4ο Γυμνάσιο Βέροιας: Μια καλοστημένη μουσικοθεατρική παράσταση, που ενθουσίασε το κοινό
Βλέπουμε τη βία στα σχολεία, ακόμη και στα γυμνάσια, (όχι μόνο στα λύκεια), να παρασέρνει τα πάντα σαν χιονοστιβάδα. Ούτε δάσκαλοι, ούτε γονείς, ούτε Πολιτεία μπορούν να τη σταματήσουν. Και ξέρουμε πως οι αιτίες είναι πολλές.
Η χθεσινή όμως βραδιά ήταν μια μικρή όαση στο σκοτεινό τοπίο.
Το 4ο Γυμνάσιο Βέροιας παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο “Μουσικές του Κόσμου”. Ως εδώ τίποτα το μη συνηθισμένο. Συχνά τα σχολεία παρουσιάζουν ανάλογες εκδηλώσεις. Η διαφορά ήταν στο πώς.
Και το πώς δεν αφορά μόνο στην ποιότητα ή την αισθητική της εκδήλωσης. Αφορά στη συμμετοχή των παιδιών. Στο πώς συμμετείχαν, με τι λογής διάθεση. Τι βλέπαμε εμείς οι θεατές στα πρόσωπά τους. Κι εκεί υπήρχε ηρεμία, γλυκύτητα, χαρά. Μας θύμισαν το παραμύθι με τον “Μαγικό αυλό”, που διαλύει τα σκοτάδια, οδηγώντας στην καλοσύνη και το φως.
Το 4ο Γυμνάσιο δεν είναι μουσικό σχολείο. Ό,τι, λοιπόν, έγινε, για να στηθεί η εκδήλωση, έγινε εκτός μαθημάτων, με τη διάθεση προσφοράς στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από τη μεριά των καθηγητών που την ανέλαβαν, αλλά και από τη μεριά των μαθητών.
Και ο Διευθυντής του Σχολείου Νίκος Ουσουλτζόγλου και ο Προϊστάμενος της Β/θμιας Σάκης Αλατζόγλου, αλλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου Ιωάννα Κωνσταντή, (υπό την αιγίδα του Συλλόγου έγινε η εκδήλωση), προλογίζοντας τόνισαν τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο με διάθεση ωρών εκτός ωραρίου, οδηγώντας σε εικόνες εκδηλώσεων που εκπλήσσουν.
Η Χορωδία του Σχολείου με δύο φωνές, σοπράνο και άλτο, έχει ζωή 8 χρόνων. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Μουσικής του Σχολείου, τον Σταύρο Θεοχαρόπουλο και πέρα από το ότι συμμετείχε σε συναντήσεις χορωδιών, η χθεσινή της εμφάνιση απέδειξε το μεράκι, τις ικανότητες, το ταλέντο που διαθέτει ο μαέστρος της αλλά και τον τρόπο που επενεργεί πάνω στα παιδιά. Τα παιδιά ήταν δοσμένα σ’ αυτό που έκαναν, και το έκαναν παράγοντας ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, με πρόσωπα λαμπερά. Ο Σταύρος Θεοχαρόπουλος μπορεί να είναι περήφανος για τη χορωδία του.
Τα τραγούδια που ακούστηκαν έσμιγαν τις χώρες του Κόσμου μελωδικά, ξεκινώντας από την Ιαπωνία, Αγγλία, Ισραήλ, Αμερική, Ελλάδα,(Χατζιδάκις), για να καταλήξουν σε παραδοσιακό της Αφρικής.
Υπέροχες οι φωνές των παιδιών, συχνά ενισχυμένες από ανάλογες κινήσεις, για να τονιστεί το συναισθηματικό τους υπόβαθρο, άψογος ο μαέστρος, εξαιρετική, όπως πάντα η Πόπη Φιρτινίδου που συνόδευε στο πιάνο, και πλάι στη μελωδία ο λόγος.
Ανάμεσα στα τραγούδια ο λόγος, που φώτιζε τον πυρήνα των τραγουδιών, ήταν ένα ταξίδι στον έρωτα, την κυριαρχία του χρόνου, τη ψυχική καλλιέργεια, την ελπίδα, την αυτοπεποίθηση, τον αγώνα για ελευθερία, ομόνοια και δικαιοσύνη. Εδώ η ιδιαίτερη φωνή του Λευτέρη Κορυφίδη έδωσε θεατρική διάσταση στο λόγο, για να τον δέσει με τη μελωδία αρμονικά.
Η εκδήλωση, όμως, είχε και μια ακόμη διάσταση. Αυτήν που έδωσε η γυμνάστρια του Σχολείου, Ευγενία Βύζα, που δημιούργησε εμπνευσμένα τη Χοροθεατρική Ομάδα του Σχολείου.
