώτατο αριθμό μαθητών. Ναι, στα Ειδικά σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, αναστέλλει την κατάτμηση τμημάτων!

Αυτό, καθώς με τη νέα εγκύκλιο δόθηκε οδηγία ότι η μείωση του αριθμού μαθητών/μαθητριών στο κατώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος, αφορά μόνο «εξαιρετικές περιπτώσεις» και μάλιστα ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να αιτιολογούν αναλυτικά κάποια περίπτωση που κρίνεται εξαιρετική.

Να σημειώσουμε ότι η διατύπωση αυτή περί «εξαιρετικών περιπτώσεων» προβλέπεται στον Ν. 3699/2008 και δεν αλλάζει κάτι, ωστόσο η πρακτική μέχρι πέρυσι ήταν να θεωρούνται ως τέτοιες περιπτώσεις αρκετές, προκειμένου να παρέχεται ουσιαστική φροντίδα και εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά, έχοντας λιγότερα σε κάθε τάξη. Τώρα η «εξαιρετική περίπτωση» θα πρέπει να αιτιολογείται πλήρως και συνεπώς ο αριθμός μαθητών ανά τάξη θα φτάσει στα άνω όρια.

Αλχημείες με τις εγγραφές

// Με «ψαλίδι» και στα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, αλλά και με «πονηριές» όπως η πραγματοποίηση των εγγραφών σε μια περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά και πολλοί γονείς δεν πρόλαβαν να γράψουν τα παιδιά τους, επιχειρεί το υπουργείο παιδείας να πετύχει τον στόχο του για το νέο σχολικό έτος, που δεν είναι άλλος από το να περιορίσει στο ελάχιστο, ακόμα και στο μισό σε σχέση με πέρυσι, τον αριθμό των αναπληρωτών που θα προσληφθούν.\\

Ετσι, οι μαθητές των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, που δεν θα εγκριθούν, θα πρέπει τον Σεπτέμβρη να βρουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα ομάδας προσανατολισμού, τομέα ή ειδικότητας, που επιθυμούν. Διαφορετικά, καλούνται να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούν. Οι περικοπές, μαζί με τις συγχωνεύσεις σε τμήματα, είναι η νέα πραγματικότητα που προωθεί η κυβέρνηση στο αγαθό της παιδείας: τη δημιουργική λογιστική, πάντα με το γράμμα του νόμου.

«Η μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων, όπως παραπλανητικά ονομάζει το υπουργείο τα τμήματα που δεν συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει, οξύνει την ήδη υπάρχουσα υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός Αννα Μπαχτή, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, και συμπληρώνει: «Οι μαθητές των ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν, θα πρέπει τον Σεπτέμβρη να βρουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα ομάδας προσανατολισμού, τομέα ή ειδικότητας, που επιθυμούν. Διαφορετικά, καλούνται να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου ακόμα κι αν δεν το επιθυμούν, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μετακινούνται σε δύο, τρία, τέσσερα και περισσότερα σχολεία».

«Η κυβέρνηση προσδοκά προφανώς ότι στα πολυπληθή τμήματα που σχηματίζονται σε σχολικά κτίρια, τα οποία σε πλείστες περιπτώσεις δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές για να αποκαλούνται σύγχρονα διδακτήρια, θα εφαρμοστούν προγράμματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας προσαρμοσμένα στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών, θα εισαχθούν νέα καινοτόμα προγράμματα, όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, θα ενταχθεί η “καινοτομία” του πολλαπλού βιβλίου, θα υλοποιηθούν πολιτικές αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας που είναι σε έξαρση…», επισημαίνει ο δάσκαλος Ευθύμιος Τουρνάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων