Φάρμακα: Αυξήσεις – σοκ έως και 80%! / μείωση στις «ασφαλιστικές τιμές» των φαρμάκων
«Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις νέες τιμές, ξεκαθαρίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας» επισημαίνει με νόημα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα βρίσκονται οι ασφαλισμένη μετά τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής οι αυξήσεις εκτιμώνται έως και 80%, ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ξαφνικά πιο ακριβά τα φάρμακα που λαμβάνουν.
«Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις νέες τιμές, ξεκαθαρίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας» επισημαίνει με νόημα ο ΦΣΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ
«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:
-
Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
-
Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
-
Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
-
Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».
Οι «ασφαλιστικές τιμές» των φαρμάκων
Τι είναι όμως οι ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, για τις οποίες κάνει λόγο ο ΦΣΑ;
Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτές υπολογίζεται και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 10 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 7 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (περίπου 1 ευρώ) συν τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που θα πληρώσει είναι 4 ευρώ [(10 – 7) + 1 = 4].
Με την παρέμβαση του υπουργείου μειώνονται οι ασφαλιστικές τιμές σε πολλά φάρμακα γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους αγοράς του φαρμάκου για τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών οι αυξήσεις στις συμμετοχές εκτιμώνται έως και στο 80%, ωστόσο άλλες πηγές, όπως αναφέρεται στον ηλεκτρονικό τύπο, υπολογίζουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.