Οι μικροί μαθητές, παιδιά 13 με 15 χρόνων, κινήθηκαν πάνω στη σκηνή με αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας συμβολισμούς εύστοχους και υπηρετώντας ιδέες όπως αυτές του αγώνα, της ελευθερίας και της ομόνοιας.
Κινήσεις αρμονικές ή επαναστατικές, πάντα όμως ελεγχόμενες από τη δασκάλα τους, με προσωπεία κάποιες φορές συμβολικά, έκαναν τα παιδιά της Χοροθεατρικής Ομάδας να εισπράξουν το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού, όπως και η Χορωδία.
Η εκδήλωση ήταν ένα μικρό αφιέρωμα στον Πολιτισμό και την Τέχνη και οι Κυβερνήσεις θα έπρεπε να σκεφτούν πως η Τέχνη και ο Πολιτισμός δημιουργούν τον αυριανό άνθρωπο, μαζί βέβαια με τη γνώση και όχι οι ξερές πληροφορίες, με τις οποίες γεμίζουν ασφυκτικά τα κεφάλια των παιδιών τα τελευταία χρόνια.
«Απόψε έχουμε ετοιμάσει ένα ταξίδι στον κόσμο. Ένα ταξίδι στα τραγούδια των λαών του κόσμου. Με τις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών που θα ερμηνεύσει η χορωδία μας, καθώς και με την επεξηγηματική συμβολή του αφηγητή και του χοροθεάτρου μας, θα δημιουργήσουμε ένα απάνθισμα από λυρισμό και σύμβολα που μιλούν για τον έρωτα, την αδυσώπητη κυριαρχία του χρόνου στην ανθρώπινη οντότητα, τη σημασία της ψυχικής καλλιέργειας, την αξία της ελπίδας, της αυτοπεποίθησης, του συλλογικού αγώνα για μια κοινωνία όπου η ομόνοια, η δικαιοσύνη και η ελευθερία δε θα αποτελούν ζητούμενα, αλλά μια κεκτημένη πραγματικότητα, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν τη ζωή τους χωρίς καταπίεση και μίσος. Μουσικές του κόσμου, λοιπόν!» ανέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και ήταν αλήθεια…
“Η Τέχνη είναι πάντα ιαματική” θα πούμε εμείς!
Φωτογραφίες: faretra.info
…………
Συμμετείχαν οι μαθητές:
Διφωνη Χορωδία Όμοιων Φωνών (SA):
Soprano: Δαγκουλή Φωτεινή, Ζιώγα Μαρία, Θεοδωρίδου Μαριλένα, Καλογεροπούλου Μιχαέλα, Καψαλού Ιωάννα, Κιζιρίδου Σωτηρία, Κοροσίδης Γιώργος, Λουμπουρδή Γεωργία, Μαραβελάκη Ελπίδα, Μάρκου Δέσποινα, Μέτα Κορίνα, Μπεγκάι Ειρήνη, Μπέτσα Γεωργία, Νάκας Κωνσταντίνος, Οικονόμου Ανθή, Πετκέλη Στέλλα, Ρακολλάρι Αλίκη, Σταματοπούλου Νικολέτα, Τσανακτσίδου Ευδοκία, Τσολάκου Δήμητρα.
Alto: Γαλάνη Χιονία Αναστασία, Γιοβανοπούλου Ιουλία, Γούλα Αναστασία, Ζαμάνη Μαρία, Ζησέκα Ελπινίκη, Ζιώγα Φανή-Αντωνία, Καραγκιοζοπούλου Εύα, Καραμίχου Ασημίνα-Ραφαηλία, Κασαμάκης Κωνσταντίνος, Κοντογιάννη Μαρία, Κοντού Αναστασία, Κούγκα Σταυρούλα, Μάρκου Δέσποινα, Μπλατσιώτη Ελισάβετ, Πασχαλίδου Ηλιάνα, Περισιανίδου Αλεξάνδρα, Τσιγκογιάννη Σοφία, Φραντζή Λίνα, Χασιούρα Χριστίνα, Χατζηχρηστίδου Έλενα.
Χοροθεατρική Ομάδα:
Ζησέκα Ελπινίκη, Καλογεροπούλου Μιχαέλα, Κασαμάκης Κωνσταντίνος, Λουμπουρδή Γεωργία, Μεταξοπούλου Αναστασία, Μικάι Γκιτιάνα, Μπουλγκαρέτσι Ναταλία, Οικονόμου Ανθή, Περισιανίδου Αλεξάνδρα, Σταματοπούλου Νικολέτα, Τσάκα-Χαραλαμπίδου Ολυμπία-Ελένη, Τσίπα Δέσποινα, Χασιούρα Χριστίνα.
…………………………..
………………………