Πλώρη προς την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή Aspides για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων έβαλε χθες το βράδυ η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», σηματοδοτώντας μια νέα εμπλοκή της Ελλάδας σε περιπέτειες στην Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό πολεμικό πλοίο, με πλήρωμα περίπου 200 ατόμων, απέπλευσε γύρω στις 10 χθες βράδυ από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, και μετά από μια μικρή στάση σήμερα στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα θα συνεχίσει τον πλου του προς το Σουέζ συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.
Νωρίτερα, τη φρεγάτα επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με την οποία άναψε και τυπικά το «πράσινο φως» για την αναχώρησή του.
Με τη συμμετοχή στην επιχείρηση #EUNAVFOR #ASPIDES δεν κάνετε μόνο προβολή της Eλληνικής και της Ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.
Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα.
Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας… pic.twitter.com/G2nIx9oEpN
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 26, 2024
«Με τη συμμετοχή στην επιχείρηση δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον. Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας», ανέφερε ο υπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη του πλοίου.
Στην επιχείρηση που θα έχει Έλληνα διοικητή, τον αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, και κέντρο το αρχηγείο της Λάρισας, συμμετέχουν επίσης το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio» που θα είναι επικεφαλής της ναυτικής αρμάδας, η γερμανική φρεγάτα «Hessen» και η γαλλική φρεγάτα ««Languedoc».
Περιοχή δράσης, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, αποτελούν τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν, η Αραβική Θάλασσα, ο Κόλπος του Ομάν και ο Περσικός